Ledelse i Udvikling 4 - 2020
Tema: Det hele menneske - den hele leder
Er vi hele eller halve mennesker?!?
Okay, det er måske et underligt spørgsmål – selvfølgelig er vi alle hele mennesker. Men ikke desto mindre har der de seneste år været mere og mere fokus på ”det hele menneske på arbejdspladsen”. Det er om end ikke andet blevet endnu mere synligt under Corona.
På intet andet tidspunkt, jeg kan komme på, har så mange mennesker ”inviteret” kollegaer, ledere, medarbejdere, kunder, leverandører og samarbejdspartnere ind i sit private hjem via Zoom, Teams, GoToMeeting eller en anden online mødeplatform med alt, hvad der følger med af børn, ægtefæller og kæledyr i baggrunden.
Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen har for nyligt skrevet i et opslag på LinkedIn, at mens hun holdt et online foredrag, kom hendes mand til at gå forbi i baggrunden i bar overkrop – og reaktionerne var bare ”jaja, okay, så skete det også”. Ingen blev sure, fornærmede eller sagde, at det var upassende. Der er med Corona opstået en helt ny form for rummelighed – også i professionel sammenhæng – og en stor forståelse for, at vi ikke nødvendigvis kan koble resten af vores liv fra, når vi ”går på arbejde”.
Lars Sander Matjeka mener sågar, at vi skal begynde at tale om ’life-balance’ i stedet for ’work-life-balance’, for ellers deler vi vores liv op i arbejde og ’livet’, og det kan man ikke, for man kan ikke opdele sin personlige identitet, hvor man er en på arbejde og en i privaten. Ifølge ham handler det om at skabe et liv, der består af alt muligt – herunder arbejde. Her i magasinet får du et godt indblik i, hvordan han udlever denne filosofi i praksis.
Har du egentlig selv tænkt over, hvor meget du tager med af dig selv på arbejde? Hvor meget du forventer, at dine medarbejdere tager med? Og hvor meget engagerer du dig selv i det hele menneske hos dine medarbejdere?
Men hvornår er det egentlig okay og hvornår er det ikke okay?
For i debatten om det hele menneske på arbejde er der også modsatrettede holdninger. Blandt andet kan du møde Svend Brinkmann i dette nummer, hvor han argumenterer for, at vi skal være halve mennesker på arbejdet og at lederne skal erkende risikoen ved at være og have hele mennesker på arbejdspladsen. Hvad der gemmer sig bag de argumenter, vil jeg lade Svend Brinkmann selv udfolde for dig i den første artikel her i magasinet.
En ting er i hvert fald sikkert – debatten om det hele menneske er ikke bare sort og hvid, og når du har læst magasinet, vil du helt sikkert stå tilbage med nogle nye overvejelser, du skal tage stilling til i dit lederskab.
I bund og grund handler ledelse jo om mennesker, og derfor er det ikke vigtigt, om det er den ene eller anden tilgang, du tager udgangspunkt i. Det handler nok i højere grad om at møde dine medarbejdere, hvor de er og selv tage stilling til, hvor dine medarbejdere skal møde dig og det vil være konstant flydende alt efter hvilken situation, du selv og medarbejderne står i – både arbejdsmæssigt og privat – på lige netop det tidspunkt, du skal møde dem og de møder dig.
Rigtig god læselyst.
02.10.2020
Henrik Nordskilde
Vi skal erkende risikoen ved at være hele mennesker på arbejdspladsen
Vi skal have fokus på det hele menneske på arbejdsmarkedet, lyder mantraet, men måske glemmer vi, at mennesket i århundreder har kæmpet for noget andet. Nemlig at få lov til, med psykologiprofessor Svend Brinkmanns ord, at være halve mennesker i arbejdslivet.
02.10.2020
Annette Otto, HR-direktør i Atea
Ledelse under ekstreme forandringer og vejen mod det nye normale
Coronakrisen har i den grad tryktestet mellemlederne, mener Annette Otto, der er HR-direktør i it-leverandøren Atea. De virksomheder, hvor lederne har været klædt på til at lede alle typer af medarbejdere gennem de ekstreme forandringer, har de bedste forudsætninger for at komme godt ud på den anden side – med kulturen og trivslen intakt.
02-10-2020
Camilla Hørby Jensen // cand.merc.jur., ph.d. // Institutleder, Juridisk Institut, SDU & Jeanette Lemmergaard // cand.negot., ph.d. // Institutleder, Institut For Marketing & Management, SDU
Lederrollen i det store ledelsesteater
Lederen som ’det hele menneske’ er en ny og temmelig krævende rolle, som skal eksekveres med megen etos.
02.10.2020
Nikolaj Henum
Én person – ét menneske – én leder
Din ledelsesstil er afledt af din personlighed. Du kan ikke opdele din personlige identitet, så du er én type i privaten, en anden sammen med vennerne og en tredje i din rolle som leder – det går ikke, og du vil i så fald aldrig blive en autentisk leder. For det at være leder er ikke en rolle – det er en del af dig.
02.10.2020
Annika Krogh Colombo, Partner, People, Culture & Communications, Valcon
Det hele menneske – det handler om ledelse
At arbejde som leder handler ikke om at skabe resultater. Eller jo, det gør det også, men hvis du som leder forstår og formår at sætte dit hold optimalt, så kommer resultaterne gennem holdet. Holdet består af enkeltindivider, som skal ses, forstås og have plads til at være et helt menneske på arbejdspladsen, hvis de skal have rum til at udfolde deres fulde potentiale.
02.10.2020
Rasmus Hall Mortensen, Garuda A/S
Ledelsesudvikling eller leadership-bullshit?
Ledelsesfeltet har fejlet, fordi det er fyldt med storladen snak om leadership, der oppuster ledelse og mytologiserer lederne til et uberettiget, urealistisk niveau. Kritikken er nådesløs, når diskrepansen mellem uendelige tilbud om ledelsesudvikling og en stigende utilfredshed med job og ledere skal forklares. Måske ligger løsningen i at vende tilbage til ’the basics’.
02.10.2020
Anja Reinwald, ph.d. // Seniorforsker ved Digitaliseringsinstituttet og leder af Diplomclass i Digital Transformation
Ledelse af organisationer i digital forandring – forstå nye opgaver og medarbejdere
Digitalisering og digital transformation er på dagsordenen i mange virksomheder og organisationer. Det stiller nye krav til ledelse på alle niveauer, men det kan for mange forekomme uklart, hvad det kræver af en selv og hvad det kræver af andre.
02.10.2020
Alex Davda (CPsychol) // Head of Assessment, Hult Ashridge Executive Education
Using psychometrics and assessment as a catalyst for leadership development
The world is in flux with individuals, families, organizations, and even entire nations facing change at an unprecedented pace. The COVID-19 pandemic is perhaps the most significant global test humanity has faced in recent history.
02.10.2020
Tina Halkiær Olesen // Legal Advisor i DANSK HR
HR-jura-brevkassen
Vi får dagligt mange henvendelser fra vores medlemmer med personale-juridiske spørgsmål. I Ledelse i Udvikling bringer vi i HR-jura-brevkassen et udvalg af medlemmernes spørgsmål og vores svar til dem. Spørgsmålene besvares af Cand.merc.jur. Tina Halkiær Olesen, som er Legal Advisor i DANSK HR.
02-10-2020
Mathias Flinck
”Ring til dine medarbejdere og spørg, hvordan de har det"
Slip kontrollen, hav tillid til dine medarbejdere, og spørg ind til deres liv og virkelighed. Dé tre leveregler er ifølge it-giganten Wipros nordiske chef afgørende for en succesfuld leder i en global verden, hvor hele den måde, vi har indrettet vores arbejdsliv på, er i opbrud.
02.10.2020
Per Ørtoft Jensen // Partner // PwC
Omkring SKAT
Der er ikke indkommet spørgsmål til besvarelse i brevkassen inden redaktionens afslutning. PwC informerer derfor i stedet for om en ny afgørelse fra Landsskatteretten, som kan have interesse for alle virksomheder, som har eller overvejer at indføre en såkaldt bruttolønsreduktionsordning/lønomlægningsordning for virksomhedens medarbejdere.