HR-chefen 4 - 2023

Tema: Bagom den tavse opsigelse - hvad er mening?

Bagom den tavse opsigelse - hvad er mening?

 

 

 

 

 

 

Velkommen til det seneste nummer af HR Chefen!

I denne udgave dykker vi ned i et emne, der er blevet en samtalestarter og et fænomen i erhvervslivet – Quiet Quitting. Den tavse opsigelse har fået opmærksomhed, da det repræsenterer et stille oprør mod det pressede arbejdsliv, vi alle er bekendt med. Men hvad betyder det egentlig, og hvad er meningen bag denne tendens?

Quiet quitting handler ikke om at sige op og forlade sit job. Det handler om at fortsætte med at gå på arbejde og udføre de nødvendige opgaver, men uden at lægge mere energi og engagement i det end højst nødvendigt. Det skyldes ofte, at mennesker har taget et mentalt valg om, at deres arbejde ikke skal definere deres liv. Måske har de oplevet en ubalance mellem arbejdsliv og privatliv eller føler sig overbelastet af forventninger og krav.

Det er et fænomen, som mange ledere måske har bemærket længe, men nu er det blevet et begreb, der sætter fokus på en bredere diskussion. Hvordan kan HR bidrage til at skabe en dialog omkring quiet quitting og arbejdslivet generelt? Hvad kan vi forvente af hinanden som medarbejdere og arbejdsgivere? Disse spørgsmål vil vi forsøge at besvare og udforske i dette nummer af HR Chefen.

Vi har samlet indsigter og perspektiver fra HR-eksperter, ledere og medarbejdere, der har stået over for disse udfordringer. Vi håber, at deres erfaringer og råd kan bidrage til at skabe en bedre forståelse af quiet quitting og inspirere til konstruktive ændringer på arbejdspladsen. Der er behov for at åbne op for samtalen, så vi kan begynde at skabe forandringer. Ved at sætte fokus på quiet quitting og arbejdslivet som helhed kan vi udforske nye tilgange, der fremmer trivsel og balance.

Det er vigtigt, at HR-afdelinger og ledere forstår betydningen af dette fænomen. Ved at anerkende og adressere quiet quitting kan vi være med til at opbygge en arbejdskultur, der er mere bæredygtig og meningsfuld for alle involverede. Det handler om at skabe en atmosfære, hvor medarbejdere føler sig værdsatte og sete for deres bidrag, samtidig med at der tages hensyn til deres behov for work-life-balance og personlig udvikling.

God læselyst

Annette Otto
Vice Chairman, DANSK HR

 


Tid til refleksion over… Bagom den tavse opsigelse – hvad er meningen?

Du har sikkert hørt om denne tendens nu. På trods af det forvirrende navn er ideen enkel: at gøre hvad din jobbeskrivelse siger og intet mere. Sæt klare grænser – og overskrid dem ikke!

Karen Christina Spuur, forfatter og selvstændig ledelseskonsulent. Ejer af virksomheden K3

Er quiet quitting bare et nyt bussword?

Tavse opsigelser eller quiet quitting oplever mange arbejdspladser som en stigende tendens. Det giver udfordringer i organisationen og blandt de blivende kollegaer. Der er flere holdninger til, hvad tavse opsigelser er. Hvad er meningen med tavse opsigelser, og hvilke årsager ligger typisk til grund? Hvad er konsekvenserne af tave opsigelser?

Betina Liliendal Erhvervsrådgiver, ledercoach, foredragsholder, forfatter og ejer af Liliendal Human Capital Management

Quiet Quitting

”Boomerne” og ”Zoomerne” finder i disse år sammen i et værdifællesskab, hvor arbejdet i højere grad skal give mening og skal passe bedre ind i det øvrige levede liv.

Rikke Luna Ø. Hall Mortensen, Godtfolk & Co.

Quiet quitting er mere end bare en opsigelse

Vi har i 20 år set og mærket, hvordan arbejdstyrken føler sig mere og hårdere presset, og hvordan stress og udbrændthed fylder mere og mere – både i hverdagen og medierne. ”Og det kan vi og vil vi ikke holde til mere. Det handler blandt andet om manglende mening/engagement, følelsen af afmagt og frygten for at tale åbent om problemerne på arbejdspladsen – eller at det slet ikke nytter at tale om det!” siger Mads Qwist, ekspert i mindset og adfærd.

Pernille Brun, stifter og direktør, Session ApS

Bagom den tavse opsigelse

For mange organisationer har begrebet ‘tavs opsigelse’ efterhånden udviklet sig til at være en af de mest skræmmende udfordringer, vi står overfor som HR: medarbejdere og ledere, der ‘stille stempler ud’ og disengageret løser deres arbejdsopgaver, men ikke mere. Selvom begrebet måske ser uskyldigt ud ved første øjekast, kan det føre til destruktive konsekvenser for virksomhedernes produktivitet og moral, hvis tendensen får lov til at brede sig.

Christian Dyrlund Wåhlin-Jacobsen, CBS

Den tavse opsigelse – hvad lærte vi?

I efteråret 2022 blev begrebet quiet quitting – på dansk: den tavse opsigelse – del af den offentlige debat. TikTok’eren Zayad Khan havde i løbet af sommeren lagt en kort video på nettet, hvor han fortalte om begrebet til tonerne af klavermusik og stemningsbilleder fra New York City, og videoen gik viralt. I både danske og internationale medier har man diskuteret, hvad quiet quitting handler om.

Lars de Fries, Senior Consultant i Insights Danmark

Ledere og HR skal rykke tæt sammen for at forhindre ’quiet quitting’

’Quiet quitting’ er blevet et betydeligt problem i mange organisationer, som HR bør håndtere aktivt i samarbejde med lederne. Det er afgørende, at HR skaber klarhed om omfanget af problemet og proaktivt giver både ledere og medarbejdere den indsigt og viden, der er nødvendig for at løse årsagerne til, at den enkelte medarbejder ikke længere giver sig selv 100% i sit job.

DANSK HR

Ny CEO i DANSK HR

Den 1. august 2023 tiltrådte Anne Sophie Flørnæss som ny CEO hos DANSK HR.

Nyhedsspot


Nicklas Pyrdol, M.Sc., foredragsholder og Talent Management Advisor

Engagerende miljøer er kuren mod Quiet Quitting

Klokken er 15.30. Du sidder ved computeren. Din mail er åben, intranettet er åbent, der er nogle Excel-, PPT- eller Word-filer åbne, og din to do-liste er fyldt med opgaver, som venter på at blive lavet. Du ved, at din leder vil blive glad, hvis du har den der opgave færdig inden i morgen. Du ved bare også, at der ikke er en meget hård deadline, og at der stadig er tre timers arbejde tilbage i den opgave.

Fire bogomtaler


Elena Shulzhenko, Institut for Virksomhedsledelse, SDU, og Marco Chiarandini, Institut for Matematik og Datalogi, SDU

Medarbejderne bør inddrages i design af algoritmer, men hvordan?

Inddragelse af medarbejderne i udvikling af algoritmer kan være en uvurderlig øvelse, som kan forberede organisationen på at tage mere avancerede teknologier i brug. Medarbejderinvolvering hjælper med at tilpasse teknologierne til den enkelte arbejdsplads og de konkrete opgaver. Det kan også bidrage til at bevare arbejdsglæden og reducere medarbejdernes modstand mod ny teknologi.

Rikke Luna Ø. Hall Mortensen, Godtfolk & Co.

Efter quiet quitting kommer quiet hiring

Efter quiet quitting er quiet hiring også det nye buzzword i HR. Quiet hiring har eksisteret i lang tid, men i lyset af den nuværende økonomiske krise og truslen om recession er det også blevet et populært fænomen. Det indebærer at fokusere på at udvikle og bruge de eksisterende medarbejderes færdigheder i stedet for at ansætte nye medarbejdere.

Karen Marie Fiirgaard, erhvervspsykolog 

Er det den tavse opsigelse, der er problemet, eller det, vi ikke får talt om?

Bag om den tavse opsigelse findes den samtale, der ikke fandt sted. Fænomenet quiet quitting synes at accelerere, og det smitter, og det koster! Hvad stiller vi op, når den er gal med motivationen og engagementet, og vi ikke rigtigt kan puste liv i det?

Peter Søndergaard, CEO, The Søndergaard Group

Den kompetencebaserede organisation og AI-færdigheder

Efterhånden som AI modnes, vil flere og flere opgaver blive understøttet eller overtaget af softwareværktøjer, der er aktiveret af AI. Dette udsagn vil mange være enige i. Men kun få overvejer, hvordan dette har en gennemgribende indvirkning på, hvordan jobstrukturerne i organisationer er struktureret, udviklingen af færdigheder, og hvordan arbejdet udføres. Disse ændringer vil kræve CEO- og HR-fokus.

Sofie Brogaard Schmidt, Editorial Assistant, DANSK HR

Vice President for HR og CSR ved HARDI International A/S Mette Marie Dragsdals force er at kunne gøre en forskel med det, der nu engang er.

I Mette Marie Dragsdals HR-karriere har hun oplevet at være i en virksomhed med mange midler, og dermed virkelig gode muligheder for kompetenceudvikling. Til gengæld har hun også oplevet det modsatte.

Adam Rewucha Global Social Security Lead, Northern Europe Vialto Partners

Pendlere fra andre EU-lande - Nogle praktiske ”to-dos”

I det tidligere nummer af HR-chefen beskrev vi, hvordan EU/EØS-landene (inkl. Schweiz, men uden UK) på baggrund af erfaringerne med hjemmearbejde under covid-19 har udarbejdet en nye rammeaftale, som gør det lettere for danske virksomheder at ansætte medarbejdere med bopæl i udlandet.

Marianne Granhøj, Partner, Kromann Reumert & Helene Vang Ebbehøj, Advokatmægtig

Lovforslaget om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår er nu vedtaget

I den seneste udgave af HR-chefen bragte vi et overblik over kommende lovgivning inden for det ansættelsesretlige område af særlig relevans for personale beskæftiget med HR. Det ene af de to lovgivningstiltag er nu færdigbehandlet og blev endeligt vedtaget af Folketinget den 11. maj 2023. Dermed træder lov om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår ("den nye ansættelsesbevislov") i kraft den 1. juli 2023.