Ledelse i udvikling 4 - 2016

Tema: Styrkebaseret ledelse

Styrke = energi + succes

Hvornår oplever du, at dine medarbejdere performer bedst, har mest energi og trives bedst? Er det, når de får lov til at lave det, de er bedst til og deres styrker fremhæves? Eller er det, når der er fokus på fejl og svagheder? Mon ikke det er, når der fokuseres på styrker? Og mon ikke du selv har det på samme måde?

Ifølge den tidligere Gallup-forsker Marcus Buckingham findes styrker inden for områder/aktiviteter, man selv og i andres øjne har talent for og som samtidig giver energi. Det vil sige, at styrker = succes + energi.

Styrkebaseret ledelse har gennem de seneste år vundet stort indpas i mange virksomheder. Det er der god grund til: Forskning viser nemlig, at den styrkebaserede tilgang har positiv indflydelse på medarbejderomsætning, kundetilfredshed, produktivitet, resultater m.m.

Så hvis du som leder formår at bringe medarbejdernes styrker i spil, så har du langt hen ad vejen banet vejen for virksomhedens succes.

Peter Drucker er citeret for at have udtalt, at lederskabets største opgave er at samle vores styrker på en måde, der gør vores svagheder ubetydelige. Styrkebaseret ledelse altså handler ikke om, at vi skal lukke øjnene for og ignorere vores medarbejderes svagheder. Vi skal være opmærksomme på svaghederne, men ved netop at fokusere på styrkerne kan vi overkomme svaghederne.

I dette nummer af Ledelse i Udvikling vender vi blikket mod styrkebaseret ledelse. Du få seks artikler fra forskellige eksperter på området herunder to praktiske cases, hvor du får indblik i, hvordan to virksomheder arbejder med styrkebaseret ledelse. En af artiklerne udfordrer den klassiske styrkebaserede tænknings snævre fokus på styrker og svagheder og argumenterer for, at overgjorte styrker er en lige så stor kilde til ineffektivitet og mistrivsel, som svagheder er.

Fælles for artiklerne er dog, at de giver dig inspiration og input, konkrete værktøjer og gode råd til den styrkebaserede ledelsestilgang.

Og husk at når du praktiserer styrkebaseret ledelse, bør du også kigge lige så meget indad på dig selv og arbejdet med dine egne styrker.


Mikkel Ejsing, partner, Resonans & Pernille Hippe Brun, Erhvervskonsulent, hippebrun'co

Styrkebaseret Ledelse styrker mennesker, virksomheder og samfund

Styrkebaseret ledelse handler om at samle de individuelle styrker i en organisation til et fælles hele, der trækker i en samlet retning. Og i en samlet, styrket retning af bæredygtighed og vitalitet. Verden kalder på, at vi tager ansvar for, hvad vi skaber. Som leder tager du ansvar ved at være bevidst om, at de valg, du træffer, og den måde, du indgår i relationer på, har konsekvenser for dine medarbejdere, for produktet, I sammen skaber, og for det omkringliggende samfund.

Pernille Winge Morsing

Styrkebaseret (top)Ledelse: Få dine medarbejdere til at shine

”Det er demotiverende kun at tale om fejl. Vi skal dyrke det, vores medarbejdere gør godt – så de kan præstere endnu bedre der, hvor de er stærkest,” siger administrerende direktør i Hitachi Data Systems Danmark (HDS), Merete Søby.

Christina Hersom og Adrian Schepelern

Styrkebaseret forandringsledelse – skab nye vaner hos dine medarbejdere

Som leder har du nok stået midt i en forandringsproces og overvejet, om forandringen nogensinde ville ske i virkeligheden. Du synes måske du havde kommunikeret, involveret og støttet medarbejderne, men alligevel gjorde alle som de plejede. Derfor tænkte du: Modstand mod forandring! Vi vil hellere hjælpe dig i retning af et andet mindset, der hedder Styrkebaseret forandring!

Ulla Schade

Fokus på medarbejdernes styrker giver mening og resultater

Når produkter og services ligner hinanden til forveksling, er det medarbejdernes styrker, der gør den store forskel. I salgsafdelingen hos teknik- og stålgrossisten Lemvigh-Müller har det aktive arbejde med styrkebaseret ledelse løftet teamets resultater til nye højder.

Ulla Schade

Styrkebaseret ledelse skaber robuste medarbejdere

Det er blevet centralt at hjælpe ansatte med at udvikle styrker og modstandskraft for at kunne navigere i den endeløse strøm af forandringer på arbejdsmarkedet. Styrkebaseret ledelse kan være nøglen til opbygning af stærke og robuste medarbejdere, relationer og fællesskaber, der fremmer både trivsel og præstationer.

Niels-Henrik Sørensen

Næste generation af Styrkebaseret ledelse

Peter Drucker formulerede “maggi-terningen” af sit livs arbejde med strategi og ledelse sådan her: “Lederskabets opgave er at samle vores styrker, så vores svagheder bliver irrelevante”. Men kan det virkelig passe? Hvad sker der, når vores ledere alene forlader sig på styrker?

Karina Solsø

Forandring som responsive samtaler

Udvikling, bevægelse, innovation. Ønsket om forandring er til at få øje på i retorikken om organisation og ledelse. Ledelse tales ofte om som det at skabe udvikling og bevægelse ind i en ønsket fremtid. Men gennem hvilke mekanismer sker egentlig forandring i menneskelige fællesskaber?

Tom Peters

Leadership: Listening

A Harvard Med School doc by the name of Jerome Groopman wrote a lovely book called How Doctors Think. And he begins by saying, “When you are engaging a patient, what is the number one source of evidence about that patient’s problem?”

Jon Kjær Nielsen, forfatter og trivselsekspert

Uvanen at spørge medarbejderne

Før sommerferien var sendefladen domineret af først den kommende britiske folkeafstemning og siden af de potentielle konsekvenser af et kommende BREXIT. Dommedagsscenarier prægede debatten, og det var, som om udfaldet kom som en overraskelse, selv for de mange fortalere for britisk enegang.

Anne Dencker Bædkel, CIFS

Flere freelancere – men hvordan kan de ledes?

Flere deltidsansatte, vikarer og projektansættelser ser lyset. Allerede i 2006 meddelte HK/Privat, at flere og flere medlemmer arbejdede freelance. I 2014 fortalte den amerikanske fagforening Freelancers Union stolt, at hele 53 millioner amerikanere arbejdede freelance, og at det derfor var det nye normale.

Anne Øvlisten, cand.jur. og Senior Manager i PwC

Spørgsmål omkring SKAT


Frank Pederen, afdelingsdirektør SEB Pension

Forhøjet pensionsalder skaber ikke et forsikringsproblem

Nu skal danskere være 68 år, før de kan gå på folkepension. Det gælder alle, der er født efter 1962. Da Folketinget vedtog det i december, kom der igen liv i debatten om, hvordan en forhøjet pensionsalder vil påvirke fremtidens pensionister.