Ledelse i Udvikling 1 - 2012

Tema: Mobning

Mobning
– vi har alle et ansvar

Så er det blevet tid til årets første udgave af Ledelse I udvikling. I dette nummer sættes der fokus på temaet mobning, som desværre foregår flere steder, end man regner med. Man skulle tro at mobning hørte til i folkeskolen, men desværre bliver flere og flere udsat for mobning i deres voksenliv her iblandt på arbejdspladsen. De fleste har på et tidspunkt været udsat for mobning. En del har måske endda været personen der mobbede eller måske ”bare” været tilskuer til andre som blev mobbet.

Jeg læste for nyligt i politikken, at flere grove mobbesager er på vej i retten, og at en medarbejder for første gang nogensinde har fået dømt sin arbejdsgiver til at betale erstatning på grund af en psykisk arbejdsskade. Som ledere er vi derfor nød til at agere nu også selv om der ikke sker mobning på nuværende tidspunkt. Alt forskning viser, at forebyggelse er den rette vej frem.

Vi kan sikkert alle blive enige om at mobning ikke er acceptabelt, men et andet og langt sværere spørgsmål at besvare er, hvornår er der tale om mobning. Hvad man på nogle arbejdspladser opfatter som humor, kan måske af andre opfattes som mobning. Her er man som leder nød til subjektivt at vurdere, hvornår der er tale om mobning ved at tage udgangspunkt i egen virksomhed og dens kultur.

Spørgsmål inden for mobning er der nok af, og jeg håber, at du kan få svar på dine spørgsmål i magasinets mange temaartikler.

Endelig vil jeg nævne, at vi i 2011 har lavet et par ændringer i Ledelse i Udvikling. Vi er glade for at kunne præsentere bl.a. artikelserien Professionelle ildsjæle. I artiklerne får du indblik i nogle af Danmarks mest succesfulde toplederes opvækst. Ledere der har skabt store internationale virksomheder og tusinder af danske arbejdspladser. Pia Norup fra LifeCapacity vil desuden i hvert magasin tage pulsen på sundheden i de danske virksomheder og give os alle de rette værktøjer til at fremme sundheden både for os selv og for vores medarbejdere.

God læselyst.


Lars Nellemann, CABI og Inger Lise Eriksen-Jensen, Specular

Sådan håndtere du mobning

Mobning finder desværre sted på rigtig mange arbejdspladser og ødelægger både livskvaliteten for dem, som det går ud over, og produktiviteten i virksomhederne. Som leder har du et ansvar for at forebygge mobning og for at håndtere det, hvis det forekommer. Læs her hvordan.

Mette Kroier, psykolog

Alle kan blive et mobbeoffer

Lad mig med det samme slå fast, at alle er i risiko for at blive mobbeoffer, og alle kan blive mobbere. Det har intet med køn, uddannelse, arbejdsområde eller ansættelsesniveau at gøre. Jeg var for en del år siden ansat i en afdeling med psykologer, hvor der konstant fandt mobning sted af en enkelt medarbejder. Jamen psykologer burde da vide bedre, tænker de fleste nok. Tja, det burde alle vel, når det kommer til stykket, for vi ved godt at mobning har mange negative konsekvenser.

TEST: Hvad ved du om mobning?

Her kan du afprøve, hvor meget du ved om mobning på arbejdspladsen. Testen kan f.eks. bruges på et personalemøde, hvor I har fokus på mobning på arbejdspladsen.

Anne Øvlisen, Manager, PWC

Spørgsmål omkring skat

Jeg har som ansat leder i en kommune hørt, at der ikke kan ydes skattefrie medarbejderrabatter til kommunale sportsfaciliteter til kommunalt ansatte. Er det korrekt?

Lars Vesterløkke, adm. direktør, Ritzaus Bureau

Morten Olsen

– Lykken er når vision bliver til virkelighed

Anne-Marie Dahl, Fremtidsforsker, FUTURIA

Virtuelt fravær?


Line Lou Mortensen, seniorkonsulent, Teknologisk Institut

Intet lederskab uden følgeskab

– Tanker om ledelse af relationer i praksis

Pia Norup, Direktør, LifeCapacity

Sundhed giver strålende performance

– men hvorfor er det så svært at komme i gang?

Per Linnemann, Aktuar og chefkonsulent SEB Pension

Hvordan sikrer man en livslang pension?

Hvordan er det overhovedet muligt at sikre, at den enkelte vil kunne få udbetalt alderspension fra pensioneringen og lige så længe, vedkommende lever – også selvom man bliver over 100 år? Spørgsmålet er aktualiseret af den nyeste lovgivning på pensionsområdet, der reducerer muligheden for at indbetale til ratepension og fokuserer på behovet for at spare op på livslange pensioner (livrenter).

Marie Korsgaard, Communication Manager, PID–Personalechefer I Danmark

Lederblodet har altid løbet i årerne

Tidligere dekan på Handelshøjskolen i Århus Børge Obel er slet ikke uddannet leder. Alligevel har han stort set altid været leder, og han sætter principper som motivation, ambition og en uformel tone højt på dagsordenen.