Ledelse i Udvikling 1 - 2016
Tema: Skab resultater med bløde værktøjer
Pisk eller gulerod?
Vi er efterhånden i Danmark enige om, at det i langt de fleste tilfælde er guleroden, vi skal hive op af vores ledelsesværktøjskasse, når vi skal have vores medarbejdere til at performe. I ledelsesteorien og i praksis bliver der talt og skrevet om hhv. bløde og hårde ledelsesværktøjer.
Under finanskrisen blev der et større fokus på Lean, performance-systemer og andre hårde ledelsesværktøjer. Intet måtte overlades til tilfældighederne. Al tid og alle resurser skulle bibringe værdi til virksomheden. Lederne var under enormt pres for at få sine medarbejdere til at performe. Ledelsesværktøjerne var hårde og konkrete.
Efterhånden som krisen har sluppet sit greb i virksomhederne og samfundet generelt, er der sneget sig flere og mere bløde værktøjer ind i ledernes værktøjskasse igen. Coaching, social kapital, samarbejde, videndeling, kommunikation mm. kom på alles læber.
Bløde værktøjer kan godt have en negativ klang i nogens øre. Imidlertid er det ofte de mere bløde værktøjer, der danner grundlaget for at kunne opnå resultater – og det er jo det, det hele i sidste ende handler om. Ledelse er ikke et mål i sig selv – det er et middel til at skabe resultater.
I dette nummer giver vi dig et bud på, hvorfor du som leder bør have fokus på bløde værktøjer og hvordan du via bløde værktøjer kan opnå resultater.
I dette års første nummer af Ledelse i Udvikling giver nogle af Danmarks førende eksperter inden for hvert sit område dig inspiration inden for positiv psykologi og robusthed, mindfulness, tillid, håndtering af medarbejderes stress og strategisk sundhed.
Desuden får du to cases, hvor du kommer helt tæt på virksomhedernes arbejde. I servicevirksomheden ISS er det især værdier som dialog, engagement og passion, der er i højsædet, når der skal rekrutteres, trænes og uddannes ledere.
I casen fra Skandia og Hjerteforeningen får du et indblik i, hvorfor det er vigtigt, at du som leder også har fokus på forebyggelse af stress og andre sygdomme blandt medarbejderne.
I sidste ende handler det om et mix af både bløde og hårde værktøjer samt hvad der er mest optimalt for virksomheden og dine medarbejdere. Der findes ingen opskrift – du må finde din egen! Du kan bruge dette nummer til at lade dig inspirere i din daglige ledelse. Vælg de værktøjer, der giver bedst mening for dig og skaber de bedste resultater.
Rigtig god læselyst.
26.01.2016
Pernille Koch Eriksen og Christina Hersom, Implement Consulting Group
Nye positive vinkler på produktivitet og robusthed
Er du en af de ledere der vil øge produktiviteten i din virksomhed? Er svaret ja, så kan du med fordel læse videre. I denne artikel vil vi med nogle få udvalgte og konkrete input give dig ideer til, hvordan du som leder kan bidrage til øget produktivitet. Det kræver dog, at du gentænker situationen, som du og dine medarbejdere befinder jer i.
26.01.2016
Nikolaj Henum, VirkKom
Bløde værdier i første række
Mange virksomheder er tilbageholdne med at lægge for stor vægt på de bløde værdier i dag, blandt andet fordi de ikke altid er lige operationaliserbare. Men det er ikke tilfældet for ISS, for i den årlige medarbejderundersøgelse indgår de som et fast element.
26.01.2016
Karsten Mellon, lektor, cand.mag., MPO, ph.d.-stip.
Tillid og resultatskabelse
’Kontrol er godt, men tillid er billigere […] Derfor gælder det altså om i fremtiden at trykke på ’tillidsknappen’ hos medarbejderne i såvel private som offentlige virksomheder. Der er penge i tillid.’ Professor Gert Tinggaard Svendsen (2012).
26.01.2016
Mikkel Ejsing, partner, Resonans
Er du en nyttig leder?
Mindfulness som ledelsesværktøj. Hvis du skulle vælge mellem at være en leder med synlig personlig succes eller en leder, som er nyttig for dine medarbejdere, hvad ville du så vælge?
26.01.2016
Marie Korsgaard, Communication Manager, DANSK HR
Forebyggelse er en ledelsesdisciplin
Som leder har man ansvar for medarbejdernes trivsel og sundhed. Og med en målrettet indsats for at forebygge stress og andre sygdomme får man gladere og mere produktive medarbejdere – plus overskud på bundlinjen. Sådan lyder budskabet fra Hjerteforeningen og Skandia.
26.01.2016
Mads Bendixen og Malene Friis Andersen, LEAD
Lederes håndtering af medarbejderes stress
I denne artikel zoomer vi ind på ledelsens særlige rolle, ansvar og muligheder. Alle bør være involveret i organisationens stressforebyggende aktiviteter, men det er vores erfaring, at ledere kan spille en særlig afgørende rolle. Hvis du som leder har arbejdet med stressproblematikker blandt dine medarbejdere, så kender du formentlig til disse spørgsmål: Hvornår er det usund stress og ikke bare harmløs travlhed? Hvordan opdager man stress i tide? Hvordan kan vi overhovedet tale om stress på en god måde? Hvem har ansvar for at gøre hvad?
26.01.2016
Regitze Siggaard, forebyggelseschef, Falck Healthcare, og medforfatter af bogen Strategisk Sund-hed på arbejdspladsen
Strategisk sundhed giver resultater på bundlinjen og styrker arbejdsmiljøet
Langt de fleste danske virksomheder arbejder med arbejdsmiljø og har en klassisk sundhedsord-ning. Problemet er bare, at det ikke altid kun er massage, frugt eller arbejdspladsvurderinger, der gør arbejdspladsen sundere. Derfor bør det være en ledelsesopgave at sikre, at budgettet bliver brugt strategisk, så sundheds- og arbejdsmiljøindsatsen rammer der, hvor virksomheden har mest ondt.
26.01.2016
Karina Solsø
Strategi – kejserens nye klæder
Organisationers liv er uforudsigeligt, uklart og komplekst. Kontrol er uden for den enkelte leders rækkevidde. I et forsøg på at skabe overblik og modvirke det rene kaos udvikler organisationer strategier, hvis formål som minimum er at være pejlemærker og sikre organisationen en fælles retning.
26.01.2016
Mikkel Grene
Værdiskabende ledelse
Jeg har arbejdet med innovation og iværksætteri i mit arbejdsliv gennem ekspansion og forretningsudvikling. Forudsætningen for innovation og iværksætteri er efter min mening evnen til at motivere sig selv og få andre til at yde det ekstraordinære og forfølge en større vision.
26.01.2016
Frank Pedersen, Afdelingsdirektør, SEB Pension
Sæt dig et mål med din opsparing
Vi – og mange andre selskaber – tilbyder kunderne et digitalt tjek af pensionen, som giver dig overblik over, hvor mange penge du kan se frem til at skulle leve for.
26.01.2016
Jon Kjær Nielsen, forfatter og trivselsekspert
Få styr på trangen til magtudøvelse
Arbejdsglæde og trivsel har taget overskrifter i mere end et årti. De fleste ledere og arbejdspladser bakker således op og siger, det er en prioritet. Alligevel ses et broget billede, når vi tager temperaturen på danske arbejdspladser. I denne artikelserie graver forfatter og trivselsekspert Jon Kjær Nielsen ned i de temaer, der kan spænde ben for de gode intentioner. Vi kommer i løbet af fem artikler omkring magtforhold, brokkementalitet, strukturfetichisme og mere. Jon har udgivet tre bøger om arbejdsglæde, senest 100 tips til arbejdsglæden, og i januar 2016 lancerede han The HappyWays podcast, en gratis podcast om livs- og arbejdsglæde.
26.01.2016
Anne Dencker Bædkel, futurist, CIFS
Fremtidens kontor som strategisk værktøj
Verden bliver i stigende grad mere kompleks. Virksomheder, ledere og medarbejdere kan alle se frem til forandringer på arbejdspladsen de næste 5-10 år. Udviklinger som digitalisering, acceleration og globalisering vil ændre på vores forståelse af alt fra arbejdspladsen, ledelse og selve det arbejde vi udfører. Instituttet for Fremtidsforskning sætter i denne artikelserie fokus på nogle af de væsentligste skift for fremtidens ledelse og arbejde.