Ranking WEB

De mest attraktive arbejdspladser i Danmark for business-studerende

 

Universum Student Survey 2023: Business-studerende vil arbejde i banker eller det offentlige. De ønsker sig fleksible arbejdstider og bedre work/life balance.

A.P. Møller – Mærsk og McKinsey er ikke længere de to virksomheder, som business-studerende i Danmark allerhelst vil arbejde for. De er nemlig blevet overhalet indenom af Lego og Novo Nordisk, som i år topper rådgivningsvirksomheden Universums årlige rangliste over business-studerendes foretrukne arbejdsgivere. 

Ændringen falder fint i tråd med, at de studerende nu i højere grad ønsker sig en bedre work/life balance og et mere fleksibelt arbejdsliv. To ting som Lego og Novo i højere grad forbindes med. 

Det ses også tydeligt længere nede ad årets rangliste fra Universum. For her er den største ændring, at en stribe offentlige arbejdsgivere nu opfattes som markant mere attraktive at arbejde for blandt business-studerende i Danmark end for bare et år siden. 

  

”Mange faktorer spiller ind, når de studerende skal udpege deres foretrukne arbejdsgivere. Det nye i år er, at de studerende vil have mere frihed og fleksibilitet og bedre balance mellem arbejde og fritid. Det forventer de at finde i den offentlige sektor,” siger Universums danske direktør Jesper Dansholm.  

 

Banker er populære 

Den anden hovedtrend er, at banker for andet år i træk bliver vurderet som en stadigt mere attraktiv arbejdsgiver blandt business-studerende i Danmark. På to år er er Danske Bank således gået fra en 15.-plads til listens tiendeplads, mens Nordea nu ligger nummer 16 (to pladser op).  

 

 ”De fem faktorer, som er allermest afgørende for business-studerende, er muligheden for høj løn, ledere der understøtter deres egen udvikling, et rart arbejdsmiljø, at virksomheden har markedssucces samt at virksomhedsnavnet pynter på CV’et. På flere af disse områder klarer bankerne sig godt, og det bliver de så belønnet for af de studerende,” fortæller Jesper Dansholm. 

 

Økonomisk sunde virksomheder 

Universum har ligeledes spurgt til, hvilken form for bæredygtighed, der er vigtigst for de business-studerende. Hele 47 pct. svarende, at finansiel bæredygtighed er vigtigst, mens 33 pct. svarede klimamæssig bæredygtighed og 19 pct. svarede social ansvarlighed. 

Sidste år var klimamæssig bæredygtighed i top med 50 pct., mens blot 29 pct. havde finansiel bæredygtighed som topprioritet. 

”Det er generelt mere usikre tider nu. Derfor fokuserer de studerende i dag mere på, at virksomheden ikke risikerer at vælte omkuld, hvis der for alvor skulle komme modvind eller en decideret krise,” forklarer Jesper Dansholm.  


For det andet peger Jesper Dansholm på, at stort set alle store virksomheder i dag er så klimabevidste, at klimahensyn er blevet en selvfølge og derfor ikke længere er en differentiator, når studerende skal udpege deres favoritarbejdsgiver

Mulighed for distancearbejde bliver vigtigere 

Muligheden for distancearbejde – altså at kunne arbejde hjemmefra eller fra andre steder end kontoret – siger 60 pct. af de studerende i Danmark nu ja tak til mod blot 52 pct. for et år siden (og 49% i 2021). 

Trods stigningen ligger Danmark fortsat i bund i forhold til de øvrige nordiske lande, hvor interessen for distancearbejde ligger på 65 pct. i Norge, 71 pct. i Sverige og hele 86 pct. i Finland. Dette tilskriver Universum mest af alt de relativt små afstande i Danmark. 

 

”Den øgede præference for distancearbejde flugter jo fuldstændig med ønsket om Work-life balance og fleksibilitet,” udtaler Jesper Dansholm. 

 

I Danmark er det 63 pct. af de mandlige studerende, som gerne vil kunne arbejde uden for kontoret, mens kvinderne kun tegner sig for 57 pct.  

Det, som danske kvinder især frygter, er at føle sig isoleret og gå glip af den sociale omgang med kolleger, at gå glip af vigtige møder og projekter, samt at komme til at bruge for mange timer på arbejdet, så der opstår en skæv balance mellem arbejde og fritid. 

Omvendt er mænd mere bange for, at onboarding til nyt job ikke bliver så effektiv ved remote work, og at deres lønudvikling udvikler sig mindre attraktivt. 

 

Om Universum Student Survey 2023 

  • Universum Student Survey 2023 er baseret på besvarelser fra i alt 11.650 studerende, heraf 2.878 business-studerende. 

  • Universums rangliste for business-studerende omfatter 120 større arbejdspladser i Danmark.
     
  • Undersøgelsen er gennemført i perioden oktober 2022 – april 2023 på videregående uddannelser i Danmark. 

  • Universum gennemfører tilsvarende undersøgelser i 60 lande blandt både studerende og erfarne arbejdstagere. 

  • De seneste tre års danske ranglister er tilgængelige her

Jesper Dansholm, Universums danske direktør