Ledelse i udvikling 5 - 2011
Tema: Personlig ledelsesstil
Der er gjort mange forsøg på at skabe en skabelon for eller opskrift på den perfekte leder, men sandheden er måske i virkeligheden nok, at dette er en illusion. Opnåelse af succes som leder afhænger af ens faglige kompetencer men i høj graf også af de personlige karaktertræk, vi besidder, og derfor er en fælles formel ikke en løsning. Det er jo netop vores personlige karaktertræk, der påvirker vores adfærd, holdninger, værdier m.m. og gør os til de ledere, vi er.
Mange forskere inden for organisation og ledelse har igen og igen gentaget lærersætningen ”Man bliver udnævnt chef, men valgt som leder”. Eller sagt på en anden måde, titler kan man vælte sig i, hvis det er målet, men at få éns medarbejdere til at følge sig og de værdier, man som leder står for, kræver, at man sender meget klare signaler om, hvor virksomheden er på vej hen, og hvordan dette mål skal opnås. Og kun gennem gennemsigtighed og kommunikation, såvel verbal som non-verbal, kan man skabe sin egen lederprofil, hvor man som leder gør, hvad man siger, i stedet for at ende med at ’tabe ansigt’ og virke utroværdig.
At skulle få andre til at følge sig bekræfter endnu en gang, at vi nok er nødt til at se bort fra, hvad den gængse opfattelse af en god leder er, for kan man ikke som leder se sig selv i funktionen og være tro mod sig selv, så risikerer vi hurtigt at miste den troværdighed, som er alt afgørende for om vores ansatte respekterer os.
Naturligvis skal man ikke bare læne sig tilbage og sige, at man nu én gang som leder er, som man er. Kompetencer og uddannelsesbaggrund spiller også en stor rolle i eens ledelsesstil, og man kan løbende med fordel udfordre sig selv som leder.
Som ledere skal vi dog fokusere på at fostre det unikke i os selv, frem for at bekæmpe de personlige træk. ’One size does not fit all’ er og bliver mere og mere afgørende for succes som leder. Derfor kan vi som ledere med fordel arbejde mere systematisk med netop ens egen ledelsesstil.
God læselyst
01.09.2011
Marie Korsgaard, Communication Manager, PID–Personalechefer I Danmark
Det er aldrig for sent at blive den, du troede, du skulle være
Det er netop grundbudskabet i coach Sofia Manning og Hummel-ejer Christian Stadils nye bog Personlig karma. Det gælder også for dig som leder, hvis du tør give slip, give plads til ny læring og plads til at redefinere dig selv.
01.09.2011
Marie Svendsen, Kommunikationskonsulent, ALECTIA
Den omsorgsfulde leder
Jens Moberg er kendt for at være en leder, der skaber resultater – ikke kun på bundlinjen, men også i medarbejdertilfredsheden. Mobergs ledelsesfilosofi har bl.a. gjort ham til den højest placerede dansker nogensinde i Microsoft. For nylig tiltrådte han som adm. direktør i en af Danmarks førende rådgivningsvirksomheder, ALECTIA, og han har netop udgivet en ny bog om personlig vækst for ledere.
01.09.2011
Professor Preston C. Bottger and IMD Research Fellow Jean-Louis Barsoux
ARE LEADERS BORN OR MADE?
Or is the question even relevant?
01.09.2011
Lene Brock
Mogens Dahl - om at svinge taktstokken på den gode måde
Skal man være uddannet erhvervsleder for at kunne lede en virksomhed? Mogens Dahl er det ikke. Han leder så at sige efter gehør, når han dirigerer medarbejderne gennem de daglige udfordringer i Mogens Dahl Koncertsal, som han ejer og driver på sjette år med et engagement, der smitter.
01.09.2011
Anne-marie Dahl, fremstidsforsker, Futuria
We assume you have a gun!
“Get into the car or we assume you have a gun!” Der var ingen tvivl om budskabet i den kvindelige betjents udsagn og “bodylanguage”. Næste træk var pistol og fiksering som på en amerikansk film. Bagefter grinede vi af episoden, men var også lidt chokerede over en så stor mistillid som udgangspunkt. Right, vi kørte lidt for hastigt over for full stop i Arizona på vores ferie i sommer. Klart vi bliver stoppet af den politibil, vi havde overset. Men at min mands rygmarvsreaktion med at springe ud af bilen for at undskylde kunne forårsage en så voldsom reaktion var faktisk rystende. Og udløste en snak med teenagerne i bilen om forskellen på at leve i et samfund med tillid eller mistillid som mental madpakke. For det er faktisk ikke ligegyldigt, hverken for samfundet, økonomien, arbejdspladsen eller fremtiden.
01.09.2011
Gustav Friberg, systemisk proceskonsulent, Thor Jensen, systematisk proceskonsulent, Go
Ejerskab
- veje til engagement og udvikling
01.09.2011
Marie Brix, HR Development Manager, PID–Personalechefer I Danmark
Firmaets første elev blev topchef
Administrerende direktør i Louis Nielsen A/S Mads Nygaard begyndte som optikerelev i 1990 og satte sig i 2006 i chefstolen for hele virksomheden.
01.09.2011
Line Lou Mortensen, seniorkonsulent, Teknologisk Institut
Hverdagssamtaler, der får dine medarbejdere til at vokse
Kender du fornemmelsen af, at det i en travl hverdag kan være svært at finde tid til at fokusere på dine medarbejderes udvikling? Faglige problemstillinger skal drøftes, driftsmæssige udfordringer tackles. Så hvornår er tiden til en af dine centrale opgaver at sikre, at dine medarbejdere føler sig anerkendt og udvikler sig?
01.09.2011
Sus Lund-Hansen og Frank Pedersen, SEB Pension
Det nødvendige pensionseftersyn
Den overordnede pensionsmodel i Danmark, hvor arbejdsmarkedets parter aftaler rammerne for pensionsordningerne, er solidt rodfæstet i samfundet.
En del af pensionsmodellen er det danske arbejdsmarkedspensionssystem, der nu har fungeret godt i ca. 20 år. Fra flere kanter er der nu krav om at se modellen efter i sømmene. Er den fortsat tidssvarende? Kan det gøres bedre?