Ledelse i Udvikling 4 - 2021
Tema: Power Skills - fremtidens mangfoldige kompetencemix
Power Skills – fremtidens mangfoldige kompetencemix
Arbejdsmarkedet, forbrugervaner og -adfærd, efterspørgslen, konkurrencesituationen og teknologien udvikler sig konstant. Hvis vi som virksomhed skal kunne klare os i konkurrencen, hvad enten vi opererer lokalt, nationalt eller globalt, så kræver det, at vi har det rigtige kompetencemix i virksomheden.
Ny teknologi udvikles med lynets hast og nye konkurrenter og start-ups lurer ved hvert gadehjørne. Arbejdsmarkedet er i konstant udvikling og det stiller i høj grad krav til vores medarbejderes, kollegaers, lederes og vores egne kompetencer.
Tilsæt så en uforudset corona-krise, der tog (og til dels stadig her) et solidt greb i hele vores samfund. Fra den ene til den anden dag blev alt forandret og alle skulle indstille sig på en ny virkelighed.
Igennem det sidste halvandet år har vi lært, at vores succes bygger på tre afgørende grundsten i vores medarbejderes og lederes kompetencer. De hårde/strategiske kompetencer er fundamentet og en forudsætning, de digitale kompetencer er helt og aldeles afgørende og det hele bindes sammen af de bløde, relationelle, menneskelige kompetencer.
Netop sammensætningen af medarbejderne, og de kompetencer de hver især besidder, bliver altafgørende i fremtiden. Vi kan ikke længere fokusere på enkeltstående kompetencer. Tiden fordrer et mere mangfoldigt kompetencemix både hos den enkelte medarbejder og i teamet/afdelingen/virksomheden.
I dette nummer af Ledelse i Udvikling dykker vi derfor ned i de krav, der er til medarbejdernes og ledernes skills og kompetencer nu og i fremtiden. Hvor man tidligere har set mere isoleret på digitale, bløde og strategiske skills, så er det nu afgørende, at vi i højere grad har et skills-set som rummer både” digital, soft og thinking skills”, som tilsammen udgør de nye power skills.
Rigtig god læselyst.
Power Skills include a combination of soft skills, thinking skills, and digital skills. Taken together, these skills are the new expectation for employability. (Forbes)
|
På DANSK HR’s læringsportal for ledere leadingcapacity.dk finder du et utal af artikler, cases og værktøjer, som hjælper, støtter og inspirerer dig i lederrollen.
|
27.09.2021
Erik Lind Olsen, Client Engagement Director, Valcon
Fire gange jeg fejlede i min digitale kompetenceudvikling
Denne artikel er mit bud på betydningen af digitale færdigheder for nutidens og fremtidens leder, og jeg vil tage udgangspunkt i egne fejl til illustration af mine pointer. Jeg håber, at mine fejl kan inspirere dig til at træffe klogere valg, end jeg gjorde, og ikke mindst inspirere dig til at omfavne de muligheder, digitaliseringen giver i forhold til at vokse som leder.
27.09.2021
Sol Raja
”Soft Power Skills er ikke lala-land”
Den tid er forbi, hvor man primært fokuserede på ”hard skills”, når der skulle ansættes ledere. Magasinet Ledelse i Udvikling sætter fokus på, hvilke krav til ”skills”, der stilles til morgendagens ledere.
27-09-2021
Jens Karlsmose
Mindsetbaseret ledelse: Vil du se god ud – eller vil du blive bedre?
Hvordan skaber man en arbejdsplads, hvor medarbejderne trives med foranderlighed og er vedholdende, når udfordringerne står i kø? Hvordan gør man op med frygten for fejl og skaber en organisationskultur baseret på samarbejde og læring? Det er aktuelle spørgsmål for ledere i en accelererende teknologisk brydningstid – og for virksomheder nu, hvor vi skal genfinde en hverdag på arbejdspladsen efter Corona-nedlukninger. Mindsetbaseret ledelse byder på svar.
27-09-2021
Lise Christiansen Poulsen, rekrutteringskonsulent, HK Nordjylland
Power Skills – fremtidens kompetencer
Alt tyder på, at vi bevæger os i retning af mere selvorganiserende organisationer. Med fremtidens fokus på power skills vil soft skills og dermed personlighed få en langt større betydning, når både ledere og medarbejdere ansættes. Årsagen er tæt forbundet med virksomhedernes evne til at digitalisere og den stigende konkurrence på markedet. Derfor skal ledere og medarbejdere i højere grad kende sig selv og sine personlige, sociale og faglige forcer og udviklingsområder, da de i langt højere grad befinder sig i en kontekst mellem selvledelse, skiftende opgaver og samarbejdsparter.
27-09-2021
Anne-Louise Lindkvist, Markeds- og kunderådgivningschef, Sampension
Spørg Sampension om pension
Velkommen til vores nye brevkasse om pension. Her kan du få svar på de spørgsmål om pension, som du støder på i din hverdag. Alle spørgsmål, vi viser, bliver anonymiseret og besvares kun her i Ledelse i Udvikling. Sampension er Danmarks tredjestørste pensionsselskab med aktiver for 330 mia. kr. og 340 medarbejdere.
27.09.2021
Karsten Mellon
Ledelse tales op
Kan vi leve uden ledelse? Næppe. Men ledelse behøver vel ikke blive talt op, sådan som det gøres af ledelseskonsulenter, ledelsesforskere og ledere selv. Det risikerer at medføre illusioner om, hvad ledere egentlig er i stand til.
27.09.2021
Christa Engell
Fyret: Livskrise eller livsvilkår?
Der er mange, der italesætter en fyring – egen eller andres – som en livskrise, som noget forfærdeligt, som noget skamfuldt. Hvis de da overhovedet taler om det, for ofte er det så skamfuldt at være blevet fyret eller kende en, der er blevet det, at vi slet ikke taler om det, og vi gør fyringer til et tabu.
27.09.2021
Tina Halkiær Olesen, Legal Advisor i DANSK HR
Vær opmærksom på din medarbejders fravær
Som leder er du ofte drevet af at skabe resultater sammen med medarbejderne. Det er også der, hvor du kan sætte retningen og skabe mening med det arbejde, som I sammen i organisationen udfører. Derfor er dit naturlige sigte på medarbejdernes tilstedeværelse. Men det er fortsat vigtigt at være opmærksom på medarbejdernes fravær. I modsat fald kan du risikere at miste fx refusion fra det offentlige, eller at medarbejderen holder fri med løn, uden at det er tilladt i jeres organisation. I artiklen beskriver jeg fem typer af fravær, som du skal være opmærksom på, når du har medarbejdere ansat.