Ledelse i Udvikling 1 - 2021
Tema: Ledelse anno 2021
HR og 2021
Selvom 2020 på mange måder har været et unormalt år, så skal vi i 2021 se på to perspektiver:
1. Hvad opnåede HR i 2020, og hvad fik vi ikke gjort?
2. Hvad vil HR gerne nå i 2021, og hvad kan udskydes?
Det lyder måske lidt mærkeligt både se på 2020 og 2021 for at finde frem til de vigtigste HR-fokusområder for 2021.
Årsagen skal ses i lyset af, at den HR-strategi, der i 2019 var planlagt for 2020, med stor sandsynlighed enten blev stoppet helt eller delvis på grund af Coronasituationen fra marts måned. Eller måske blev HR-strategien for 2020 sågar kraftigt optimeret på grund af ekstreme stigninger i omsætningen.
Derfor bør du og din HR-afdeling starte det nye år med at sætte fokus på, hvad lykkedes godt for organisationen i 2020, og hvilket HR-aktiviteter var med til at understøtte disse succeser. Husk også at se på hvad I ikke fik gjort, når vi taler HR i 2020? Var der områder, som faktisk burde være udrullet i 2020, og har det nogen værdi at gøre det i 2021? Sæt disse observationer op mod hvad organisationen mener, er HR-strategien for 2021. Når I ser på de områder, som I vil sætte større fokus på 2021, så husk at vurdere på, hvad de har af økonomiske konsekvenser/performancegevinster samt hvad de får af konsekvenser for medarbejderne på fordele og ulemper.
Når vi foretager disse positive og negative vurderinger, så er det med det formål, at vi skal optimere HR-strategien og ”Work smarter”, men også for at gevinstoptimere både for medarbejderne og organisationen i sin helhed. Endelig er der også mulighed for at tilrettelægge HR-aktiviteterne efter det gode gamle princip om at starte med ”de lavthængende frugter”, som giver tydelige gode resultater på den korte bane. Det giver et arbejds- og organisationsmæssigt større overskud til også at nå de mere langsigtede HR-strategier. Så kig både på kundernes value proposition og på medarbejdernes employee value proposition – og forsøg at få dette til at gå op i en forsvarlig og økonomisk tilfredsstillende HR-strategi for 2021.
Hvad siger omverden, der kan/bør være af fokuspunkter for HR i 2021? Dem er der rigtig mange bud på, men det der skinner igennem er: Gør de ting, der er bedst og mest rigtig for din organisation, og ikke nødvendigvis hvad HR-eksperter mener og synes, du bør sætte i højsæde.
Dog er der et par enkelte bud, som jeg synes, der kan være værd at tage med i sine vurderinger:
1) Rethinking HR (forstå det der giver værdi og optimering)
2) Sæt optimering af læring og videndeling på agendaen
3) Fleksibilitet i arbejdsformerne på jobbet/hjemmearbejde
4) Purpose-driven organisations (formålsdrevende organisationer)
5) Sæt motivation og arbejdsglæde i højsæde for alle ansatte
Vi glæder os alle til et lidt mere normal år i 2021 – og så vil der alligevel helt sikkert komme mange nye og anderledes tiltag på baggrund af organisationens Corona-observationer og løbende ændringer gennem 2020.
Rigtig god læselyst!
25-01-2021
Erik Korsvik Østergaard
Lytter du til signaler fra fremtiden?
Der er noget nyt på vej, som du skal lytte efter. Fire ting, for at være specifik. Fire signaler fra fremtiden, du allerede nu skal forberede dig på og eksperimentere med. Det handler om disruption (igen), om mikrosamfund, om selvledelse på det personlige plan og om software og kunstig intelligens i ledelsen. Her får du en lytteguide og nogle gode råd.
25-01-2021
Tue Krabbe Juelsbo, Vice President for Entreprenørskab og Transformation, Alm. Brand // Lene Tanggaard, rektor, Designskolen Kolding
Fremtidens ledere tænker som designere
Hvis vi skal vælge én dækkende metafor for 2020, så er det masken. Vi fik alle konkrete erfaringer med at bære masker i det offentlige rum og på vores arbejdspladser, og samtidig bød 2020 også på en stor omgang ’demaskering’ for lederne. Vi fik så at sige hevet masken af både vores strategier, vores organisationer og vores ledelsespraksis.
25-01-2021
Mathias Flinck
Ledere skal definere deres virksomheder på ny i 2021
Uvishederne har stået i kø i det forgange år, hvor grundvilkår i samfundet konstant ændrer sig. Virksomheder må derfor definere og bygge kulturer og strukturer baseret på medarbejdernes samarbejdsevner, hvis de vil have succes i det kommende år.
25-01-2021
Karsten Mellon
Ydmyghed i ledelse
Forskning peger på, at ydmyghed kan medvirke til lederes succes i virksomheden, og at medarbejderne efterspørger ydmyge og beskedne ledere. Ydmyghed er det modsatte af selvtilstrækkelighed, og derfor kan man spørge: Hvorfor er der ikke mere fokus på ydmyghed i danske virksomheder?
25-01-2021
Anne Sophie Birknes
2021 and beyond: Vi skal gøre ledelse mere konkret
I Systematic A/S har man i 2020 haft fokus på at øge tydeligheden i ledelse som en vej til at skabe gode arbejdsvilkår og -rammer i en tid, hvor der sker mange ting, vi ikke kan styre.
25-01-2021
Pernille Bøge, ledelsesrådgiver, Executive Advisor
Morgendagens ledelse er forhåbentlig holistisk
Hvis vi som ledere gik og troede, at holisme kun handler om mad, motion og mindfulness, bliver vi klogere her i døråbningen til det nye årti. For selv om ordet betyder ’hel, sund og intakt’ og sætter medarbejdersundhed på dagsordenen, er holismen mere end en sund sjæl i et sundt legeme. Det er en paradigmeskiftende ny måde at forstå verden på – og lige om lidt har økosystemet overhalet mikroskopet som metafor for liv, ledelse og organisationer.
25-01-2021
Charlotte Greve Holdt
”Spis pandekager om mandagen – bare en gang i mellem”
Tydelig, autentisk og typen, der fejrer hverdagens små glæder. De tre egenskaber karakteriserer ikke kun Sara Amini som person, men også som leder i rollen som CIO hos it-leverandøren Atea.
25-01-2021
Anne-Louise Lindkvist, Markeds- og kunderådgivningschef, Sampension
Brevkasse: Spørg Sampension om pension
Velkommen til vores nye brevkasse om pension. Her kan du få svar på de spørgsmål om pension, som du støder på i din hverdag. Alle spørgsmål, vi viser, bliver anonymiseret og besvares kun her i Ledelse i Udvikling.
25-01-2021
Karsten Mellon
Hvad er (god) ledelse?
Igennem de sidste par tusinde år har mennesker diskuteret, hvad god ledelse er. I dag står ledelsesbegrebet endnu uklart, og spørgsmålet om, hvad der er ’god ledelse’, er vanskeligt at besvare.
25-01-2021
Elize Dimare og Johnny Sørensen, ledelsesrådgivere, forfattere og strategiske virksomhedsrådgivere
Hej leder, har du talt med dig selv i dag?
I 80’erne kørte en kampagne med ordene ’Har du talt med dit barn i dag?’ En fin lille reminder til travle forældre. Den samme vane bør vi også få som ledere, nemlig det regelmæssige selvtjek: Har jeg talt med mig selv i dag? Hvordan har jeg det egentlig?
25-01-2021
Tina Halkiær Olesen, Legal Advisor, cand.merc.jur., DANSK HR
Personalejura for ledere
Ofte får jeg spørgsmål omkring opsigelse af medarbejdere. Særligt hvis der er tale om funktionærer, da flere er klar over, at det kan koste en godtgørelse. Spørgsmålene drejer sig ofte om, hvor meget det kan komme til at koste, eller hvad er risikoen?