Ledelse i Udvikling 5 - 2021
Tema: Det gode samarbejde - sæt samarbejdet fri
Sæt samarbejdet fri
Samarbejde er ikke et nyt fænomen. Det har vi kendt til i århundreder. Ikke desto mindre er samarbejde afgørende og et grundvilkår i et utal af sammenhænge – i sport, i skolen, i familien, i dyreverdenen og – i den mere alvorlige ende – i krig.
Ikke mindst er samarbejde et vilkår på alle arbejdspladser.
I enhver virksomhed er der behov for, at medarbejderne formår at samarbejde, har et fælles engagement omkring opgaven, arbejder mod et fælles mål og præsterer det ypperste – hver gang. For når vi samarbejder, er vi mere innovative og kreative, vi trives bedre, skaber bedre resultater og opnår højere mål. Der kan mere eller mindre sættes lighedstegn mellem det gode samarbejde og de gode resultater.
I organisationer samarbejdes der på kryds og tværs som aldrig før – både internt og med eksterne parter. Det sidste halvandet år med Corona som modspiller har for alvor sat gang i samarbejdsmotoren ude i virksomhederne. Begreb som ”sæt samarbejdet og medarbejderne fri” blev for alvor relevant under Corona, hvor nye ideer, innovative løsninger og hurtig eksekvering blev et vilkår og trykprøvede samarbejdet i enhver organisation.
Men er vores organisationer, ledelse og rammesætning gearet til samarbejde anno 2021/2022, hvor vi for alvor sætter samarbejdet fri eller styrer vi efter processer og med rammer, der spænder ben for det optimale samspil, hvor medarbejderne får lov til at spille hinanden gode?
Som leder har du en stor rolle i forhold til, om samarbejdet og medarbejderne sættes fri eller bremses.
For samarbejde er ikke noget, man bare gør. Det er en ledelsesdisciplin. Og den skal tages alvorlig.
Din rolle som leder er ikke nødvendigvis blevet nemmere de seneste år – heller ikke hvad angår samarbejde. Mange teams har en kortere levetid end tidligere, da meget arbejde i dag er projektbaseret, så medarbejderne sættes konstant sammen på kryds og tværs og indgår i mange forskellige sammenhænge. Som leder skal du hele tiden kunne tilpasse din ledelse til mennesker, som har forskellige arbejdsmetoder, præferencer, vaner og adfærd samt motiveres på forskellig vis. Yderligere består arbejdsstyrken i højere grad af forskellige kulturer og ikke mindst mange generationer, som skal samarbejde. Virtuel ledelse og distanceledelse har efterhånden været et vilkår længe, men nu skal du også tænke samarbejde ind i den nye hybride arbejdsmodel.
I dette nummer af Ledelse i Udvikling er fokus på det gode samarbejde og særligt på, hvordan du som leder sikrer de rette rammer, der for alvor sætter samarbejdet fri. Vi åbner magasinet med et eksklusivt interview med Harvard Business School Professor Amy Edmondson og så giver fire ledere fra forskellige brancher deres bud på det gode samarbejde.
Rigtig god læselyst.
30.11.2021
Ole Fogh Kirkeby og Ole S. Rasmussen
Stress – Hvis skyld er det?
Stress er et vanskeligt fænomen, fordi det både har psykiske og fysiske, individuelle og sociale, ledelsesmæssige og organisationskulturelle dimensioner, og fordi der er mange forskellige opfattelser af ordets og fænomenets væsen og af dets oprindelseshistorie: Hvad er stress egentlig, hvor stammer det fra?
30.11.2021
Anne-Louise Lindkvist, Markeds- og kunderådgivningschef, Sampension
Spørg Sampension om pension
Velkommen til vores nye brevkasse om pension. Her kan du få svar på de spørgsmål om pension, som du støder på i din hverdag. Alle spørgsmål, vi viser, bliver anonymiseret og besvares kun her i Ledelse i Udvikling. Sampension er Danmarks tredjestørste pensionsselskab med aktiver for 330 mia. kr. og 340 medarbejdere
30.11.2021
Nikolaj Henum
Når lederen skaber det optimale samarbejde – i en hybrid arbejdsmarkedsmodel
Da Danmark lukkede ned første gang den 12. marts 2020, var det samtidig kickstarten til en ny måde at arbejde på – en måde, som senere har udviklet sig, og som i folkemunde har fået betegnelsen ‘den hybride arbejdsmodel’. Men skaber vi de mest gunstige betingelser for samarbejde i denne nye form?
30.11.2021
Karsten Mellon
Modighed er en ledelseskvalitet
Mod betyder, at man vover sig frem og handler. Man gør noget, på trods af at man er usikker, tvivlende eller bange. Det siger sig selv, det er det, ledelse handler om.
30.11.2021
Susanne Diekema
Jeg tør ikke give helt slip på ansvaret – endnu
Ledelsen giver de ansatte vide muligheder for selv at handle og samarbejde på den offentlige arbejdsplads JAC i Gentofte, som har fået flere nationale og internationale priser for sin organisation. Der er kun få beslutninger tilbage, som de ansatte endnu ikke er med i.
30.11.2021
Tina Halkiær Olesen, Legal Advisor, DANSK HR
Personalejura: Hvad gør du, når ansættelsesvilkårene ændrer sig?
Gennem en ansættelse har du som leder brug for at kunne ændre i medarbejderens vilkår. Nogle gange sker det indenfor den ramme, der er i ansættelseskontrakten og dermed indenfor din ledelsesret. Så kan du tænke, jamen jeg ændrer da altid bare i ansættelsesvilkårene. Der er jo brug for en organisatorisk forandring, så det er sådan det er. Virksomhedens drift afhænger af det, og det er dig, der leder og fordeler arbejdet.
30.11.2021
Kim Martin Nielsen, partner, LEAD – enter next level og Katrine Bastian, chefkonsulent, LEAD – enter next level
Samarbejde styrkes gennem læringskultur
Sat på kort formel handler det om kurs, koordinering og commitment, hvor de to sidste går på kvaliteter ved selve samarbejdsrelationen. Artiklen her folder en række bestemte kvaliteter ved samarbejdsrelationer ud – kvaliteter, som understøtter, at både selve opgaveløsningen – altså det vi samarbejder om – og selve samarbejdsrelationerne løbende kan evaluereres og styrkes. I organisationer, hvor disse kvaliteter er stærke, har man det, vi kalder en læringskultur.
30.11.2021
Denis Kostic
Coors danske HR-direktør om verdens vigtigste resurse
Når man arbejder med HR i servicebrancen, ved man, at mennesker er virksomhedens vigtigste resurse. Sådan lyder det fra Ulla Amtoft, der er HR-direktør for Coor i Danmark. Her fortæller hun, hvor vigtig talentudvikling har været for servicegiganten – og hvorfor hendes hjerte banker for socialt ansvar.
30.11.2021
Pernille Winge
Fokus på forskelligheder er nøglen til det gode samarbejde
Der findes mange metoder til at skabe et godt samarbejde og gøre arbejdsmiljøet dynamisk. For Schneider Electric handler det først og fremmest om at omfavne medarbejdernes forskelligheder – både ved at skabe mere diversitet og ved at lede folk forskelligt.