Ny undersøgelse: Knap halvdelen af danske HR-ansvarlige ved ikke, hvad outplacement er
Makio står bag en ny spørgeskemaundersøgelse, der afslører et begrænset kendskab til et vigtigt HR-værktøj. En ekspert er forundret over resultaterne.
43 procent af danske HR-ansvarlige ved ikke, hvad outplacement er. Det står klart via en ny spørgeskemaundersøgelse foretaget af analysevirksomheden YouGov på vegne af Makio. Undersøgelsen viser også, at kun syv procent af de adspurgte virksomheder har planer om at benytte sig af outplacement engang i fremtiden. En ekspert kalder resultaterne for overraskende.
”Det undrer mig, at så mange giver udtryk for ikke at kende til et ret centralt HR-begreb. Det kan være udtryk for, at HR-medarbejdere i danske virksomheder er en ret sammensat gruppe, hvor mange ikke har en formel HR-uddannelse bag sig. Når det er sagt, er det væsentligt at tage med i betragtning, at vi i Danmark har et arbejdsmarked, der er indstillet på mobilitet. Det betyder, at mange virksomheder ikke føler nogen særlige forpligtelser på det her område,” siger Niels Westergaard Nielsen, professor på CBS og ekspert i HR.
Et arbejdsmarked skabt til at hyre og fyre
Det er virksomheden Makio, der har taget initiativ til undersøgelsen. Makio hjælper afskedigede medarbejdere med at finde nye job og rådgiver virksomheder omkring opsigelsesprocesser. Hensigten med undersøgelsen har været at nedbryde tabuet omkring fyringer og danne sig et overblik over udbredelsen af outplacement, når virksomheder afskediger medarbejdere i takt med for eksempel efterspørgsel og sæsonudsving.
Niels Westergaard Nielsen peger netop på op- og nedgang i omsætning og produktion og det deraf følgende behov for at hyre og fyre, når han skal beskrive det danske arbejdsmarked. Derudover fortæller han, at danske virksomheder generelt er åbne for at ansætte personer, der er blevet afskediget anden steds.
”I mange andre lande er der lovgivning, som beskytter medarbejdernes beskæftigelse og gør det svært at afskedige dem. Alt det har vi meget lidt af i Danmark. Når arbejdsmarkedet er struktureret på den måde, vil det alt andet lige resultere i mange fyringer og jobskifter. Derudover hører det med til billedet, at især meget store virksomheder ikke nødvendigvis er interesseret i at hjælpe deres medarbejdere videre til nye jobs. De vil hellere selv have dem tilbage, når omsætningen bevæger sig opad igen,” forklarer han.
Af undersøgelsen fremgår det ligeledes, 26 procent af virksomhederne har benyttet sig af outplacement, mens 55 procent ikke har. Tallene peger i retning af, at kendskabet til og brugen af outplacement er lavest blandt virksomhederne uden for hovedstaden.
Respondenterne i undersøgelsen svarer følgende på spørgsmålet “Kender du begrebet outplacement?”
Ja | 51 procent |
Nej | 43 procent |
Ved ikke | 5 procent |
Respondenterne i undersøgelsen svarer følgende på spørgsmålet “Har din virksomhed planer om at tilbyde afskedigede medarbejdere outplacement engang i fremtiden?”
Ja | 7 procent |
Nej | 52 procent |
Ved ikke | 41 procent |
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er udarbejdet af YouGov på vegne af Makio. Den omfatter et udsnit af danske virksomheder inden for kategorien små (under 50 ansatte), mellemstore (51-100 ansatte) og store virksomheder (+100 ansatte). Undersøgelsen er udført ved hjælp af interview med HR-ansvarlige i 256 virksomheder på tværs af diverse demografiske forhold.