Ledelse i Udvikling 1 - 2023

Tema: Oprør mod Performance Management

Oprør mod Performance Management

 



 

 

 

Performance Management er det engelske ord for præstationsledelse og er en ledelsesfilosofi, der fokuserer på at opstille mål og sikre, at der bliver fulgt op på disse.

Virksomhedens strategi omsættes således til aktiviteter og KPI’er, som igen kan nedbrydes på afdelings- og individniveau. Der kan følges op på disse mål og igangsættes korrigerende handlinger, hvis nødvendigt.

Ideelt, så hjælper et formelt præstationsstyringsprogram ledere og medarbejdere med at være afstemte om forventninger, mål og karrierefremskridt, herunder hvordan en persons arbejde stemmer overens med virksomhedens overordnede vision. Ledere kan bruge performance management-værktøjer til at justere arbejdsgangen, anbefale nye handlingsforløb og træffe nye beslutninger, der hjælper medarbejderne med at nå deres mål. Samtidig hjælper dette virksomheden med at nå sine mål og fungere optimalt og giver ledelsen et stærkt overblik og styringsværktøj.

Alt sammen noget, der gerne skulle betyde medarbejdertryghed, engagement og udvikling, for vi vil gerne bygge katedraler i stedet for at hugge sten, og vi vil gerne kende forventningerne.

Men det er ikke så let. For det første er det svært at opstille de helt rigtige mål. Mål, der sikrer den rette fremdrift og prioritering, og som ikke modarbejder hinanden. For det andet er der mange virksomheder, der ikke formår at nedbryde målene til individniveau.

Så er KPI’erne ikke nærværende for den enkelte, og det er slet ikke tydeligt, hvad virksomheden eller afdelingen forventer. Hvad skal gøres anderledes i morgen i forhold til i dag?

I så fald skaber performance management næsten det modsatte, for så bliver KPI’erne kedelige og uforståelige tal, som ikke giver energi. Der er nemlig ikke mange medarbejdere, der bliver engagerede af at vide, at virksomhedens skal præstere et resultat på x mio. kr. – snarere tværtimod. De unge generationer kræver om muligt endnu mere på dette område end de generationer, der har været på arbejdsmarkedet længere tid.

Samtidig er der tendenser, der tyder på, at vi bevæger os væk fra styresystemer, hvor beslutningerne tages i toppen og bevæger sig ned igennem organisationen. I stedet bevæger vi os hen mod et styresystem, der baserer sig mere på selvledende teams.

Så måske er der et opgør på vej mod de lidt stive og strukturerede performance management-systemer; det prøver denne udgave af Ledelse i Udvikling at belyse.

Rigtig god læselyst


Louise Orbesen, ejer af Leading Humans

Tre skridt mod fremtidens organisationer

Vi bevæger os væk fra det styresystem, som baserer sig på hierarkiet. Det er et system, hvor beslutningerne tages i toppen og nedefter, hvor strategien kaskaderes ned gennem lagene, og hvor mennesker motiveres af milepæle, KPI’er, bonusser og forfremmelse.

Nikolaj Henum

Performancekultur i en ny indpakning

Det danske arbejdsmarked er ikke, som det var engang, og hvis man skal tiltrække de gode medarbejdere i dag, så er det altafgørende at holde fokus på god ledelse.

Rasmus Thisted Højbæk, Erhvervspsykolog & Ledelseskonsulent, Ennova

Tiden for kortsigtet ledelse er forbi

Et bæredygtigt arbejdsmiljø fordrer, at både organisationer og ledere accepterer, at medarbejderne kun er til låns. Til låns fra familien, fritiden og samfundet. Ansvarligheden og ordentligheden i dette indebærer, at vi ikke anser medarbejderen som en ressource, der kun udnyttes og profitmaksimeres.

Jan Molin, Professor emeritus, Copenhagen Business School

Den systematiserede middelmådighed

Vi har igennem en snes år set en tilbagevenden til tayloristiske principper for management. I både den offentlige og private sektor har tæt på hundrede år gamle ideer om præcis og detaljeret styring af medarbejdernes adfærd tiltaget sig en betydelig plads i ledelsernes forestillinger om styring.

Rebekka Bøgelund, seniorkonsulent i Videncenter for God Arbejdslyst

Fremtidens arbejdsliv kalder på ro og restitution

Når naturen blomstrer og skaber vækst, så sker det på fundamentet af to andre årstider – nemlig efterår og vinter. Her går naturen i dvale, restituerer og regenererer, så væksten kan starte på ny. Hvad gør vi i vores organisationer? Spørger man de fleste organisationer, hvilken årstid de er, så er de primært forår og sommer – ALTID.

David Rasmussen, Brand & Product Marketing Manager, CatalystOne 

Hvordan genopliver man performance management?

Lige siden 2013 er jeg stødt på artikler og indlæg, som proklamerer, at performance management er dødt. Men hvis performance management er dødt og ikke længere relevant, hvordan sikrer man så, at ens medarbejdere er engagerede og arbejder målrettet og resultatorienteret? Svaret er, at performance management selvfølgelig ikke er dødt, det har bare brug for at blive genoplivet og udvikle sig, for at forblive aktuelt og relevant i 2023.

Kristoffer Henriksen, cand.psych. og ph.d., professor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk universitet i forskningsenheden LET'S – Learning and Talent in Sport 

Stjerner vokser ud af fællesskaber

Det er en forældet ide, at vejen til verdensklasse nødvendigvis må være en ensom kamp mod elementerne, jo barskere desto bedre. Langt størstedelen af de danske verdensstjerner beskriver deres vej til verdenseliten som en rejse gennem gode miljøer, der har støttet op om deres udvikling, præstationer og trivsel. Derfor er vi i sporten enige om at flytte fokus fra det enkelte talent til det miljø, de vokser i.

Claus Dithmer, FRIDAY

”I starten var jeg en dårlig direktør”

Da Zanne Burø første gang blev administrerende direktør, prøvede hun hele tiden at være sådan, som hun troede, at andre gerne ville se hende. Først da hun lærte at lytte til sig selv, kunne hun for alvor træde ind i direktørrollen. Det med at være autentisk og gøre en forskel har siden været hendes mantra.

Anne-Louise Lindkvist, Markeds- og kunderådgivningschef, Sampension

Spørg Sampension om pension

Velkommen til vores nye brevkasse om pension. Her kan du få svar på de spørgsmål om pension, som du støder på i din hverdag. Alle spørgsmål, vi viser, bliver anonymiseret og besvares kun her i Ledelse i Udvikling. Sampension er Danmarks tredjestørste pensionsselskab med aktiver for knap 330 mia. kr. og 350 medarbejdere.

Hanne V. Moltke, Ida Gamborg Nielsen og Trille Frodelund Lykke, New Stories

Derfor er det på tide at gentænke den gammeldags performancekultur

Mening i arbejdslivet bliver diskuteret som aldrig før. Mange drømmer om, at arbejdslivet er mere end ”bare et arbejde”. Og den stigende stress og mistrivsel bliver ofte begrundet med følelser af meningstab på arbejdspladsen.