Ledelse i Udvikling 2 - 2019

Tema: Fremtidens ledelse - et kig på forskellige ledelsesfilosofier

Er du klar til fremtiden?

Når vi vil spå om fremtiden, starter vi ofte med at se tilbage i tiden. Ledelse har eksisteret som forskningsområde siden begyndelsen af 1900-tallet. Faktisk bedrev militærets analytikere i Danmark organisations- og ledelsesforskning, før den vandt indpas på uddannelsesinstitutionerne.

Indtil 1940’erne var fokus på ledertræk så på lederstil indtil slutningen af 1960’erne og sidenhen på situationsbestemt ledelse indtil slutningen af 1970’erne. Mere nyligt har vi set et stort fokus på kommunikation, fortolkning og meningsdannelse.

Siden Frederick Taylor og rationel systemtænkning er der sket meget med ledelsesbegrebet og -forståelsen. Igennem de sidste 100 år er ledelsesteorierne blevet stadig udviklet, men lederens liv er ikke nødvendigvis blevet lettere – for den kontekst, det samfund og de vilkår, ledelse bedrives under, er på samme tid blevet meget mere kompleks.

Betingelserne for vores virksomheder, ledere og medarbejdere ændrer sig med lynets hast – det gælder økonomisk, juridisk, politisk, teknologisk, værdimæssigt og holdningsmæssigt. Vi ser en kæmpe udvikling inden for digitalisering, kunstig intelligens, robotter, automatisering og industri 4.0. Vi skal også forholde os til verdensmålene, millennials, deleøkonomien og freelance-økonomien for bare at nævne et fåtal.

De forskellige ledelsesstile, metoder og filosofier, som har fulgt os op gennem årene, kan ses som et spejl af udviklingen i samfundet. De er opstået som produkter af sin tid for at løse de problemer, virksomhederne har stået overfor på det tidspunkt. I disse år er FN’s 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling for alvor kommet i fokus. Virksomheder tager verdensmålene til sig og inkluderer dele af dem i sine strategier. Der er også kommet fokus på bæredygtig ledelse.

Ledelsesbegrebet vil udvikle sig, så længe samfundet og konteksten, hvori der bedrives ledelse, udvikler sig.

Det kan være svært at spå om fremtiden, men i dette nummer af Ledelse i Udvikling introducerer vi dig for seks forskellige ledelsesfilosofier, som du forhåbentlig kan finde inspiration i til dit eget lederskab.

Der er ikke en ledelsesfilosofi eller en ledelsesstil, der er den rigtige. De ledelsesfilosofier, du kan læse om her i magasinet, er alle udsprunget af den verden, vi lever i og er blot et lille udpluk af de mange redskaber, metoder, værktøjer og filosofier, du som leder dagligt bombarderes med. Som leder må du mærke efter, hvad der giver bedst mening i den kontekst, du befinder dig i – højst sandsynligt vil du plukke fra flere hylder.

Til at hjælpe med at introducere temaet om fremtidens lederskab har vi allieret os med fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, som kigger ind i krystalkuglen for fremtidens ledelse.

 

Rigtig god læselyst.


Anne-Marie Dahl // fremtidsforsker , Futuria

Også ledelse skal ledes!

Megatrends som globalisering, digitalisering og individualisering kan i sig selv rykke og rydde op i vante forestillinger om kundepræferencer, markedsbetingelser, arbejdsbegreb og ledelse, men den megatrend, der slår alle, er som en tsunami; accelerationen.

Maja Nyboe Bjerrehuus // ledelseskonsulent, LEAD & Niels Henrik Sørensen // partner, LEAD

Balancen mellem tillid og ansvar som nøglen til motivation

Den skandinaviske ledelsesstil er i høj grad præget af tillid, og lederne er eminente til at uddelegere beslutninger ned i organisationen. Men den høje grad af tillidsbaseret ledelse koster på ledernes evne til at sætte retning og følge op.

Mette Vesterager

Eksistentiel Ledelse

Omdrejningspunktet for eksistentiel ledelse er at bruge eksistentialismens beskrivelser af menneskets grundvilkår til at undersøge og give svar på de største ledelsesudfordringer. For de største ledelsesudfordringer er menneskelige udfordringer, og de eksistentielle grundvilkår, der former os som mennesker, indrammer også ledergerningen.

Rebekka Bøgelund // organisations- og ledelseskonsulent, Crop Organisation

Brug dit hjerte i dit lederskab

I Danmark har vi ytringsfrihed, men vi har ikke ytringspligt. Det betyder, at vi har frihed til at sige rigtig mange ting, men vi behøver faktisk ikke at ytre os om alt, hvis det sårer nogle andre mennesker, er upassende i situationen eller ganske enkelt uklogt.

Lotte Nystrup Lund // partner, futu.dk – a playful strategic designcompagny

Designledelse

Designledelse er en undersøgende ledelsesstil, der kombinerer greb fra klassisk projektstyring, forandringsledelse, improvisation og værdikædetænkning til at facilitere kreative processer og understøtte en kreativ kultur.

Tina Moe // professionelt bestyrelsesmedlem, ledelsesrådgiver og foredragsholder

Fremtidens lederskab – lige til at træne her og nu

Måden, vi leder på i dag, er alt for langsom og udmattende til den nye tid. Den umiddelbare fremtid byder på så meget hastighed, teknologisk udvikling og kompleksitet, at det kræver en anden ledelsesstil end den gængse for at vedblive at være succesfuld.

Steen Ruby // Director for Leadership Development, Valcon

Medarbejdere efterspørger formål og selvledelse

Undersøgelser viser, at stadigt flere danske medarbejdere søger mulighed for at være mere selvledende på arbejdspladsen, have større indflydelse og tage del i arbejde, der giver mening. Vertikal ledelse er en forståelsesramme, der kan hjælpe dig til at give dine medarbejdere netop dette.

Mettelene Jellinggaard // forfatter og partner, Composing

Adfærdsledelse – hvordan kan man arbejde med det i praksis?

Hvis det er svært at få styr på alle de forskellige faktorer, der påvirker adfærden, kan det hjælpe at tænke over, hvad der kunne gøre det hele endnu værre? Så bliver det som oftest tydeligt, hvad de vigtigste faktorer er. Det kan også hjælpe at bringe friske øjne ind, for vi bliver ofte blinde for vaner, rutiner og uskrevne regler, hvor vi færdes til daglig.

Per Ørtoft Jensen // Partner, PwC

Omkring SKAT

Vi er en relativt nystartet virksomhed, som dog er vokset hurtigt i antal medarbejdere på det seneste, og vi har derfor (endnu) ikke en fuld personalepolitik, som beskriver regler for alle tænkelige forhold for vores medarbejdere.

Redaktionen, DANSK HR

International ledelse på Nørrebro

Her møder vi direktøren for det relativt nye digitale bureau – 59-årige Jens Nielsen. Efter en mangeårig ledelseskarriere som CEO for det internationale franske mediebureau Netbooster (nu Artefact) boede Jens med sin familie 10 år i London, ét år i Hong Kong og fire år i Hamborg. Nu er han tilbage i København og bruger sin internationale ledelseserfaring hver dag.

Lise Høy Falsner // advokat (H) og associeret partner, PLESNER & Kapser Bundgaard // salgschef, Schultz

Jura-update fra Schultz - i samarbejde med PLESNER


Rasmus Hougaard, Gitte Korfitsen Dybkjær og Tonny M. Larsen, Potential Project 2018

Svært ved at holde fokus? Disse simple strategier kan hjælpe dig

I vores moderne hverdag og arbejdsliv, hvor man altid er online og konstant bliver bombarderet med informationer, kan det være svært at holde fokus. Hvor ofte føler du f.eks., at du bliver distraheret af din egen indre dialog under et møde?