Ledelse i Udvikling 1 - 2024

Tema: Kultur og strategi i HR

Samspillet mellem kultur og strategi i HR

I det dynamiske landskab af moderne forretning har HR en afgørende
rolle. Den har udviklet sig fra at være traditionel personaleledelse til at
blive en strategisk drivkraft for organisatorisk succes. To kerneelementer, der former og definerer banen for HR-praksis i organisationerne, er kultur og strategi. Sammen danner de nemlig fundamentet for effektiv personaleledelse, som ikke kun påvirker medarbejdernes engagement og tilfredshed men også organisationens overordnede præstation og levetid.


Kultur er essensen af fælles værdier, overbevisninger og adfærd i en
organisation. Den former dens identitet og definerer den måde, individer interagerer, arbejder og innoverer. Inden for HR er en positiv og inkluderende organisationskultur altafgørende, da den påvirker rekruttering, fastholdelse og medarbejdernes trivsel.
Strategi er på den anden side den bevidste handlingsplan designet til at
nå specifikke organisatoriske mål. Inden for HR betyder de strategiske
initiativer blandt andet, at man skal forsøge at tilpasse de menneskelig
ressourcer til bredere forretningsmål.


Samspillet mellem kultur og strategi i HR er en delikat dans, da en organisations kultur gerne skal flugte problemfrit med dens strategiske mål. En stærk organisationskultur forstærker strategiske initiativer ved at påvirke medarbejdernes adfærd, tilskynde til innovation og skabe en robust arbejdsstyrke. Omvendt sikrer en veludformet strategi, at kulturelle elementer bidrager meningsfuldt til organisatoriske mål, hvilket fremmer tilpasningsevne og langsigtet levedygtighed.


I dette nummer af Ledelse i Udvikling udforsker vi kultur og strategi i HR. Vi dykker ned i den indviklede dynamik, der ligger i at opbygge og opretholde en positiv arbejdspladskultur, samtidig med at der udformes en strategisk HR-praksis, der driver organisationens succes. Igennem fire forskellige cases kan du læse om, hvordan nogle virksomheder arbejer med arbejdskultur, HR-strategier, adfærd, medarbejderinvolvering og meget mere. Du får også konkrete råd med på vejen af flere eksperter på området.


Så læs med og få inspiration til, hvordan du skal navigere i dette indviklede kryds af kultur og strategi, og hvordan du som HR-ansvarlig kan være med til at få skabt et miljø, hvor medarbejdere trives, og virksomheder blomstrer.


God fornøjelse

 

Marlene Karlshøj Fly
Head of Communication & PR, DANSK HR

 


Redaktionen

Det handler om ordentlighed

Vi har mødt Peter Kaas Hammer, der er adm. direktør i teknikvirksomheden Kemp & Lauritzen til en snak om en af tidens helt store emner på HR-agendaen: diversitet og inklusion.

Sara Høyer Kragelund, Co-founder og CEO, Involved

Din strategi er værdiløs, hvis kulturen halter

Efter flere års erfaring med forandringer i virksomheder har jeg fået inspiration til at starte Involved. Vores vision er at gøre det enklere for ledere at involvere medarbejdere og indsamle data, så kultur og strategi har størst mulighed for succes.

Sebastian Dalsgaard

COO i DynamicWeb: “Det menneskelige fokus er en parameter for succes”

I en evigt foranderlig it-branche, hvor teknologien er i konstant udvikling, ser COO i DynamicWeb Thea Schmidt Borgholm det som en kerneopgave at sikre en tilsvarende fremdrift i virksomhedens arbejde medrekruttering, diversitet og trivsel blandt medarbejderne.

Yvonne Evers & Maiken Vørs Jeppesen, Langtidsholdbar Ledelse

Skab langtidsholdbare resultater med en langtidsholdbar ledelseskultur

Bring jeres ledelsessamarbejde op på et højere og helt nyt niveau medet fælles bevidst ledelses mindset og -fundament, så I skaber stærkere resultater sammen.

Maria Harboe Frederiksen

Hos Panasonic har vi udviklet et rum, hvor der er plads til åbenhed

”Jeg bookede møder med dem, satte mig ved siden af backoffice og stillede dem alt for mange spørgsmål for at lære dem at kende. Og det gør jeg stadig: Hvad tænker du om det her? Hvad er dine tidligere erfaringer med denne type opgave? Hvad kan vi gøre for at komme godt i mål med opgaven? Jeg investererede tid i at sætte mig ind i en Matrix-organisation og var stædig: Jeg ville forstå alle funktioner og arbejdsgange på tværs af organisationen.”

Betina Liliendal & Lis Petersson

Få seniorerne til at sætte pensionen på pause – og styrk arbejdskulturen. Det hænger nemlig fint sammen.

I er forhåbentligt allerede godt i gang med at etablere en strategi for at få seniorerne til at blive hos jer frem for at gå på pension. Eller med at rekruttere erfarne folk, inden de forlader arbejdsmarkedet. De sikrer nemlig ikke blot arbejdskraft og de berømte manglende hænder, men bidrager konstruktivt til arbejdskulturen med ro, overblik, erfaring, viden og faglig mentoring af de yngre kolleger.

Kathrine Kirkeby Thomsen

”Selv den bedste strategi fejler uden en stærk kultur”

Få dage før Kåre Christensen og hans forretningskompagnoner slog dørene op til det, der i dag er Wingmen Solutions, havde han reelt kun én bekymring: om der var nogen, som ville arbejde med ham.

Heidi Graff, og Hanne Moltke, ejer af HanneMoltke.dk

Hvordan arbejder man virkningsfuldt med strategi og medarbejderkommunikation?

Det er en god ide at arbejde bevidst med kommunikation og feedback op og ned i organisationen – uanset dens størrelse. Ellers risikerer man, at organisationen ”knækker over på midten”.

Kirsten M. Poulsen, direktør og grundlægger, KMP+ House of Mentoring

Mentorprogrammer – en vej til talentudvikling og læringskultur

Mentorprogrammer har eksisteret i virksomheder og organisationer i mange forskellige former og faconer gennem årene. Nogle gange opstår mentor/mentee-relationer spontant mellem mennesker, som ser noget særligt i hinanden. Andre gange er det gennem formelle mentorprogrammer, at nye relationer etableres.

Martin Kastrup og Mads Hyldig

Rolige mennesker beroliger mennesker. Stressede mennesker stresser mennesker.

Stressede mennesker stresser mennesker. Kender du det her? Du sidder på kontoret. Det er en af de fantastiske dage, hvor du (endelig) kan fordybe dig i dit arbejde uden forstyrrelser. Men så brager Jørgen fra økonomi ind af døren. Håret stritter, skjorten er krøllet, og han virker mere urolig end en 5-årig, der lige har fået nyheden om, at vi skal i Legoland – men først i morgen.