Ledelse i Udvikling 5 - 2022

Tema: Ledelse der gør en forskel

Ledelse der gør en forskel

 

 

 

 

 

 

 

Ledelse, der gør en forskel, er et bredt tema – det kan være en forskel for mennesker, bundlinje eller miljø.

Klimaforbedringer fylder alle vegne, også i det netop gennemførte valg, og forbedringerne kommer ikke af sig selv. En stor del af klimaforbedringerne bliver nødt til at komme fra virksomhederne og afhænger dermed af ledere, der ønsker og vælger at gøre en forskel for jordens klimasituation. Heldigvis er der en del ledere, der har dette ønske.

Der er heller ikke nogen tvivl om, at ledere påvirker bundlinjen. Det gør de med de strategier, der bliver lagt, beslutninger, der bliver taget, og deres evne til at eksekvere forandringer.

Men også i det lidt mere nære og tættere på dagligdagen gør ledere en væsentlig forskel. Der findes mange definitioner på, hvad ledelse er, men i de fleste tilfælde fremhæves det, at ledelse udøves med henblik på at påvirke en gruppe til at formulere og arbejde hen imod opfyldelsen af bestemte mål.

Dermed gøres det klart, at ledelse er en påvirkningsproces, hvori lederen påvirker omgivelserne og dermed sine medarbejdere til at opfylde mål. Effektiv ledelse kan således måles på evnen til at sikre målopfyldelse.

Men resultatopfyldelse kommer ikke af sig selv. Nærmeste leder og dennes ledelsesform er afgørende. Ledelse kan gøres på meget forskellige måder – nogle bedre end andre. De fleste har nok prøvet at referere til en leder, som gjorde, at man var glad, tryg og klar til at knokle som en gal. Men mange af os har også refereret til en leder, der bestemt ikke formåede det samme, eller som vi i sidste ende valgte af forlade.

En væsentlig del er at sikre, at alle ved, hvordan de bidrager, bliver udviklet og anerkendt. At alle bliver mødt, hvor de er, og set som netop den, de er. Desuden handler det om generelt, men måske endnu mere nu i en tid med stor mental mistrivsel, at sikre, at alle trives, samt at der er en god balance mellem arbejdsmængde og ressourcer samt arbejde og fritid.

Det er væsentligt for den enkelte. Men forskere fra Aarhus Universitet påviser også i en ny rapport, at virksomheder med fokus på medarbejdernes trivsel og på balancen mellem arbejde og fritid har bedre resultater på bundlinjen end virksomheder uden samme fokus.

Ledere, der skaber balance, ledere, der skaber diversitet og inklusion, samt ledere, der skaber tryghed, er nogle af de temaer, der bliver behandlet i dette blad, og vi håber at bladet gør en FORSKEL for dig!

Du kan også læse magasinet her.

God fornøjelse


Denis Kostic

Når ligestilling og diversitet rimer på trivsel og produkt

I en tid, hvor ligestilling på arbejdspladsen næppe har været mere på agendaen, kan det etiske kompas snurre i vildskab for virksomheder, som har svært ved at tackle debatten. Hos en karrierefokuseret tech-startup i København er svaret imidlertid ret ligetil – og det bunder i både deres medarbejdertrivsel og produktudvikling.

Lone Hersted, Forskningsgruppeleder for POLO (Processer og Læring i Organisationer)

Lederen som superhelt er sendt på pension

Der bliver i disse tider talt og skrevet meget om udviklingen af god ledelse, bæredygtig ledelse, hybrid ledelse, psykologisk tryghed og det gode teamsamarbejde m.m. Det er alt sammen centrale elementer i nutidens og fremtidens organisationer. Men for at få disse ting til at lykkes i praksis, og hvis ledelse for alvor skal gøre en forskel, er vi imidlertid nødt til at gå et spadestik dybere.

Susanne Dikema // Journalist

PLIGT TIL AT RÅBE OP OG RET TIL AT VÆRE SIG SELV

To unge virksomhedsejere har sat sig selv ned i løn – både for at kunne vækste og at kunne give medarbejdere mere for deres arbejde. De 14 ansatte har pligt til at komme med gode ideer til, hvordan JM Band kan blive bedre og optimere sine arbejdsgange. Til gengæld bliver der taget ekstra hensyn og givet omsorg og måske flere penge til dem, der i en periode har brug for det.

Vlatka Ariaana Hlupic, Professor of Hult International Business School

In today's world, leaders need to master the 4C’s of leadership

The world has changed rapidly since 2020, and leaders need to keep up with new challenges that are appearing daily such as global inflation, The Great Resignation and many other COVID-19 related issues. The pandemic exposed the pre-existing social inequalities within society, for senior leaders to see and ignore at their peril.

Emilie Maria Pilsgaard, Seniorrådgiver, FRIDAY

Hun vil løse et af de største problemer, moderne virksomheder står overfor

Malene Madsen har selv prøvet at gå ned med stress, og det har drevet hende til at finde en mere holdbar løsning på problemet. Derfor har hun udviklet en digital HR-platform, der kan hjælpe moderne virksomheder med nogle af de problematikker, de står overfor i dag; arbejdsrelateret stress, sygemeldinger og talentflugt.

John Nørregaard Albertsen // KREAB Copenhagen

Bruger life balance til at holde de store virksomheder stangen

For Slagelse Engineering er life-balance et afgørende parameter i forhold til at rekruttere og fastholde medarbejdere. Sådan må det nødvendigvis være, når baghaven vrimler med store og velbetalende virksomheder, der hellere end gerne slår deres kløer i dem.

Lisbeth Wirgowitsch, Managing Partner i KREAB og specialist i ledelses- og virksomhedskommunikation

I krisetider: Undervurdér ikke kommunikation som en ledelsesdisciplin

Eksperter spår, at den nuværende serie af kriser kan vare helt frem til 2025. Måske længere. Flere virksomheder kommer til at dreje nøglen om, og jobs vil blive nedlagt. Krise og forandring er et grundvilkår. Og det stiller øgede krav til din ledelseskommunikation.

Elize Dimare og Johnny Sørensen // ledelsesrådgivere og strategiske virksomhedsrådgiver Fotograf: Michael Vienø

Nomadeledelse er ledelse i udvikling

Ledere i dag står overfor nogle store gamechangers. På den ene side forventes vi at levere stærke økonomiske præstationer under mere og mere uforudsigelige vilkår, og på den anden side forventes vi at have en holdning til mennesker og at gøre en positiv forskel for miljøet. Det kræver en ny ledelsesform. Mød nomadeledelse.

Mads Holmbøge Rasmussen og John Nørregaard Albertsen / KREAB

Medarbejdertrivsel begynder med, at de ansatte har et fysisk overskud

Administrerende direktør i SenseMyDiet Majken Brinkmann har haft en utraditionel uddannelses- og karrievej mod rollen som topchef. Hun supplerer de klassiske ledelsesværktøjer med sin lægefaglige baggrund. Life-balance og den gode ernæring er i det hele taget nøglen for hende som leder, og det er også nøglen i SenseMyDiets produkter.

Anne-Louise Lindkvist, Markeds- og kunderådgivningschef, Sampension

Spørg Sampension om pension

Velkommen til vores nye brevkasse om pension. Her kan du få svar på de spørgsmål om pension, som du støder på i din hverdag. Alle spørgsmål, vi viser, bliver anonymiseret og besvares kun her i Ledelse i Udvikling. Sampension er Danmarks tredjestørste pensionsselskab med aktiver for knap 330 mia. kr. og 350 medarbejdere.

Tina Halkiær Olesen, DANSK HR

Persondata ved fratrædelse – og hvad gemmer du på medarbejderen?

Når en medarbejder fratræder, ophører ansættelsesforholdet, og forpligtelserne overfor hinanden ophører. Der er dog en række områder indenfor databeskyttelsesreglerne, som du som arbejdsgiver skal være opmærksom på. Datatilsynet har i deres vejledning medtaget nedenstående eksempel, som kan være med til at beskrive en af problemstillingerne.