Ledelse i udvikling 5 - 2017

Tema: Performancesamtaler / MUS i nye klæder

Tid til forandring

MUS har i utallige år været en fasttømret del af ledernes og HR’s værktøjskasse. En undersøgelse foretaget for DANSK HR (dengang vi hed PID) af Bülow Management tilbage i 1999 viser, at MUS konceptet kan spores helt tilbage til år 1968, hvor nogle enkelte virksomheder begyndte at anvende medarbejderudviklingssamtaler. Ifølge samme undersøgelse lå dette tal i 1998 tæt på 100 %. 

Efter år 2000 begyndte der i flere virksomheder at ske et skifte, hvor man i stedet for at tage udgangspunkt i medarbejdernes behov, begyndte at tage udgangspunktet i virksomhedens behov, og dette var begyndelsen på det, vi i dag kender som performancesamtalerne.

Flere gange har begge koncepter, og især MUS, været taget op til diskussion. Det har været rost, udskældt og der har sågar været stillet spørgsmålstegn til, om konceptet overhovedet havde sin berettigelse.

Men lad os en gang for alle slå helt fast; MUS og performancesamtaler har bestemt deres fulde berettigelse. For det bliver aldrig umoderne, uaktuelt eller irrelevant at medarbejdere og deres nærmeste leder taler sammen, at der sættes fokus på medarbejdernes udvikling, at HR-afdelingen sikre sig, at virksomheden hele tiden har de rette kompetencer, og at der bliver stillet skarpt på medarbejdernes performance og resultater i forhold til virksomhedens behov.

Hvad der derimod kan diskuteres, er selve tilgangen til MUS og performancesamtalerne. I årevis har de været afholdt en gang årligt. Nogen virksomheder eksperimenterer med halvårlig og kvartalsvise samtaler især i forhold til performancesamtalerne.

Ser vi på de nye generationer, der er på vej ind på arbejdsmarkedet med hastige skridt, så er det for dem helt uhørt kun at have en årlig, halvårlig eller kvartalsvis samtale med nærmeste leder. De unge er vant til øjeblikkelig feedback og hurtige links på Facebook.

Men det er ikke kun på grund af de unges indtræden på arbejdsmarkedet, at det er tid til at gentænke koncepterne. I bund og grund handler det egentlig ikke så meget om, hvorvidt man er ung, gammel, vant til eller forventer hurtig og konstant feedback – begge veje. Det handler mere om, at vi i dag befinder os i en virkelighed, hvor forandringerne sker hurtigere, end vi næsten kan nå at blinke. Det giver simpelthen ikke mening mere med en årlig MUS og kvartalsvise performancesamtaler, for til den tid er verdenen måske komplet forandret i forhold til i dag. Så hvis man som virksomhed skal forblive konkurrencedygtig, så skal der foregå en tæt og konstant dialog mellem medarbejderne og lederne.

Rigtig god læselyst.

På Leadingcapacity.dk og medlemsportalen på danskhr.dk finder du flere artikler og værktøjer til MUS og performancesamtaler.

 


Rasmus Engelbrecht, Partner i LEAD, Sara Westergaard Kjeldsen, Ledelseskonsulent i LEAD og Kim Martin Nielsen, Partner i LEAD

Drop dem årlige udviklingssamtale

Mange organisationer forpasser de potentialer, der eksisterer i overlappet mellem forskellige læringsmuligheder. Det gælder både de interne og eksterne såvel som formaliserede og ikke-formaliserede læringsmuligheder.

Marlene Krogh, HR Chef og Anne Cathrine Olesen, HR konsulent, Redmark

MUS – der er huller i osten

MUS har som begreb efterhånden mange år på bagen, men alligevel hersker der ofte både tvivl og frustration omkring formålet med samtalerne samt eksekveringen og udbyttet heraf.

Ulla Bechsgaard, journalist (DJ), udviklingskonsulent og ejer af Ledersucces.dk

MUS er ramt af en midlertidig metaltræthed

Mange oplever en vis metaltræthed i forhold til MUS, men det skyldes ofte, at MUS-systemet ikke er blevet holdt ved lige, mener professor emeritus Henrik Holt Larsen fra CBS, som er ekspert i HRM.

Ulla Bechsgaard, journalist (DJ), udviklingskonsulent og ejer af Ledersucces.dk

MUS skal stadig være årets modersamtale

Medarbejderudviklingssamtalen er ingenlunde død, men den skal revitaliseres, mener Jane Hahn og Christian Stadil fra konsulentvirksomheden Enso.

Nikolaj Henum, VirkKOm

De frie MUS

Der findes i dag næppe en virksomhed, der ikke afholder en eller anden form for årlig medarbejderudviklingssamtale (MUS). Men til trods for de gode hensigter og ordlydens positive klang, bliver MUS-samtalen af mange betragtet som en administrativ byrde, der bare skal overstås.

Pernille Koch Erichsen, Partner, Rasmus Morten, Seniorkonsulent og Lotte Ellerberg Møller, Partner, Implement Consulting Group

Frisæt MUS og performancesamtaler

Denne artikel vil slå et slag for, at vi bør genopfinde MUS inden for et radikalt nyt paradigme. Der er ikke tale om et paradigmeskift, der handler om en ny struktur eller metode, men i stedet om at lægge struktur og metode til side og sætte MUS og performancesamtalerne fri.

Kristian Rune Hansen, Adjunkt, Institut for Marketing & Management SDU

En god MUS? Et forskningsperspektiv og empiriske resultater

Hvad er en god MUS? Simpelt spørgsmål måske, men et med et komplekst og på ingen måder endegyldigt svar.

Tune Hein, foredragsholder, ledelsesrådgiver, (www.heindisruption.dk)

Fremtidens Innovation er hurtig

Der har aldrig været så meget risikovillig venture kapital til rådighed som i dag og mange teknologier muliggør, at små spillere kan konkurrere på den samme bane som de store, når det gælder innovation.

Kirsten Stendevad, forfatter, foredragsholder og lederudvikler

Det 21. Århundrede kræver fokus på helhed derhjemme, på jobbet og i verden

Spillereglerne har ændret sig. Kasse-tænkning, silo-opdeling og splittelse mellem arbejde og privatliv hører til i det 20. Århundrede. Den fjerde industrielle revolution fordrer helhedstænkning udført af helstøbte mennesker, der arbejder for Helheden.

Kasper Warming, erhvervsfilosof og partner i Qant

Frihed - Er du egentlig fri?

Denne artikel handler om frihed, men ikke frihed som du tænker den. For den måde vi tænker frihed i dag, sætter os paradoksalt nok IKKE fri, den gør os derimod mere ufri og angste.

Mette Lütken Baun, Senior Manager PwC

Spørgsmål omkring SKAT


Frank Pedersen, afdelingsdirektør, SEB Pension

Løft din opsparing med 600.000 kr. – uden at mærke det

Brug lidt af din næste lønstigning på at styrke din pension. Vænner du dig til det, hver gang din løn rykker sig opad, får du råd til at leve det søde liv også som pensionist.