Catalystone CSRD WEEB

Advertorial: CatalystOne

CSRD og HR’s nye rolle 


HR-afdelingen har gennemgået nogle markante ændringer i de seneste år, og det handler ikke længere kun om at håndtere lønudbetalinger, rekruttering og administration af medarbejderne. Moderne HR-afdelinger spiller nu en afgørende rolle i at forme virksomhedens overordnede forretningsstrategi, og den nye Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) fra EU tager det et skridt videre.

CSRD er et banebrydende nyt direktiv, der vil ændre måden virksomheder taler om og rapporterer på deres bæredygtighedsindsats. Det er et stort skridt mod at bekæmpe greenwashing og samtidig skabe mere gennemsigtighed og ansvarlighed i erhvervslivet i Europa. Ved at indføre fælles rapporteringsstandarder opfordrer direktivet virksomheder til at adressere miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige spørgsmål på en holistisk måde – hvilket også inkluderer oplysninger om arbejdsforhold, sygdom, ligestilling og mange andre punkter, der er direkte relateret til HR.

Når CSRD træder i kraft, skal både virksomheder og HR-afdelinger benytte lejligheden og gribe muligheden for at fremme positiv forandring i virksomheden.

Traditionelle HR-afdelinger har historisk set fokuseret mest på at håndtere de administrative dele af medarbejdernes livscyklus, lige fra rekruttering til pensionering. Men dagens HR-krav strækker sig langt ud over disse opgaver.

Moderne virksomheders HR-ledere har nu ansvaret for at designe og implementere rekrutterings- og fastholdelsesstrategier, fremme en positiv arbejdskultur, optimere medarbejderproduktiviteten, sikre udviklings- og træningsmuligheder, håndtere overholdelse af lovgivning og juridiske spørgsmål samt holde sig ajour med eksterne faktorer, der påvirker virksomheden.

Alt dette positionerer HR til at spille en afgørende rolle i at afstemme forretningspraksis og personalepolitik med det nye CSRD-direktiv og dermed fremme en holistisk og bæredygtig mentalitet i virksomheden.

HR's evne til at forme virksomhedskulturen, sikre ligestilling og fremme etisk forretningsadfærd vil betyde, at HR spiller en afgørende rolle i at opnå bæredygtighedsmålene.

 

Digitalisering er afgørende

Men forudsætningerne for at kunne lykkes med både de nye standardiserede rapporteringskrav og samtidigt skabe en bæredygtig forandring i organisationen er ingen nem opgave. Heldigvis kan digitalisering og HR-teknologi i høj grad aflaste og støtte disse nye rapporteringskrav og samtidigt frigøre ressourcer, som kan bruges til at skabe forandring, i stedet for at skulle bruge ressourcerne på administration.

Med et moderne HCM-system kan HR-teams arbejde datadrevet og effektivt samt støtte de HR-processer, der er med til at fremme væksten. Desuden er et HCM-system med til at understøtte de nye krav om indsamling og rapportering af personaledata som f.eks. antal sygedage, lønforskelle imellem mænd og kvinder, antallet af medarbejdere der tager barsel osv.

Kravet om større gennemsigtighed vil betyde, at HR kommer til at spille en afgørende rolle i indsamling, verifikation og afstemning af personaledata i henhold til kravene om bæredygtighedsrapporteringen. For at kunne håndtere dette nemt og effektivt vil det være afgørende, at man har de rette systemer og løsninger på plads.

CSRD-æraen vil uden tvivl bringe udfordringer for HR, men ved aktivt at engagere sig i de nye krav vil HR ikke kun bidrage til at overholde reglerne, men også kunne fremme en positiv organisatorisk forandring og tage flere skridt mod en mere bæredygtig fremtid.

 

Om CatalystOne

CatalystOne Solutions er en hurtigt voksende SaaS-virksomhed, der specialiserer sig i software og tjenester til digitalisering af HR, som forbedrer og optimerer HR-processer og administration og skaber værdi for både HR, medarbejdere og ledere.

Læs mere om CatalystOne og deres HCM-system 


Læs mere om CSRD her: