Ledelse i Udvikling 5 - 2019
Tema: Mellemledernes dilemmaer
Mellemlederen i sandwichen mellem topledelsen og medarbejderne
Din chef stiller større og større krav til dine resultater, omstillingsparathed, fleksibilitet og omkostningseffektivitet. Samtidig har dine medarbejdere stigende fokus på, at jobbet skal være meningsfuldt og relevant. De ønsker fleksibilitet, faglig udvikling, tid til fordybelse og videndeling.
Som mellemleder bliver du ofte klemt fra flere sider. Du bliver klemt mellem afdelinger, niveauer og holdninger i organisationen.
Du står i skudlinjen fra både ledere og medarbejdere, og ofte bliver du budbringer og mægler mellem niveauerne i organisationen. Du skal konstant manøvrere med beslutninger truffet ovenfra, slukke ildebrande og håndterer medarbejdere, samtidig med at du skal tænke nyt.
Som mellemleder skal du kunne navigere i og mellem alle områder i organisationen lige fra inddragelse, viden, personaleledelse og drift til formidling, strategi, budbringer, igangsætter og idemager mv.
Dette krydspres og konstante dilemmaer er et uundgåeligt vilkår i enhver mellemleders hverdag.
Det er ikke så meget et spørgsmål om at træffe beslutninger om A eller B, men snarere om at kunne håndtere et ”både-og” og skabe ligevægt mellem modsatrettede interesser.
Selv du til tider kan føle dig klemt inde i en sandwich mellem topledelse og medarbejdere, er du som mellemleder også limen, der får organisationen til at hænge sammen og ”maskinen”, der får hjulene til at rulle. Derfor er det væsentligt, at du kan begå dig i og navigere i dette krydspres med et utal af dilemmaer, som du befinder dig i.
For at undgå, at du bliver alt for klemt inde i sandwichen mellem topledelsen og medarbejderne, får du i dette nummer af Ledelse i Udvikling inspiration, gode råd og konkrete værktøjer til, hvordan du bedst muligt kan navigere i mellemlederens landskab – og husk, at selv om det til tider kan føles som en utaknemmelig opgave, så giver din rolle og position dig også en væsentlig mulighed for stor indflydelse i organisationen.
Rigtig god læselyst.
Du kan også glæde dig til næste nummer af Ledelse i Udvikling, hvor vi som en naturlig opfølgning til dette tema stiller skarpt på temaet ”Mod i ledelse”. |
På DANSK HR’s læringsportal for ledere leadingcapacity.dk finder du et utal af artikler, cases og værktøjer, som hjælper, støtter og inspirerer dig i lederrollen. |
26.11.2019
Mettelene Jellinggaard // forfatter og partner, Composing
Adfærdsledelse – undgå psykologiske fælder i lederrollen
Nærværende artikel vil flytte fokus fra, hvordan man bruger denne viden til at adfærdslede andre, til at se på, hvordan selv de bedste ledere, når det går hurtigt med et stort antal beslutninger hver dag, kan falde i psykologiske fælder og ubevidst træffe irrationelle beslutninger på grund af de mentale bias og tommelfingerregler, som automatisk hjælper os til hurtigt at vurdere en situation i en kompleks og travl hverdag.
26.11.2019
Jeanette Lemmergaard // cand.negot, ph.d., forskningsgruppeleder og institutleder ved Institut for marketing & Management, SDU
Vandfaldsledelse og gejserledelse
En mellemleder lever i en kompleks, foranderlig og uforudsigelig hverdag fyldt med dilemmaer, hvor det både handler om at udnytte de bestående ressourcer og at spotte nye muligheder.
26.11.2019
Mia Tjerrild & Kristine Karlshøj
Mellemlederen som gamemaster
At tænke mellemlederen som gamemaster er en måde at begå sig på i det ledelsesrum, som mellemledere har. Det kan give et mere faciliterende og coachende blik på det at være mellemleder.
26.11.2019
Tina Halkiær Olesen // Lega Advisor, DANSK HR
Brevkassen
26.11.2019
Rasmus Hougaard, Gitte Korfitsen Dybkjær & Jens Hjorth-Larsen, Potential Project 2019
Bedre søvn skaber bedre ledelse. Prioriterer du din nattesøvn?
Det er ingen hemmelighed, at de fleste af os ikke får nok søvn. Forskningen har tydeligt dokumenteret følgevirkningerne ved søvnmangel: Hvis du er mellem 16 og 64 år og ikke får syv til ni timers søvn hver nat, kan det påvirke din logiske tænkning, eksekutive funktioner, opmærksomhedsevne og dit humør.
26.11.2019
Mikkel Simonsen // Senior Partner & Lars Axboe Caspersen // Principal, Valcon
Mellemlederens krydspres – hvordan leder du både op- og nedad?
Baseret på erfaringer fra mange projekter i både offentlige og private organisationer har vi formuleret nogle gode råd til dig, der skal håndtere det dilemma, som divergerende forventninger skaber for de fleste mellemledere.
26.11.2019
Jan Heiberg Johansen // chefkonsulent, LEAD
Mellemlederens paradoksledelse
Mellemledere kan opleve at stå i paradokser til halsen på grund af deres placering midt i organisationen, hvor de er tæt på frontmedarbejderne og mødet med kunder og brugere. Det er en del af ledelsesopgaven at håndtere paradokser, men problemet er, at ledere ofte har vanskelige betingelser for at lykkes med rollen som paradoksknusere.
26.11.2019
Nikolaj Henum, VirkKom
Relationer betyder alt
Hvis Søren Dreyer skal pege på den vigtigste grund til, at sektionslederne lykkes i en matrixorganisation, så handler det i høj grad om evnen til at skabe relationer på tværs.