Ledelse i udvikling 4 - 2017
Tema: Paradokserne i ledelse
Fra enten - eller til både - og
”På den ene side…” og ”på den anden side...” Vi kender alle til den indre diskussion; ”Skal-skal ikke”, ”Enten-eller”. Det er både privat og i arbejdslivet, at vi kan stå i situationer med modstridende krav, ønsker, behov og værdier, der synes umulige at løse tilfredsstillende for alle parter.
Det er ikke noget nyt – paradokserne. Ikke desto mindre er det et begreb, der har sneget sig mere og mere ind på ledelsesgangene i de seneste år i takt med den stigende kompleksitet og forandringshastighed, som ingen virksomheder kan frasige sig at være påvirket af.
Ledelse i det 21. århundrede er en balancekunst, der stiller store krav til lederens evne til at navigere i krydspres, paradokser og accelererende forandringer.
Mere for mindre, bedre men billigere, nulvækst samtidig med kvalitetsløft. Optimering af drift og fokus på udvikling, balance mellem relationer og resultater, indadrettet og udadrettet fokus. Som leder er du ofte fanget i et krydspres af modsætninger, hvor du skal træffe en beslutning om det ene eller det andet. Det er nærmest blevet reglen mere end undtagelsen for ledere i dag. Så hvordan navigerer du i disse paradokser og krydspres?
I stedet for ”enten-eller” søger paradoksledelse en balancering af ”både-og”, når du befinder dit i et krydspres af modsætninger.
For som leder skal du både have fokus på kompetenceudvikling og trivsel OG levere gode resultater. Du skal både vise tillid OG udføre en grad af kontrol. Du skal gå foran OG holde dig i baggrunden. Din dagligdag er altså ikke ”enten-eller”, men altid en balancering af “både-og”. Det stiller store krav til dig som leder, men paradoksledelse tilbyder dig en metode, så du som leder bevidst og med succes kan navigere mellem modstridende værdier og behov.
Et af svarene på paradoksledelse er den versatile ledelsesfilosofi, som er udviklet af den amerikanske ledelsesekspert Robert Kaiser på baggrund af over 30 års forskning og som nu er ved at rodfæste sig blandt danske ledere. I dette nummer får du en grundig introduktion til versatil ledelse samt et indblik i, hvordan du kan arbejde med ledelsesfilosofien i praksis. De sidste tre temaartikler stiller skarpt på andre afskygninger af paradoksledelse, herunder giver den sidste artikel dig tre konkrete redskaber til paradoksledelse.
Rigtig god læselyst.
21-09-2017
Kim Martin Nielsen; Partner i LEAD, Niels-Henrik Søresen; Partner i LEAD og Rasmus Thy Grøn; chefkonsulent i LEAD
Paradokser i ledelse - sådan navigerer du i krydspres og kompleksitet
Ledelse i det 21. århundrede kan beskrives som en balancekunst; der stiller store krav til lederes evne til at navigere i paradokser, krydspres og accelererende forandringer. Hvordan sikrer ledere balance mellem drift og udvikling, relationer og resultater, indadrettet og udadrettet fokus?
21-09-2017
Johannes Andersen, lektor ved Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet
Fremtiden tilhører den besværlige leder med selvværd og selvtillid
Der tales en del om dårlige ledere i det offentlige. Eksempelvis er perspektivet for regeringens ledelseskommission, at der er for mange offentlige ledere, der ikke er gode nok til at gennemføre fornyelse og effektivisering i det offentlige.
21-09-2017
Søren Voxted, lektor ved Institut for Marketing & Management, Syddansk Universitet
Er ledelse et fag? - tanker om rollen som frontlinjeleder
Spørgsmålet i overskriften, om ledelse er et fag, kommer op i bøger og artikler om ledelse og styring med jævne mellemrum. Er evnen til at udøve ledelse en nådegave, som nogle mennesker har via deres personlighed og den opvækst, de har været igennem? Eller er ledelse et fag, der læres gennem uddannelse og træning?
21-09-2017
Lotte Elleberg Møller og Cæcilie Orloff Søemod, ledelseskonsulenter i Implement Consultning Group
God paradoksledelse: At lede på grænsefladen
Paradokser kalder på ledere, der er tydelige og står i spidsen for en åben dialog om de modsætninger, der eksisterer. Vi mener, at vejen til succes som leder af paradokser handler om at skabe tillid, kontekstafklaring og at være tydelig om sit ledelsesrum.
21-09-2017
Tune Hein, erfaren rådgiver inden for strategi, ledelse og forandringsprojekter
Inspiration fra start-ups: Er en Happiness Manager det nye HR eller en dum gimmick?
Happiness manager er endnu en inspiration, som kommer fra iværksættermiljøet til de etablerede virksomheder. Jeg bruger selv en hel del fritid i disse miljøer for at suge inspiration, der kan omsættes til de bonede gulve. Og måske happiness manager er endnu et eksempel
21-09-2017
Kasper Warming, erhvervsfilosof og partner i Qant
Virksomhedernes værdier skal vækkes fra de døde
Har din virksomhed fem stærke værdier? Var du med til den proces, der ledte frem til dem? Det var formentlig en god og spændende proces, men der er et eller andet galt, ikke?
21-09-2017
Susanne Bromand Geisler, Senior Manager, PWC
Spørgsmål omkring SKAT
Vi ansætter jævnligt medarbejdere fra lande uden for EU/EØS, og i den forbindelse ansøger vi om opholds- og arbejdstilladelse efter beløbsordningen i fast-track-ordningen. Vi får snart en ny medarbejder til Danmark, og medarbejderen har spurgt, om han kan få sin løn udbetalt uden en dansk bankkonto. Kan han det?
21-09-2017
Frank Andersen, afdelingsdirektør, SEB Pension
Snyd ikke dig selv for folkepension
Stadigt flere danskere arbejder, efter de har passeret folkepensionsalderen. Tjener man for meget, bliver ens folkepension sat ned, så husk at udskyde den.