Ledelse i Udvikling 5 - 2014

Tema: Det grænseløse arbejdsliv

I dag er det næsten ikke til at forestille sig en tid, hvor alle medarbejdere mødte på kontoret kl. 8.00 og gik hjem kl. 16.00. En tid, hvor der ikke var noget, der hed internet, e-mails, Skype, Facebook, mobiltelefoner, apps, tablets og smart TV. Jo, flere af os kan selvfølgelig godt huske denne tid, men den er som en tåge fjernt i hukommelsen. De medarbejdere, der er på vej ind på arbejdsmarkedet, er født ind i den digitale tidsalder, og for dem er det ikke en selvfølge, at man møder ind på kontoret fra 8.00 – 16.00, det er snarere undtagelsen.

Over de seneste årtier er der sket en kæmpe teknologisk udvikling. Det har haft stor betydning for forbrugernes og kundernes vaner og købsadfærd, men ikke mindst har det haft indflydelse på vores måde at arbejde på. Vi kan arbejde hvor som helst og når som helst, bare vi har en bærbar, mobil eller tablet og internet adgang. Vi arbejder, når vi er hjemme, og vi ordner private ting, når vi er på arbejde.

Ifølge Danmarks Statistik har 93 % af alle danske familier adgang til pc og internet i hjemmet i 2014, og 2,1 mio. danskere går dagligt på nettet via mobilen primært for at sende og læse mails.

En undersøgelse fra Regus med mere end 26.000 virksomhedsledere i 90 lande viser, at 48 procent arbejder væk fra kontoret i mindst halvdelen af deres arbejdsuge. I Danmark er tallet på 37 % (2013 Regus Global Economic Indicator).

Grænserne i arbejdslivet bliver mere og mere flydende. Det stiller nye krav til lederne, for selv om det grænseløse arbejdsliv betyder fleksibilitet, ansvar og frihed til medarbejderne, så betyder det også, at balancen mellem fritid, familie og arbejde udviskes. Med det grænseløse arbejdsliv følger der krav og forventninger til både medarbejderne og lederne.

Teknologien gør netop, at vi er i stand til at arbejde hvor og når som helst, og det er en stor gevinst for vores virksomheder, men det betyder også, at distancen mellem medarbejder, leder og arbejdsplads bliver større, og at meget kommunikation foregår skriftligt og digitalt. Nøgleord som tillid, klar og tydelig kommunikation, forventningsafstemning, målsætning og -forståelse, opfølgning samt feedback bliver derfor endnu mere centrale i det grænseløse arbejdsliv.

Jeg håber, du med dette nummer af Ledelse i Udvikling får indsigt i nogle af de udfordringer, der er forbundet med det grænseløse arbejdsliv og ikke mindst bliver inspireret til at håndtere dem.

God læselyst.


Anders Raastrup Kristensen, selvstændig konsulent og ekstern lektor, CBS

Pladen er gået i hak

I 2011 udgav jeg bogen Det grænseløse arbejdsliv – at lede de selvledende medarbejdere (Gyldendal Business). Siden da har jeg holdt mere end hundrede oplæg og seminarer om emnet. Jeg følger dagligt med i diskussionen om, hvordan det moderne fleksible arbejdsliv påvirker vores trivsel og produktivitet. Der er desværre ikke sket meget nyt de seneste år. Vi har stadig de samme udfordringer – og vi har endnu ikke fundet de rigtige løsninger. Pladen er gået i hak. Jeg hører de samme pointer gentaget igen og igen.

Bolette Christensen, CEO i BØRNEfonden

Ledelse over meget fjerne grænser

Afstandene, de samfundsmæssige forhold og kulturforskellene betyder meget for måden, som jeg udøver ledelse på. I Danmark er vi vant til stor lighed og en meget lav magtdistance – ledelse og medarbejder er tæt på hinanden. Sådan er billedet ikke i de fem vestafrikanske lande; de er tidligere franske kolonier, og den tidligere kolonimagts kultur, herunder hierarki og bureaukrati, præger deres opfattelse af samarbejde mellem ledelse og medarbejder. Dette kommer blandt andet til udtryk i den personlige kontakt.

Jonas Blegvad Jensen, Advokat, Kromann Reumert

Det grænseløse arbejdsliv – Sociale medier og ansættelsesretlige spilleregler?

Når medarbejdere udstyres med computer, internet og mobiltelefon, kan de stort set arbejde hvor som helst og når som helst. Fritid og arbejdsliv flyder i højere grad sammen, og medarbejderne benytter i dag ofte sociale medier – også i arbejdstiden.

Mette Nørlem, Chief of Staff, DANSK HR

Sæt medarbejderne fri

Transparens, medbestemmelse og en flad virksomhedsstruktur. Det er hovedingredienserne, hvis man vil skabe en sund kultur i en virksomhed, hvor de ansatte arbejder ude af huset meget af tiden. Samtidig er det opskriften på at skabe engagerede medarbejdere, lyder det fra it- og konsulentvirksomheden Devoteam, der siden 2001 har stået på listen over landets bedste arbejdspladser.

Katrine Bøgh Brixen, Seniorkonsulent, cand.mag. i retorik

Ledelse pr. mail – den daglige digitale dialog

I det grænseløse arbejdsliv står indtoget af storrumskontorer i kontrast til den distance, der er kommet ind i vores daglige kommunikation. De fleste lederes kommunikation med medarbejderne foregår i stigende grad via digitale medier, og det stiller krav til nye ledelseskompetencer – virtuel distanceledelse.

Dilan Natasya Duvarci, Consultant, PwC

Spørgsmål omkring SKAT

Vi påtænker at etablere en incitamentsordning for medarbejderne i vores virksomhed for at motivere dem og sikre, at der arbejdes mod samme mål. Vi ønsker at tildele medarbejderne aktier som en del af ordningen – skal medarbejderne beskattes af disse aktier og i givet fald hvornår og hvordan?

Louise Opprud Jakobsen, Lab Agent, Innovation Lab A/S

5 Daily Brain Hacks

Vi går alle med en eller anden forestilling om, hvem vi hver især er som person – eller nærmere – hvem vi tror, vi er. Egentlig kunne man sige, at vi alle er produkter af forskellige indflydelser fra omverdenen. Jo længere vi går med den samme forestilling om, hvem vi er, jo sværere kan det være at ændre den.

Jens Moberg, Indehaver af Leadership Institute og bestyrelsesformand for bl.a. Grundfos og PostNord

En velsignelse i forklædning?

Da vi var børn var der for vores forældre en klar adskillelse mellem arbejdsliv og privatliv. Det var transporten fra arbejde til hjem. Når man forlod arbejdet, så havde man lukket arkivskabet, ringbindene var sat på plads, og skrivebordet ryddet. Dagens arbejde var gjort, nu var det hjemad. Det kunne være tidligt eller sent, men nu var dagens dont overstået. Under transporten gik tankerne fra arbejdspladsens opgaver til, hvad der skulle ske, når man kom hjem. Måske var der tid til at læse avis eller en bog, hvis transporten foregik med bus eller tog. I vores forældres tid kunne man i bilen ikke snakke i telefon – så her kunne man høre radio eller lade tankerne vandre.

Frank Pedersen, Afdelingsdirektør, SEB Pension

Tjen 200.000 kr. på at spare tidligt op til pension

Det er ikke bare et salgstrick, når pensionsbranchen opfordrer kunderne til at komme i gang med at spare op til pensionen i en ung alder. Går du efter at spare 1 million kr. op, kan du spare flere hundrede tusinde kroner på at starte opsparingen som 35-årig i stedet for som 50-årig. Det handler om renters rente eller den ”gratis” gevinst, du får ud af have længst mulig horisont på din opsparing.

Martin Bjergegaard, iværksætter og forfatter & Jordan Milne, canadisk iværksætter og forfatter

6 strategier til succes uden afsavn - EN NY TANKEGANG

Vores tanker er kraftfulde. Hvis du tror, du kan nå et mål, har du sikkert ret. Hvis du omvendt tænker, at du ikke kan – nå ja, så har du også ret. For at opnå det dobbelte optimum, vi beskrev i bogens indledning, er det, vi tænker på daglig basis, altafgørende. Vi er nødt til at holde op med at tænke bange og begrænsende tanker. Frygt for at gå glip af noget, frygt for ikke at være gode nok. Det eneste, den slags bekymringer gør, er at dræne vores energi. I stedet for skal vi begynde at vise alt det gode, der sker omkring os, mere opmærksomhed. Vi skal indrette vores liv, så vi får flest muligt flow-oplevelser, og vi skal ændre den måde, vi tænker på selvdisciplin på. Vi skal ultimativt tro på, at vi kan få det hele: balance og succes. I denne sidste artikel præsenteres et ud af ti råd til, hvordan du optimerer din tankegang til forbedring af livskvaliteten.

Marie Korsgaard, Communication Manager, DANSK HR

Rejsen mod milliarden

Hun er tidligere konkurrencesvømmer, bor i moderne kollektiv og ynder at afslutte personalemøderne med kampråb. Mød kvinden, der skal gøre den danske rejsesøgemaskine momondo til en global milliardforretning.

Mona Tjørnelund Hansen, General Manager, EXENET

DANSK HR udvider med netværk for ambitiøse, kvindelige ledere

DANSK HR har fra 1. oktober overtaget erhvervs-ledernetværket EXENET – WOW Executive Network – målrettet ambitiøse, kvindelige ledere, før-ledere, specialister og talenter fra en bred vifte af brancher og fagområder. Netværket adskiller sig fra DANSK HR’s andre tilbud ved at være fokuseret på strategi, ledelse og personlig, faglig udvikling.