Ledelse i Udvikling 2 - 2021

Tema: Motivation

Motivation – og mening

Motivation kom for alvor på ledelsesagendaen efter Hawthorne studierne i 1920, hvor Elton Mayo påviste behovet for at have fokus på medarbejdernes motivation. Her, godt 100 år efter Hawthorne studierne, er motivation stadig et af de mest afgørende ledelsesværktøjer.

Organisationer og virksomheder består af mennesker – derfor præsterer virksomheden også kun så godt som de enkelte medarbejdere. Uanset topledelsens visioner og strategier, så er virksomhedens succes afhængig af, at de enkelte medarbejdere er motiverede til at gøre et godt stykke arbejde, og det er uanset, om det er medarbejderne på kontoret, i produktionen eller i frontlinjen blandt kunderne.

Lederens rolle i motivation af medarbejderne er over tid blevet udfordret af, at hjemmearbejde og arbejde på tværs af grænser og tidszoner har øget distancen mellem medarbejderen og lederen, men det var der også råd for. Intet har dog udfordret lederens rolle så meget som coronakrisen har gennem det sidste år. Ikke bare er lederen afskåret fra sine medarbejdere – medarbejderne er også afskåret fra sine kollegaer og arbejdspladsen, skal håndtere konstante forandringer og arbejde med stor uforudsigelighed. Samtidig er det sociale liv uden for arbejdet mere eller mindre revet væk, som for mange er en god afkobling og energioplader. Så samtidig med, at motivation er blevet svære, så har det aldrig være mere afgørende.

I starten af corona oplevede mange en opblomstring i motivationen og en ”can do spirit”. En undersøgelse blandt danske lønmodtagere, der arbejdede hjemmefra ifm. Coronakrisen i april 2020 viser, at 47 % i høj grad/meget høj grad og 38 % i nogen grad følte sig motiveret til sit arbejde (Videncenter for God Arbejdslyst / YouGov).

Men som tiden skred frem og corona ikke slap sit jerntag med konstant usikkerhed og isolation fra kollegaerne, viser flere undersøgelser, at mange oplevede, at motivation dalede og det sætter ikke mindst dig som leder på en utrolig vigtig opgave.

Nyere motivationsforskning viser, at behovet for mening i arbejdet spiller en stor rolle for vores motivation. Blandt andet viser de to amerikanske forskere og psykologer Edward Deci og Richard Ryans motivationsforskning (2017), at oplevelsen af at kunne bidrage og have indflydelse har stor betydning for motivationen, og det kræver, at vi kan se en retning og mening i arbejdet. En større undersøgelse fra Videncenter for God Arbejdslyst/Kantar Gallup viser endvidere, at mening har den største betydning for danskernes arbejdslyst og rapportens analyser viser, at der er en direkte sammenhæng mellem motivation og mening i arbejdet.

Under coronakrisen er behovet for at se mening i sit arbejde om noget blevet endnu mere tydeligt. Og lige præcis meningen er et af de steder, du som leder kan gøre noget at for at sikre medarbejdernes motivation under de vilkår, som corona fører med sig.

I dette nummer giver vi dig viden, værktøjer og inspiration til at sikre motivationen blandt dine medarbejdere.

Rigtig god læselyst.


Mikkel Hune Toxvig, kommunikationsansvarlig hos Garuda AS

Motivation i en COVID-tid: Visionens uforløste potentiale

Det sidste år har der været særligt stor opmærksomhed på, hvordan vi fastholder motivationen hos os selv og vores kollegaer. Meget ved vores normale arbejdsdag har ændret sig. Og det samme er tilfældet i vores fritid.

Markus Mohr, kommunikationsrådgiver, Morsing

Her er min opskrift på en motivationsmotor, der ikke er til at stoppe

Klokken er 06:30 en onsdag morgen. Det er koldt, mørkt, og en pandemi har lukket store dele af samfundet ned. Dit vækkeur ringer, og du triller ud af sengen for at starte din arbejdsdag. Men hvorfor bliver du egentligt ikke liggende – i det mindste til solen er stået op, eller covid-19 er forduftet? Fordi du er motiveret. Hvis ikke du var det, ville du blive liggende.

Dorthe Mølgaard Caspersen, Partner, Valcon // Lisa Richardson, Director, Valcon

Genskab motivationen ved at kende dine medarbejderes kernebehov

Da coronabølgen ramte Danmark første gang, betegnede vi det naturligt nok som en krise, en fase. Det kaldte på hurtige handlinger og kriseledelse, og vi oplevede mange steder, at motivationen og engagementet på arbejdspladsen steg under krisen.

Kristian Krohn Djurhuus, Adoption Specialist, Partner WorkWays

Datadrevet motivation i 2021?

De store organisationer i dansk erhvervsliv er blevet agile, har rystet posen for ledernes rolle, og der er vendt op og ned på de traditionelle silostrukturer. Hvordan holder vi motivationen oppe? Hvilken viden og data skal ledere holde øje med i 2021?

Elize Dimare og Johnny Sørensen, ledelsesrådgivere og strategiske virksomhedsrådgivere

Motiverende ledelse fra hjemmekontoret

Hvis du synes, det har været hårdt at drive krise-, forandrings- og turnaround-ledelse fra hjemmekontoret, så har vi dårligt nyt: Du må nok hellere vænne dig til tanken. Meget tyder nemlig på, at lockdowns er kommet for at blive, og at det bliver noget, vi går ind og ud af med regelmæssige mellemrum.

Zahra Khiare, Head of People and Culture, Elearningforce

Det rigtige mindset er afgørende

Mange af os forestiller os, at så snart restriktionerne bliver ophævet, så er alt ved det gamle. Men det er naivt at leve med en illusion om, at det hele vender tilbage til en før-Covid-19-status. Den måde, vi har arbejdet på det sidste års tid, har ændret fundamentalt ved vores opfattelse af normalitetsbegrebet, og hvad der rent faktisk fungerer og ikke fungerer.

Sol Raja

Altid på jagt

Anne Britt Nyegaard har hele sit liv arbejdet for veletablerede brands som Elizabeth Arden, Schwarzkopf, Fætter BR og nu Quooker. Det, der er fælles for Anne Britt og de stærke brands, er, at værdier som kvalitet, integritet og passion trumfer alt. Også i privatlivet.

Anne-Louise Lindkvist, Markeds- og kunderådgivningschef, Sampension

Pensionsbrevkasse i Dansk HR

Velkommen til vores nye brevkasse om pension. Her kan du få svar på de spørgsmål om pension, som du støder på i din hverdag. Alle spørgsmål, vi viser, bliver anonymiseret og besvares kun her i Ledelse i Udvikling.

Karsten Mellon

God ledelse udøves af den uperfekte leder

Det er på tide at sløjfe myten om den perfekte leder. Han eller hun findes ikke. Ledere fejler. På trods af det kan god ledelse sagtens lade sig gøre.

Signe Bruskin

Mikroforandringer – et medarbejderblik på organisationsforandringer

Organisationsforandringer har i mange år været udpræget både i organisationer og som et emne i ledelseslitteraturen. Men fokus har typisk været på de strategiske og planlagte organisationsforandringer, hvilket gør, at de små nære forandringer er blevet overset. Og det viser sig, at det netop er dem, mikroforandringerne, som medarbejderne peger på som de mest betydningsfulde.

Tina Halkiær Olesen, Legal Advisor, cand.merc.jur. i DANSK HR

Fem tips til at bruge ledelsesretten

Med fare for at lyde gammeldags, så er det dig som leder, der bestemmer. Det er med andre ord dig, der fastlægger, hvilket arbejde der skal udføres og med hvilken kvalitet. Ledelsesretten er forankret i Hovedaftalens § 4, men er også gældende for de ikke overenskomstdækkede områder. Det er væsentligt at kende til den ramme, som danner din ledelsesret