drone WEB.jpeg

5 stillinger du ikke vidste, der ville findes i 2028

Vores samfund, vores liv og vores jobs har ændret sig meget, efter vi fik smartphones og sociale medier, og der findes nu pludselig stillinger som Social Media Influencer, Data Scientist eller Dronepilot. Teknologien spiller en stor rolle i vores dagligdag, og vi kan ikke undgå at støde på eksperter og andre, som hyppigt ytrer sig i medierne om, hvordan brugen af kunstig intelligens i stigende grad gør mennesket overflødigt. Teknologien styrer allerede vores biler, diagnosticerer patienter på hospitaler og udgør kernen i det globale finansielle system. Men når maskiner og systemer styrer alt, hvilket slags arbejde er så tilbage for os mennesker?

Cognizant, én af verdens førende virksomheder inden for forretningsudvikling, har med deres seneste rapport 21 jobs of the future, a guide to getting and staying employed over the next 10 years set nærmere på nogle af de nye jobtyper, som vil spille en afgørende rolle for virksomheder og for samfundet generelt henover de næste 10 år. Fælles for de 21 jobs er, at folk stadig til den tid foretrækker, at der er en menneskelig dimension. Folk ønsker teknologi som et værktøj, der gør deres liv nemmere, men de ønsker ikke teknologi bare for teknologiens skyld.

De 21 jobs, som Cognizant har identificeret, dækker over en lang række forskellige områder, markeder og teknologier, men de har dog alle tre elementer til fælles:

  1. Coaching: handler om at hjælpe mennesker med at blive bedre til visse ting, såsom at styre deres finanser eller hjælpe dem med at holde vægten. 
  2. Caring: handler om at forbedre menneskets sundhedstilstand. 
  3. Connecting: handler om at forbinde mennesket og maskinen - den fysiske verden med den virtuelle. 

Ifølge Euan Davis, europæisk chef for Cognizants Center for the Future of Work og forfatter til rapporten, handler fremtidens arbejde om at lære at få mennesker og maskiner til at arbejde sammen og vigtigst af alt at sørge for, at vi aldrig mister den menneskelige dimension i arbejdet:

"Arbejdet og de dertil knyttede færdigheder har ændret sig konstant henover de sidste mange hundrede år, og de forskellige jobtyper i denne rapport afspejler, at teknologien i bund og grund kun er et middel til at nå et mål og ikke målet i sig selv. Teknologien vil opgradere ethvert aspekt af vores samfund. Men vi står ikke overfor en cyberdystopisk verden - en grum, mørk singularitet – snarere bliver det en genkendelig verden, hvor teknologien har forbedret mange ting for mennesket, men ikke taget det fra os, vi sætter allermest pris på: vores egen menneskelighed,” siger Euan Davis.

Her er fem job, som Cognizant mener vil opstå i løbet af de næste ti år. Nogle er mere tekniske, fx Digital Tailor, mens andre, fx Walker/Talker, ikke kræver samme niveau af teknisk forståelse. Selvom nogle måske insisterer på, at alle jobs en dag helt vil domineres af teknologien, tegner denne undersøgelse et ganske andet billede.

1. Data Detective: I denne stilling skal man dykke ned i detaljen og lede efter vigtige spor. Som Data Detective skal man opspore vigtig viden fra data genereret via Internet of Things-enheder, biometriske sensorer, andre data enheder og systemer etc. Alt sammen med det formål at indsamle så meget data omkring virksomhedens aktiviteter med henblik på at forbedre interne procedurer eller arbejdsgange. Kort sagt skal medarbejderen kunne dechifrere alt eksisterende data og forstå, hvordan indsigterne kan komme virksomheden til gavn.


2. Man - Machine Teaming Manager:
Med en titel som denne, får man ansvaret for at udvikle et system, som skal skabe et bedre samarbejde mellem mennesker og maskiner. Systemet kombinerer fordelene ved brugen af robotter/kunstig intelligens (nøjagtighed, udholdenhed, hastighed etc.) med menneskets fordele (dømmekraft, alsidighed, empati etc.). Medarbejderens rolle bliver at sikre, at både mennesket og maskinen formår at kommunikere evner, mål og hensigter på bedst mulig vis.


3. Walker/Talker: 
Vi lever i en tid, hvor robotter og kunstig intelligens udfører flere og flere af menneskets jobs, men vi lever også i en tid, hvor mennesker lever længere. Der er derfor et akut behov for at få de arbejdsløse i arbejde igen og få nogen til at tage vare på de ældre i samfundet. Walker/Talker jobbet går der ud på at sørge for, at den aldrende del af befolkningen har nogen at interagere og snakke med. Gå en tur med dem, snak med dem, men først og fremmest lyt til dem. 


4. Highway Controller: 
Vores byer har ændret sig. Antallet af selvkørende biler og den massive stigning i droneleverancer har tvunget byer til at overveje, hvordan både vej- og luftrum styres på bedste vis. De førerløse biler har omskrevet vejens almindelige regler, hvilket betyder højere hastighedsgrænser. Derudover betyder de mange dronesværme, at lufttrafikken er overbelastet og udgør en potentiel fare for den almindelige flytrafik. En Highway Controller skal derfor, sammen med sine kollegaer, overvåge det automatiserede vejnet og luftrum for at sikre, at ingen kommer galt afsted. 


5. Digital Tailor: 
Vi køber mere og mere af vores tøj online, men med bekvemmeligheden ved at kunne shoppe uden at skulle besøge en fysisk butik, kommer også problemet med, at tøjet, som vi bestiller, ofte ikke passer i størrelsen, selv med de rigtigt angivne mål. Derfor har vi brug for en Digital Skrædder. I denne stilling kommer den Digitale Skrædder til os kunder, i privaten eller på vores arbejdsplads, og sørger for, at vi får den bedste rådgivning, hvad angår mål, stof, nuværende mode etc., inden vi afgiver vores ordre. Og den Digitale Skrædder kommer naturligvis igen, når vi har fået vores tøj leveret - blot for at sikre vores tøj sidder helt perfekt. 


Hent rapporten her og læs om alle de 21 stillinger, som vi kommer til at se gennem de næste 10 år. 

Kilde: Cognizant