Ledelse i Udvikling 5 - 2010

Tema: Mangfoldighed / Ligestilling

Mangfoldighed og ligestilling
Forskellighed kan være en stor styrke for en organisation og samtidig en ledelsesmæssig udfordring. Trods initiativer med fokus på at tiltrække og fastholde en mangfoldig arbejdsstyrke falder vi imidlertid ofte tilbage i de gamle, trygge rammer, og vi omgiver os med personer, som ligner os selv.

I dette magasin sætter vi fokus på mangfoldighed og ligestilling og sætter spørgsmålstegn ved, hvordan vi kan anvende mangfoldigheden i vores arbejdsstyrke proaktivt og positivt ved at nedbryde kulturelle, kønsmæssige, religiøse, og andre uligheder på arbejdspladsen.

Mangfoldighed er hverken et nyt eller ubekendt ledelsesbegreb men ikke desto mindre en ledelsesmæssig nødvendighed at forstå for at klare fremtidens krav om en rummelig arbejdsplads og herunder innovativ tænkning.

Diskriminationskategorierne er mange og omfatter køn, etnisk oprindelse, religion, handikap, alder og seksuel orientering. Alder er eksempelvis et af de områder, som ofte er udsat for diskriminering, men husk som Confucius (kinesisk vismand 551 før kr. – 479 før kr.) blandt andet har sagt: ”Der er intet fjols som et gammelt fjols – han har mere erfaring”. Dette er blot en ud af mange diskriminationskilder. Som leder er det ens pligt at behandle alle lige – men nu er det måske på tide at komme et stykke videre. Mangfoldighed bør ikke udelukkende anses som værende et juridisk krav, der skal overholdes men, være en del af virksomhedsstrategien og en naturlig del af virksomhedens processer.

Første trin er at tage et kritisk tjek på ens egen organisation og ledelsesstil. At kunne gøre dette kræver, at vi er klar over, hvad der forstås ved mangfoldighed og ligestilling. Det er ikke nødvendigvis den rigtige løsning at behandle alle ens. Vi har alle forskellige behov og ønsker, og hemmeligheden skal findes i at behandle medarbejder med udgangspunkt i deres individuelle behov og arbejde med udgangspunkt i en differentieret ledelsesstil.

Held og lykke med at udvikle jeres rummelige arbejdsplads.


Betina Wolfgang Rennison, Ph.D., selvstændig ledelsesforsker ('Rennison Research'), ekstern lektor ved Copenhagen Business School

Mangfoldig mangfoldighedsledelse

Hører du til den leder, der gerne vil have flere forskellige slags mennesker på din arbejds-plads? Tror du på den innovative kraft i diversiteten, på bedre tal på bundlinjen, på en mere optimal kompetenceudnyttelse, og/eller kulturelle gevinster ved en større mangfoldighed? Og undrer du dig til tider over, hvorfor det da kan være så vanskeligt, når nu alle lader til at ville det, og fordelene synes så selvfølgelige?

Jens Chemnitz Povelsen

Her gælder den særlige IRMAngfoldighed

Mangfoldigheden er i rigtig god balance hos IRMA, når det gælder de gamle kulturbærere, aldersfordeling, kvindelige værdier og de handicappede. Det er opskriften på år efter år at være blandt de bedste arbejdspladser i Danmark.

Lena Lauridsen, interkulturel konsulent, itim international

Hvorfor holder danskerne så mange pauser?

Søren og Mette står ved kaffemaskinen og taler sammen. De ser ud til at have det sjovt. Imens sidder kinesiske Yang ved skrivebordet og undrer sig over, at hans danske kollegaer ikke bidrager til at få projektet færdigt. Imens undrer Søren og Mette sig over, hvorfor Yang isolerer sig og ikke deltager i den brainstorming, som de er i gang med. De spurgte ham, om de ikke lige skulle drikke en kop kaffe sammen, men han afslog.

markedsleder Lars Nellemann og kommunikationsmedarbejder Jakob Rom Johansen, CABI – Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats.

Vi diskriminerer da ikke – eller gør vi?

Langt de fleste ledere svarer nej, hvis de bliver spurgt, om der er diskrimination i deres virksomhed. Men oplevelsen af diskrimination er faktisk er temmelig udbredt, og meget tyder på, at diskriminationen ofte sker ganske utilsigtet. Tjek din egen virksomhed her.

Leif Skive, speciallæge i alm. medicin, idrætslæge, direktør og medejer af Amadeus Speciallægecenter

Spørgsmål til lægen: Jetlag - forringer din præstationsevne


Marie Brix, HR devlopment manager, PID-Personalechefer I Danmark

På vandring mod mangfoldighedsledelse

Interkulturel forståelse bliver et krav til mange ledere i fremtiden. I Tryg foregår lederudviklingen på primitive vandreture med unge nydanskere, som selv har store udfordringer.

Signe Bloch, kommunikationsmedarbejder, Proremus

Socialøkonomisk virksomhed får sindslidende i arbejde

Den grafiske virksomhed Proremus blev etableret i december 2006, da nogle århusianske ildsjæle gjorde ord til handling. De havde i længere tid følt, at der manglede erhvervstilbud til mennesker med en psykisk sårbarhed, og en dag sprang de ud i ukendt farvand og stiftede Proremus. I foråret 2009 overtog den frivillige, sociale hjælpe- og interesseorganisation Sindslidendes Vilkår virksomheden. I dag har virksomheden 15 medarbejdere, heraf er ni psykisk sårbare medarbejdere ansat i skåne- og fleksjob eller afklaringspraktik.

Line Lou Mortensen, Senoirkonsulent, Teknologisk Institut

Drop ideen om at motivere - og skab i stedet ægte engagement


Sille Askefrø Bjørn, seniorkonsulent, Go' Proces & Susanne Jensen, seniorkonsulent, Go' Proces

Kreativitet og Innovation


Mette Mulvad, SEB Pension & Sus Lund-Hansen, SEB Pension

Spørgsmål omkring pension


Marie Korsgaard, Communication Consultant, PID-Personalechefer I Danmark

En udlænding i Danmark: Fra flygtningelejr til viceborgmester

Rabih Azad-Ahmads historie er en historie om en mand, der er kommet langt på trods af hårde odds og en barndom i krig! Han har haft en barndom langt fra den, danske børn kender til. I dag bor han i Gellerup ved Århus, er gift og har tre børn. Rabih er aktiv inden for kultur, integration, jura og politik – og så er han 1. viceborgmester i Århus Kommune.

Pernille Storgaard Bøge, chefkonsulent, CMC, Ankerhus A/S

Tør du stilheden, leder?

Anmeldelse af bogen: Pausens kraft. Sådan tanker du op, af Birgit Signora Toft. Gyldendal Business 2010, 245 sider.

Anne Skare Nielsen, fremtidsforsker, Future Navigator

Vilje til vision