Resultatrapport På Skrivebord WEB

Medarbejdernes resultatskabelse er udfordret af manglende tid

Af: Christian Borrisholt Steen, seniorkonsulent, cand.mag., Videncenter for God Arbejdslyst

Det er vigtigt for medarbejderne på de danske arbejdspladser at levere resultater i løbet af arbejdsdagen. Men mange har samtidig en oplevelse af at mangle tiden til at kunne levere resultater med den ønskede kvalitet. Det viser en ny undersøgelse fra Videncenter for God Arbejdslyst blandt et repræsentativt udsnit på 2.500 danske lønmodtagere. Det stiller krav til fremtidens leder om større medarbejderinvolvering og en smartere indretning af arbejdsdagen.

Vi er et flittigt folkefærd, der får noget fra hånden, når vi går på arbejde og der er en klar sammenhæng mellem vores oplevelse af at skabe resultater og oplevelsen af trivsel og arbejdslyst.

Men det moderne arbejdsliv er for mange også blevet en kilde til stress og mistrivsel. Derfor har Videncenter for God Arbejdslyst i en ny undersøgelse sat særligt fokus på, hvad det er for nogle resultater vi skaber, hvordan vi skaber dem, og om vi måske kan arbejde smartere og mere bæredygtigt, end vi gør i dag.

 


Vi mangler tid

Som det fremgår af grafikken ovenfor, så peger næsten 4 ud af 10 af medarbejderne på de danske arbejdspladser på, at de på en typisk arbejdsdag er forhindret i at levere de resultater, som de ønsker. Kigger vi lidt nærmere på svarene fra de knap 40 procent, kan vi se, at hele 63 procent af dem peger på manglende tid som en typisk forhindring for at kunne levere de ønskede resultater.

Af andre forhindringer peger 20 procent på, at de mangler indflydelse på, hvordan resultaterne skabes bedst og næsten lige så mange (19 procent) peger på, at de oplever at mangle information om, hvordan opgaverne skal løses. Bag disse resultater ligger en klar ledelsesopgave i at være med til at prioritere tiden rigtigt og en tydeligere forventningsafstemning i forhold til, hvordan opgaverne skal løses.

Hvad bruger vi tiden på?

Når næsten 4 ud af 10 lønmodtagere oplever, at de ofte er forhindret i at levere de resultater, som de ønsker og når hele 63 procent af dem angiver, at de ofte mangler tid, er det selvfølgelig nærliggende at kigge lidt nærmere på, hvad det så er vi bruger tiden på, når vi går på arbejde. Derfor kigger vi i den nye rapport og undersøgelsen bag også nærmere på fænomenerne skyggearbejde og pseudoarbejde.

Skyggearbejde – når resultaterne skabes i det skjulte

Skyggearbejde defineres som arbejde, man udfører på eget initiativ – fx af hensyn til borgere, kunder eller samarbejdspartnere. Det er ikke opgaver, man er forpligtet til eller får løn for.

Skyggearbejde er mest udbredt i den offentlige sektor og vi har i rapporten bedt Malene Friis Andersen, der er psykolog og Ph.d. og ophavskvinden til begrebet, udfolde begrebet yderligere i den nye rapport.

Blandt offentligt ansatte angiver hele 22 procent af lønmodtagerne, at de enten i høj eller i meget høj grad udfører arbejdsopgaver, som de ikke er forpligtede til, men som de oplever, at de bør udføre. Blandt de privatansatte er det tilsvarende 17 procent, der siger det samme.

I den sammenhæng er det også interessant, at hele 57 procent af de lønmodtagere, som angiver at de udfører skyggearbejde, fortæller, at deres nærmeste leder enten ikke har kendskab til det ekstraarbejde, som de udfører eller at de ikke ved, om lederen har kendskab til det. I rapporten peger Malene Friis Andersen på, at det er vigtigt at få skyggearbejdet frem i lyset, så lederen kan være med til at understøtte medarbejdernes arbejdslyst og forebygge stress og mistrivsel.

Pseudoarbejde er spild af liv!

Pseudoarbejde er defineret som arbejde, der giver sig ud for at være rigtigt arbejde, men i virkeligheden ikke er det. Arbejdet skaber ingen værdi for hverken virksomhed eller omverden. Antropologen og forfatteren Dennis Nørmark sætter det på spidsen på denne måde i den nye rapport fra Videncenter for God Arbejdslyst:

”Hvis du hver evig, eneste dag, går på arbejde og føler, at du laver ting, som dybest set er ligegyldige og meningsløse, kommer du simpelthen til at dø langsomt. Livet er ganske enkelt for kort til pseudoarbejde”

(Dennis Nørmark, antropolog og forfatter i rapporten ”Bæredygtige resultater – på sporet af et væredygtigt arbejdsliv”)

 

Pseudoarbejde ødelægger arbejdslysten

Som det fremgår af figuren nedenfor, så er der en ret signifikant sammenhæng mellem omfanget af pseudoarbejde og oplevelsen af arbejdslyst. Vi måler arbejdslysten på en skala fra 0- 100 point, og når vi sammenholder respondenternes oplevede omfang af pseudoarbejde med deres arbejdslyst, kan vi se, at jo mere pseudoarbejde, jo dårligere arbejdslyst. Det er i sig selv et problem, når arbejdet går ud over trivsel og arbejdslyst, men set i lyset af den mere generelle oplevelse af, at vi mangler tid til at løse vores opgaver ordentligt, er det selvsagt også problematisk, hvis det er værdiløst pseudoarbejde, der beslaglægger arbejdstiden. Det kan du læse meget mere om i rapporten ”Bæredygtige resultater – på sporet af et væredygtigt arbejdsliv”.

 

Work smarter – not harder

Hvis du som leder oplever, at medarbejderne, som undersøgelsen her tyder på, mangler tid til at løse deres arbejdsopgaver ordentligt, bør det måske give anledning til et kritisk blik på de daglige processer og til at få fundet ud af, om der er opgaver, der kan løses smartere eller som måske slet ikke behøver at blive løst.

I rapporten ”Bæredygtige resultater- på sporet af et væredygtigt arbejdsliv”, præsenterer vi også en række spændende cases, hvor inspirerende ledere som fx Annelise Goldstein fra Maersk Tankers og Ali Cevik fra HR-ON fortæller om, hvordan de har sat både resultatskabelse og trivsel på dagsordenen i deres organisationer.

Det er videncentrets ønske, at koblingen mellem vores nyeste forskning og de spændende cases fra moderne virksomhedsledere tilsammen må inspirere mange ledere og medarbejdere til at arbejde med resultatskabelse, trivsel og arbejdslyst på en endnu mere hensigtsmæssig og bæredygtig måde – til gavn for både samfund, virksomheder, ledere og medarbejdere.

 

Om rapporten ”Bæredygtige resultater – på sporet af et væredygtigt arbejdsliv” og undersøgelsen bag:

Rapporten er udgivet af Videncenter for God Arbejdslyst. Videncentret har siden 2015 spurgt mere end 40.000 repræsentativt udvalgte danske lønmodtagere om, hvad der betyder noget for deres arbejdsliv. Datagrundlaget bag den nye rapport er en repræsentativ undersøgelse blandt 2.500 repræsentativt udvalgte lønmodtagere i Danmark. Dataindsamlingen er foretaget af Epinion.

Du kan hente hele rapporten ”Bæredygtige resultater – på sporet af et væredygtigt arbejdsliv” – og få mange flere perspektiver på sammenhængen mellem arbejdslyst og resultatskabelse – lige her.