Ledelse i Udvikling 2 - 2022

Tema: Tag chancer - tænk nyt 

Tag chancer - tænk nyt 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innovation, entreprenørskab og kreativitet står på listen over egenskaber, som virksomheder, medarbejdere og ledere skal tilegne sig for at følge med tiden og udviklingen efter COVID-19. Pandemien har budt på utallige udfordringer, og for at overleve har flere virksomheder været tvunget til at komme ud af boksen. Derfor anses nytænkning og kreativitet for værende en helt centrale kernekompetence til at hjælpe forretninger med at udvikle sig.

Hvis danske virksomheder skal klare sig i fremtiden, er de nødt til at tænke nyt. Alligevel viser undersøgelser, at mange medarbejder i danske virksomheder kun i mindre grad eller slet ikke bliver opfordret af deres leder til at komme med nye ideer på jobbet.

I dette nummer af Ledelse i Udvikling sætter vi fokus på virksomheder og ledere, der tør tænke i nye baner og lader medarbejderne gøre det samme.

Men hvordan er man nytænkende og kreativ i en fastlagt arbejdsdag med skemaer og procedurer? Vi prøver at belyse dette ved at dykke ned i det kreative mindset hos mennesket, og hvad der egentlig skal til, for at man som leder kan tilskynde til kreativitet og innovation blandt medarbejderne. Vi ser på, hvordan man som kan leder tage ansvar for, at ens medarbejdere bliver inspireret, og hvordan man kan skubbe til medarbejderne og udfordre dem med ny viden.

Vi kigger også nærmere på forskellige tilgange, som ledere bruger i deres måde at skabe kreativitet, innovation og entreprenørskab på. Det handler blandt andet om at skabe nye løsninger, der bliver ført ud i livet, og som har en værdi.

I den forbindelse er det også vigtigt, at lederne tænker kreativt og leder på en innovativ måde. Det er ikke nok bare at beordre medarbejderne til at tænke i disse baner. Lederen skal også selv praktisere innovationen og gå forrest. For de organisationer og ledere, der formår at fremyngle kreativitet og innovative løsninger, formår også at træde ud af mængden.

Vi giver dig nogle konkrete eksempler på, hvordan flere danske virksomheder har tænkt nyt og taget chancer. Her kan du lade dig blive inspireret af nogle ledere, som har taget utraditionelle midler i brug for at give de ansatte nye muligheder og udfordringer.

Rigtig god innovativ-læselyst


William Lauritsen, KREAB Copenhagen

Case: Pandemiens muligheder

Pandemien gjorde fremtiden usikker for virksomheder, ikke kun i Danmark, men verden over. StoryHunt sælger digitalt guidede ture til turister, men lukkede grænser satte en akut stopklods for turismen. Det udfordrede den unge leder og iværksætteren Yassin Achiban. Både han og teamet i StoryHunt blev tvunget til at tænke innovativt og tage nye chancer.

Signe Duedahl Nørgaard

At tilskynde til kreativitet

Rasmus Lindgaard har tidligere forsket i kreativitet på Aalborg universitet og er nu videnschef ved konsulenthuset Companyoung. For at blive klogere på kreativiteten mødte jeg ham over en online forbindelse en tirsdag eftermiddag i februar. Her er, hvad han fortalte om barriererne, rammerne, og de ting, der skal til, for at man som organisation kan tilskynde til kreativitet blandt ens medarbejdere.

Susanne Diekema // journalist

Case: Chefstolen går på omgang - på jydsk emblem fabrik

En lille virksomhed i Malling, Jydsk Emblem Fabrik A/S, har taget utraditionelle midler i brug for at give de ansatte nye muligheder og udfordringer. Fabrikken får samtidig afprøvet nye medarbejdere i lederrollen.

Kathrine Kirkeby Thomsen

Case: Tro på og tillid til medarbejderne skaber kreativitet

I en baggård i Københavns Nyhavn holder Shortcut Danmark til. Den brostensbelagte gård og det gamle skæve hus sender tankerne tilbage til en tid, der var engang. Inde bag murene er virkeligheden dog en anden, for her bor en techvirksomhed specialiseret i appudvikling.

Nikolaj Henum

Innovation er nøgleordet lige nu

Sådan som tingene ser ud i dag, så kan ingen brancher undgå at blive disrupted – og nogle virksomheder er i højere grad udsat end andre. Den teknologiske tidsalder er i den grad med til at fremskynde processen og sætte begrebet på agendaen, og konsekvensen er, at du som virksomhed og leder er nødt til hele tiden at tænke innovativt og udviklende, både så du selv kan blive en ”disrupter” – og ikke mindst for at undgå at blive disrupted.

Rie Helmer // Journalist & Kommunikationsrådgiver

Få skærmtække, og hold på dine medarbejdere

”Fleksibilitet er nøglen i den nye måde at arbejde på. Vi er i gang med at skabe fremtidens fleksible arbejdsplads med mulighed for langt mere hjemmearbejde end tidligere. Der skal være plads til at vælge begge dele, både at komme ind på kontoret og at arbejde hjemmefra”.

Denis Kostic, Morsing PR

Case: Creative Director Søren Østerbye lever af at tænke nyt

Når ens job står og falder med at tænke kreativt, kan arbejdsdagen være lige dele fantastisk og udmattende. Her fortæller Creative Director Søren Østerbye om gode idéer, dinosaurspil, og hvorfor det ikke altid er nemt at slukke den kreative pære.

Lisbeth Wirgowitsch, Managing Partner i KREAB og specialist i ledelseskommunikation

Bliv hørt, forstået – og skab den tilsigtede forandring

Du kender det sandsynligvis: En ny strategi skal implementeres. Du har brugt tid på at sætte mål og retning. Ledelsen er ombord, og bestyrelsen har godkendt. Nu mangler kun ét: præsentationen til dem, der skal give liv til strategien og skabe resultater – medarbejderne! Dine følgere. De er vigtige, det ved du. Og så sker det alligevel. Efter nogen tid klør du dig undrende i håret og konstaterer: Medarbejderne sætter ikke den forventede handling bag din strategi.

Erhvervspsykolog Edith Kahlke

Månedens bog: Giv ansættelsessamtalen et serviceeftersyn

Vi kender situationen: En dygtig medarbejder er rejst eller virksomheden udvider. En eller flere personer søges, og hvad enten, der kommer få eller mange ansøgere, kan det være svært at finde den rigtige. I disse år er det endda ekstra svært

John Albertsen

Kend dit ståsted, og vis det med dine handlinger

Når din lederrolle konstant forandrer sig, er det ekstra vigtigt, at du er bevidst om din kerne. Så får det, du holder fast i, endnu større betydning, end det, du må udvikle dig hen imod. Det er Peter Lucas’ klare erfaring efter seks år som co-founder og CEO i det digitale therapeutics-selskab Hedia.

Anne-Louise Lindkvist, Markeds- og kunderådgivningschef, Sampension

Spørg Sampension om pension

Brevkasse: Velkommen til vores nye brevkasse om pension. Her kan du få svar på de spørgsmål om pension, som du støder på i din hverdag. Alle spørgsmål, vi viser, bliver anonymiseret og besvares kun her i Ledelse i Udvikling. Sampension er Danmarks tredjestørste pensionsselskab med aktiver for knap 350 mia. kr. og 330 medarbejdere.

Tina Halkiær Olesen, Cand.merc.jur., LEGAL ADVISOR, DANSK HR

Kontrolforanstaltninger – på godt og ondt

Når jeg fortæller ledere om ledelsesretten, følger kontrolforanstaltninger med i min fortælling. Arbejdsgivere kan i medfør af ledelsesretten kontrollere medarbejdere, når de udfører deres arbejde. Du kan dog ikke iværksætte kontrolforanstaltninger uden en ordentlig grund. Der skal foreligge et driftsmæssigt formål, og det må ikke være krænkende for medarbejderne.