Ledelse i Udvikling 4 - 2022

Tema: Effektiv ledelse

Ledelseseffektivitet
på virksomheds-
og individniveau

 

 

 

 

 


Optimering og effektivisering fylder med rette meget i debatten om udvikling og drift af virksomheder. Både i opgangstider og nedgangstider er der behov for at udfordre det etablerede og at tage de teknologiske muligheder, der opstår, til sig i en konstant stræben efter at forbedre konkurrencesituationen.

Samme debat og analyse bør der også være i forhold til effektiv ledelse både på virksomheds- og individniveau.

For det første er det naturligt at se på egen prioritering og opgaveløsning. Løser jeg de rigtige opgaver, eller er der andre i organisationen, der er bedre, billigere eller måske hurtigere til at løse disse – måske er der nogle darlings, der skal gives videre. Derudover er det også relevant at se på, om man har de rigtige forudsætninger for og kompetencer til at løse opgaverne, eller er der behov for træning eller uddannelse for at varetage opgaven optimalt. Det er i den forbindelse ikke unormalt, at man konstaterer, at hele ens arbejdsdag er optaget af drift, og at der ikke er plads til at tænke strategi, udvikling eller at blive inspireret. En prioritering, der kan være kommet snigende, og som kan være en væsentlig hæmmer for egen og organisationens udvikling.

Men ledelse er især at skabe resultater gennem andre, så endnu vigtigere er det at se på, om man er en effektiv leder i forhold til sine medarbejdere; om man får tegnet retningen tydeligt, skabt mening med opgaverne og delegeret på den rigtige måde og til de rigtige medarbejdere. Samt om man er god til at sikre, at rammerne er i orden eller er tilgængelige, når medarbejderne har behov for at få ryddet barrierer af vejen.

Det kan være lidt sårbart at se på sig selv og vurdere, om man leder effektivt, men er ikke desto mindre vigtigt.

Effektiv ledelse er temaet for dette nummer af Ledelse i Udvikling. Vi anskuer effektiv ledelse fra forskellige vinkler og med hjælp fra spændende bidragsydere. For eksempel ser vi nærmere det hybride arbejde og nogle af de blinde vinkler, som du som leder skal være opmærksom på i jagten på effektivitetsforbedringer gennem denne arbejdsform. Vi kigger også ned i, hvordan man skaber effektive og motiverede medarbejdere gennem sin ledelseskommunikation.

Vi håber, du bliver inspireret af bladet og tager udfordringen
op om at skabe ENDNU mere effektiv ledelse.  

God fornøjelse

 


Hanne V. Moltke, Ida Gamborg Nielsen & Trille Frodelund Lykke, New Stories Consulting

Kan man lede effektivt og styrke trivslen på samme tid?

Effektivitet har længe været et af arbejdspladsens plusord. Og det giver næsten sig selv. Hvem vil ikke gerne være effektiv, skabe resultater og få succes? Samtidig er der i stigende grad en bevidsthed om, at meget høje krav til effektivitet – hvis det ikke kobles med et fokus på trivsel – fører til et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Og så ryger effektiviteten på den lange bane. Derfor bør trivsel og opgaver gå hånd i hånd, hvis effektiv ledelse også skal være langtidsholdbart

John Nørregaard Albertsen

Slå lyttelapperne ud, når du vil lede effektivt

Som global business leader i Ikeas Ingka Group arbejder Pia Huusfelt med at innovere og udvikle bæredygtighed og cirkulær økonomi hos verdens største butikskæde for boligindretning. Selvom hun tiltrådte stillingen med årtiers erfaring som leder i bagagen, var det en medarbejder, der revolutionerede hendes tilgang til gerningen. Nu kan hun ikke forestille at lede og arbejde på andre måder.

Birgitte Clausen, cand.merc.int. og Executive MBA & René Dalgas Andersen, cand.mag. i læring og forandringsprocesser fra AAU

Effektiv ledelse – kunsten at opnå mere ved at gøre mindre

Sæt strøm til erfaringerne fra COVID 19-håndteringen, og få en endnu mere effektiv organisation samt sidegevinster som forbedret engagement, produktivitet og fleksibilitet hos dine ledere og medarbejdere.

Henrik Ørholst, Forfatter, erhvervskommentator og boganmelder, Cand. Oecon fra AU

Seniortalenter – Talentprogrammer bør ikke kun være for unge

Talenter behøver ikke være under 30 år. Et talent kan lige så godt være over 50 år. At være et talent er et spørgsmål om specielle evner, som kan skabe et konkurrencemæssigt forspring for din virksomhed eller organisation. Talenter kan udvikles gennem en lang karriere, og der bør være plads til at skifte karriere undervejs.

Kathrine Kirkeby Thomsen

”For mig handler god og effektiv ledelse i høj grad om selvdisciplin”

I Telenor er ledelse sat på formel. Med princippet tight-loose-tight får lederne håndgribelige værktøjer, som skal øge effektiviteten, medarbejderglæden og trivslen. En af dem er Nadia Skou, der har sat sig for at høste alle fordelene ved tight-loose-tight uden at gå på kompromis med sin personlige ledelsesstil.

Jacob Christoffer Pedersen og Thomas Rosenberg, Into the Grey

Når det effektive bliver ineffektivt

Kender du det? Solen står højt på himlen, og temperaturen befinder sig behageligt på den anden side af 25 grader. Du er på din foretrukne badestrand og skal have en svalende dukkert. Men noget er ikke som det plejer. Da du træder ud i vandet, trækker en kraftig udadgående strøm dig hurtigt væk fra kysten. Du forsøger febrilsk at genvinde kontrollen og svømmer alt, hvad du kan, ind mod stranden, hvor du kom fra. Men det er hårdt. Rigtigt hårdt. Og dine kræfter slipper hurtigt op.

Lisbeth Wirgowitsch, Managing Partner i PR & Kommunikationsbureauet KREAB og specialist i ledelses- og virksomhedskommunikation.

Forbered din kommunikation grundigt – og skab forandring

Virksomheder, der brander sig uden at have 100 procent styr på sin identitet (hvem er vi) og mål (hvor vil vi hen), kommunikerer næsten altid ufokuseret, tilfældigt og opnår ikke de tilsigtede resultater med kommunikationen. Det er ØV! For med målrettet og veltilrettelagt kommunikation kan en virksomhed stå knivskarpt i markedet, slå konkurrenterne, score kunder og medarbejdere.

Morten Svalgaard Nielsen, Region Hovedstaden – Center for HR & Uddannelse, Ledelse & Organisation

Måneds bog: Den moderne leder taler om fællesskaber

Denne artikel handler om hvordan, man skaber effektive og motiverede medarbejdere gennem sin ledelseskommunikation. Den centrale idé er, at medarbejderne i højere grad giver opbakning, når ledelsen har fokus på at bidrage til at skabe fælles retning, mening og motivation.

John Nørregaard Albertsen

Danmarks største kreditforsikringsselskab sætter præstationsmålinger på sidelinjen

Hos Atradius Danmark har flertallet naturligt en stor forkærlighed for tal. Sådan må det nødvendigvis være, når man er landets største kreditforsikringsselskab. Når det kommer til den daglige ledelse af selskabets mere end 100 medarbejdere, bliver regnemaskinen imidlertid sparket til hjørne.

Anne-Louise Lindkvist, Markeds- og kunderådgivningschef, Sampension

Spørg Sampension om pension: Kan det betale sig at samle pensionerne?

Velkommen til vores nye brevkasse om pension. Her kan du få svar på de spørgsmål om pension, som du støder på i din hverdag. Alle spørgsmål, vi viser, bliver anonymiseret og besvares kun her i Ledelse i Udvikling. Sampension er Danmarks tredjestørste pensionsselskab med aktiver for knap 350 mia. kr. og 330 medarbejdere.

Tina Halkiær Olesen, DANSK HR

Personalejuraen: Det psykiske arbejdsmiljø

Vi er mere i vores hoveder end nogensinde før. Det er en påstand, men lovgivningen omkring det psykiske arbejdsmiljø er vokset over de seneste år. Samtidig er der også afsagt en dom om det psykiske arbejdsmiljø. Lederen havde ikke gjort tilstrækkeligt for at bedre medarbejderens individuelle situation.