HR-Chefen 3 - 2022
Tema: Life Balance – det bæredygtige arbejdsliv
Life Balance – det bæredygtige arbejdsliv
Hvordan sikrer vi, at vores organisationer lever op til de behov, der stilles, når nye generationer, nye arbejdsformer og nye værdier finder vej ind i vores arbejdsliv? Hvad er de vigtigste prioriteter, når der skal sættes ind fra HR, og hvad er succeskriterierne?
I dette nummer af HR Chefen kan I læse gode indsigter samt teori, i forhold til hvad et bæredygtigt arbejdsliv er ifølge flere stærke fageksperter, samt hvad HR-cheferne konkret gør for at skabe life balance i organisationerne. Det viser sig med al tydelighed, at fleksibilitet, psykologisk tryghed og holistisk tænkning spreder sig som ringe i vandet.
Tænketanken Bæredygtigt Arbejdsliv definerer det bæredygtige arbejdsliv på følgende måde:
Et bæredygtigt arbejdsliv skal give det enkelte individ mulighed for at udføre sit arbejde under livs- og arbejdsvilkår, der giver gode betingelser for konstruktiv og meningsfuld deltagelse, både i det nuværende arbejde og i fremtidige jobs, samtidig med at et godt helbred og psykologisk velbefindende kan opretholdes (2019).
Det er altså en bred indsats, hvilken vi har forsøgt at favne til jer. I kan blandt andet læse om hvordan de i LEGO koncernen har udviklet en global barselspakke, hvordan arbejdslivet ser ud som en del af ’the gig economy’ hos Azets samt hvilke refleksioner der opstår mellem Finansforbundets næstformand og HR-chefen i Danske Bank omkring bæredygtighed på lang sigt i den finansielle sektor. Vi ser ikke længere et arbejde som et sted, vi går hen, men noget, vi gør – så hvad koster fleksibiliteten?
Kulturen spiser som bekendt strategien til morgenmad, så I kan ligeledes læse mere om hvordan man kan arbejde forebyggende med ledelse og herved skabe en samarbejdende arbejdsplads i organisationerne.
Vi kommer nok heller ikke udenom, at et menneskeliv består af forskellige faser, hvor det har afgørende betydning at kunne skabe mening og rammer for medarbejderne, uanset i hvilken, medarbejderne befinder sig.
Dét og mange flere stærke faglige indsigter og viden kan I tage med jer i arbejdet med at skabe fremtidens arbejdsplads: nemlig den der formår at skabe et bæredygtigt arbejdsliv for sine medarbejdere.
God læselyst!
21-06-2022
Tid til refleksion over - Life Balance og det bæredygtige arbejdsliv
Vores arbejdsliv og privatliv er i høj grad taget til efterretning, og beskæftigelsen taler sit tydelige sprog. En analyse lavet af Dansk Arbejdsgiverforening viser, at der i 2020 i forhold til jobskifte var en tilgang på 27,5 % og en afgang på 30,5 % – altså flere, der stoppede end startede nyt job.
28.06.2022
Lisbeth Nedergaard
HR med legende værdier
LEGO koncernens største målgruppe er børn. Derfor arbejder Head of Reward and Workplace & Employee Engagement Kent Hviid Frederiksen med at sikre, at LEGO koncernens værdier og visioner for de godt 24.000 medarbejdere i virksomheden på globalt plan matcher målgruppens legende værdier.
28.06.2022
Michael Budolfsen, Næstformand, Finansforbundet og Karsten Breum, HR-Direktør, Danske Bank
Arbejdslivet efter corona: Det endelige opgør med industritilgangen?
Det er nu lidt over to år siden, at vores arbejdsliv blev forandret for altid. Da samfundet lukkede ned, fortsatte arbejdet i den finansielle sektor. Men hvad lærte det os om fremtidens arbejdsliv?
28.06.2022
Rikke Topholm, ledelseskonsulent og underviser på diplom i ledelse, og Kristine Karlshøj, proceskonsulent og ledelsescoach samt direktør i Karlshøj & Co
Organisationen knækker!
Det gode arbejdsliv skal bygges med sprog, organisering, proceskompetence og læring for øje
28.06.2022
Anne Sophie Sehested Münster, Founder & CEO, Beyond Babies
Familievenlige virksomheder performer bedst
Der er sket en bevægelse. Flere virksomheder er blevet opmærksomme på betydningen af at være familievenlig, hvis de vil fastholde, tiltrække og udvikle de største talenter.
28.06.2022
John G. McClellan, ph.d., lektor, Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet
Udvikling af en Samarbejdende Arbejdsplads
Samarbejde bliver ofte udråbt som den væsentlige kvalitet i en velfungerende organisation. Det er dog ikke let at udvikle en arbejdsplads, der samarbejder.
28.06.2022
Catrine Eisenreich, kommunikationsrådgiver, Lindskov Communication
Resultatorienteret fleksibilitet med mening
Det fleksible arbejdsmarked er i vækst, og flere virksomheder og profiler vælger de nye ansættelsesformer til. Men hvorfor frister det selvstændige konsulentliv frem for en fastansættelse? Og hvorfor bør virksomhederne omfavne den nye organisationsform og tilpasse forretningsmodellen, så brugen af fleksible ressourcer bliver en fast del af organisationen?
27.06.2022
Pernille Hippe Brun, CEO og medstifter, Getsession.com, samt organisationspsykolog og erhvervsrådgiver
Regeneration – det nye grønt i det organisatoriske liv
Der er sket et skifte. Der sker et skifte. Der vil ske et skifte. Ligegyldigt i hvilken organisation du befinder dig, vil der være omskiftelighed, forandringer og ændringer enten på vej eller i gang. Også selvom vi lige har været igennem dem – med corona, hvor hjemmearbejdet satte alting på den anden ende. Men vi er slet ikke færdige med at blive forstyrret!
27.06.2022
Liv Otto Hassert, ph.d., partner i Augmenti
En fremtidssikret kultur – tryghed bliver den afgørende faktor
Vores arbejdsliv er under forandring. Mange organisationer gennemgår lige nu en gennemgribende transformation af deres måde at arbejde på og indfører mere fleksible arbejdsforhold. Mange leder med lys og lygte efter svar på, hvordan de skal fremtidssikre deres organisationer, og ikke mindst hvordan de udvikler en kultur, der understøtter både produktivitet og fleksibilitet.
27.06.2022
Mona Rösner, Marketing Controller i nebenan.de Berlin og Ingo Winkler, lektor ved Institut for Virksomhedsledelse, SDU
Organisationer er paradokser, derfor har de brug for paradoks-kloge ledere
Management er en disciplin, som er stærkt påvirket af oplysningstidens rationelle tænkning og det antikke Grækenlands teorier om kausale og lineære funktioner. Denne vestlige tankegang siger, at hvis A er korrekt, så kan B ikke også være det. Men den er blevet udfordret af forskere, der ser paradokset som en tilgang, der langt bedre kan rumme de faktiske spændinger i en organisation og udnytte dem til gavn for virksomheden.
27.06.2022
Adam Rewucha, International Social Security Lead, Vialto Partners
Hvor stor må computerskærmen på hjemmearbejdspladsen være, hvis medarbejderen skal undgå beskatning?
Her i 10-året for afskaffelsen af den noget forkætrede multimediebeskatningsregel, som blev afløst af de nugældende mere lempelige regler for beskatning af arbejdsgiverbetalt it-udstyr, der tillader skærme på hjemmearbejdsplads op til en vis størrelse uden beskatning hos medarbejderne, har en it-virksomhed fundet anledning til at spørge Skatterådet om muligheden for at give medarbejderne større skærme uden beskatning hos medarbejderne, end hvad der følger af Skattestyrelsens retningslinjer.
27.06.2022
Marianne Granhøj, Partner, Kromann Reumert København og Helene Vang Ebbehøj advokatfuldmægtig
Højesteret: Arbejdsfri dage skal fortsat medregnes efter funktionærlovens 120-dages-regel
Højesteret har ved dom afsagt 16. marts 2022 fastslået, at søn- og helligdage samt andre arbejdsfri dage fortsat skal medregnes i opgørelsen af de 120 sygedage ved en fuldtidssygemelding. Dommen er i tråd med den retspraksis, der har været ført af arbejdsmarkedets parter de seneste 70 år. Læs mere om dommen i denne nyhed.