HR-Chefen 1 - 2022

Tema: HR og teknologien som samarbejdspartner

HR og teknologien som samarbejdspartner

 

 

 

 

 

Så har vi taget hul på et nyt år, og forventningerne til år 2022 er mange steder tårnhøje. Dels fordi coronapandemien har betydet udskudte aktiviteter, dels fordi vi også forventer en eksplosiv fremdrift i 2022.

Boston Consulting Group satte i 2021 fokus på kommende tendenser indenfor vores fremtidige arbejdsliv, og én af disse er acceleration af den digitale omstilling.

Dette er ét af de allervigtigste områder, som vi kommer til at beskæftige os med i de kommende år – så vi er nødt til at se teknologien som en samarbejdspartner fremfor en udfordring.

I én forstand er det overhovedet ikke nyt for HR at bruge teknologien, eksempelvis i arbejdet med HR-data og rekruttering. Det nye består i tyngden samt i at turde overlade nogle af de ’hellige’ HR-opgaver til et system eller en robot eller blot i højere grad anvende digitale værktøjer fremfor fysiske.

Data vil i fremtiden komme til at være en kæmpe gave for HR, og fremtiden er gunstig for dem, der formår at tage stilling og byde den nye samarbejdspartner velkommen.  

Den teknologiske udvikling, vi ser, har sparket gang i en genovervejelse af, hvad essensen af en HR-rolle skal være i fremtiden, og mange oplever skepsis: Hvad vil det betyde for de relationer, der skal opbygges, og det samarbejde, der er nødvendigt for at kunne skabe de resultater, som HR skal skabe, hvis vi anvender robotter, fx chatbotter, til flere opgaver? Er det muligt at levere kvalificeret HR-arbejde uden at være fysisk til stede i fx et møde?

Forskningen siger, at ja, det er det – hvis man formår at integrere styrkerne fra begge verdener.

God læselyst!


Annette Otto, SVP - People, Brand & Sustainability, Atea  

Riv væggene ned mellem HR og IT – fremtiden kræver det

Digitaliseringen af danske arbejdspladser banker også på i HR-afdelingen. Dog skal vi ikke frygte, at teknologi kan gøre HR overflødig – tværtimod. Men det kræver, at HR tager teknologierne og styringen til sig, mener SVP for People, Brand & Sustainability hos Atea, Annette Otto.

Birgitte Clausen, Cand.Merc.Int,& Executive MBA; René Dalgas Andersen, Cand. Mag i Læring og Forandringsprocesser fra AAU; Ronnie Vindbjerg Pedersen, Master i Ledelses- og Organisations-psykologi fra AAU; Claus Høgh Andersen, Master i organisationspsykologi fra Roskilde Universitet

Digitalisering handler om mennesker

Hvilken rolle har digitalisering på HR-agendaen? Taler I om digitalisering af HR-processerne? Eller taler I om, hvordan HR skal bidrage til at ruste virksomheden til at præstere bedst muligt i en digitaliseret verden, hvor automatisering, robotter og AI ikke bare er en mulighed, men et grundvilkår?

Lisbeth Nedergaard

Nul regler og fuld tillid – Den hybride arbejdsplads i Atradius

Nordisk HR-manager i Atradius Pia Frisk har sammen med ledelsesgruppen besluttet, at gøre virksomheden til en hybrid arbejdsplads, hvor overordnede principper som tillid og respekt får endnu mere grobund, og fleksibilitet og frihed under ansvar står centralt i virksomhedskulturen.

Peter Svarre

HR-Lederens AI-dilemma

HR og ledelse handler om at forstå sine medarbejdere. Hvad er deres evner? Hvad er deres begrænsninger? Hvad motiverer dem? Hvad er deres udviklingspotentialer? Og hvad tænker de på lige nu? Nogle ledere er naturligt dygtige til at forstå mennesker, mens andre måske skal træne og udvikle denne evne. Men fælles for alle ledere er, at de ikke kan springe over, hvor gærdet er lavest, når det handler om at forstå sine ansatte.

Mette Eistrøm Krüger, Direktør People & Corporate affairs, Telenor

Hos Telenor går kompetenceudvikling og teknologi hånd i hånd

Hvis man ikke udvikler sig, afvikler man sig. Det er filosofien hos Telenor, som har sat kompetenceudvikling og læring i system. Her har man udviklet konceptet ‘40 Hour Challenge’, der giver teleselskabets 1.100 medarbejdere mulighed for at bruge minimum 40 timer om året på at dygtiggøre sig og udvikle nye kompetencer i arbejdstiden. Og det er teknologien, der gør det muligt.

Pernille Hippe Brun, Erhvervspsykolog, Stifter og Direktør i GetSession.com

Fra operationel HR til strategisk sparringspartner

På godt og vel 10 år har vi været vidner til en mindre teknologisk revolution indenfor HR. Lidt skarpt sat op kan man sige, at HR er gået fra at være en primært operationel disciplin, til at HR-chefen i dag agerer som strategisk sparringspartner på toplederniveau. Hvor HR traditionelt har hørt under enten Finans eller en COO, så bliver det mere og mere almindeligt, at HR hører hjemme direkte i topledelsen.

Catrine Eisenreich, Kommunikationsrådgiver, Lindskov Communication

Samspil med teknologi bringer HR på forkant

For at få frigjort tid til strategisk HR-udvikling har Insatech investeret i HR-systemer. Hverken IT eller HR kan dog stå alene, for samspillet mellem teknologi og menneskelig involvering sikrer konstant overblik over kritiske nøgletal, så HR får taletid og er med i strategiarbejdet for udvikling og fremtidssikring af virksomheden

Janne Gleerup, Arbejdslivsforsker ved Institut for Mennesker og teknologi, Roskilde Universitet

Ledelse i fleksibiliseringens tid

De senere år har vi set, at forskellige former for fleksibilisering vinder indpas på det danske arbejdsmarked. I nogle brancher gælder det særligt øget brug af løst tilknyttet arbejdskraft på bekostning af klassiske fastansættelser. En anden tydelig tendens handler om udbredelse af større fleksibilitet, ift. hvor og hvornår medarbejderne udfører arbejdet. I relation til begge bevægelser kan vi med afsæt i arbejdslivsforskningens indsigter udpege centrale forhold, som det fra en HR-synsvinkel er vigtigt at forholde sig refleksivt og strategisk til.

Tid til refleksion over - HR og teknologien som samarbejdspartner

Incitamentet har ramt HR med storm: Lad os vælge den teknologiske udvikling til og levere den stærkeste HR-support til vores forretning. Teknologier som kunstig intelligens vil ifølge Peter Svarre kunne støtte HR i en hel del af arbejdsprocesserne og hermed muligheden for at indsamle data, som vil styrke HR’s beslutningsgrundlag. Men det er en balance – for hvor meget og hvor lidt skal vi overlade til teknologien?

Fire bogomtaler


Sidsel Meldgaard Hove, ph.d.-studerende, Institut for Virksomhedsledelse, SDU  

Talent Management er vigtigt for virksomhederne – men hvor er forskerne?

Talent management er en voksende strategisk HR-disciplin ude i virksomhederne. Men vi ved faktisk ikke, om det overhovedet betaler sig. Kan TM måles på bundlinjen? Slår det igennem i tilfredsundersøgelser? – det skal forskere finde svarene på.

Nyhedsspot


Line Marie Hove Rudis, KREAB

Det er et privilegie at arbejde med HR

Bettina Frederiksen er HR Director i Leica Geosystems, som er en del af den internationale organisation Hexagon. Karrieren er bygget på et stærkt rekrutteringshåndværk, og de seneste 10 år har Bettina beskæftiget sig med HR, som ifølge hende ofte bliver misforstået som værende et blødt fag, der kun handler om mennesker. HR er benhårdt, kommercielt og fokuseret på at styrke forretningen og ikke mindst virksomhedens bundlinje. Og det er netop dét, hun elsker ved sit arbejde.

Adam Rewucha, Senior Manager, International Social Security, PwC 

Workcation: Når ferieopholdet bliver et ophold i ferien

Det er ferietid, og en del medarbejdere bliver hjemme, mens andre medarbejdere tager sit coronapas i den ene hånd og rejsepasset i den anden, og rejser afsted mod varmere destinationer.

Marianne Granhøj, Partner Kromann Reumert, Nicoline Hermann Stilling, Advokat, Kromann Reumert  

Ny regulering af platformsarbejde er på vej

Takeaway, rengøring og transport er eksempler på tjenesteydelser, som i stadig stigende omfang udbydes og bestilles via digitale platforme. Udviklingen har medført et øget fokus på platformsarbejdernes ansættelsesretlige beskyttelse, og nu har man både i EU og i Danmark iværksat tiltag, som skal bidrage til at afklare den usikkerhed, der er relateret til platformsarbejde.