Dine ansøgere vil gerne arbejde hjemmefra
Advertorial: af Jobindex
Hjemmearbejde giver jobglæde. I denne artikel ser vi på, hvorfor dygtige medarbejdere gerne vil arbejde hjemmefra – og hvilke fordele og ulemper, der er ved det.
HR og ledere generelt kan fremover forvente, at ansøgere undersøger muligheden for hjemmearbejde, før de søger et job, og at de ved jobsamtaler spørger mere direkte ind til arbejdspladsens skik og brug omkring hjemmearbejde. I denne artikel undersøger vi Jobglæderapporten, og ser på de overvejelser, den leder, der skal ansætte, kan/bør gøre sig før fremtidige rekrutteringer, og naturligvis ved potentialet for at fastholde eksisterende medarbejderne.
I årtier har forskning i arbejdsmiljø vist, at støj, stress og mistrivsel ofte følger med i åbne kontorlandskaber. Hjemmearbejde øger jobglæden for flertallet, hvilket er forventeligt. Alligevel vil kun de færreste undvære fællesskabet med kollegerne helt. Det viser Jobglæderapporten, hvor hele 2.600 respondenter fra små, mellemstore og store virksomheder i hele landet har svaret.
Læs hele Jobglæderapporten her
Fordele og ulemper ved hjemmekontoret
I Jobglæderapporten fortæller 69% af respondenterne, at fraværet af transporttid forøger jobglæden, og 60% peger på, at de gerne undværer mange forstyrrelser i de åbne kontorlandskaber. For 52% forøges jobglæden især, da hjemmearbejdet gør dem mere effektive. Det er fordelene ved hjemmearbejde set fra medarbejdernes øjne. De medarbejdere, der arbejder hjemmefra, kan derfor ofte være dem, der bidrager med størst faglig entusiasme og er de mest effektive.
Samtidig fortæller 66% dog også, at hjemmearbejde kan mindske tilfredsheden, fordi de savner den sociale kontakt med kollegerne. 46% savner fx den uformelle vidensdeling og sparring, mens 36% mangler selve samarbejdet omkring opgaverne. Der er derfor også ulemper ved hjemmearbejde, som HR og lederne fortsat skal forholde sig til, når det gælder trivsel og samarbejde.
De fleste foretrækker 1-2 dage hjemme om ugen
Næsten halvdelen af respondenterne i Jobglæderapporten mener, at 1 eller 2 arbejdsdage derhjemme om ugen er optimalt. De færreste ønsker at undvære arbejdspladsen helt. Næsten hver fjerde af de adspurgte i rapporten har et arbejde, hvor hjemmearbejde ikke er muligt. Hjemmearbejde er derfor et personalegode, som du med fordel kan synliggøre i jobannoncer og på jeres karriereside.
Læs mere om employer branding
Kun 1 ud af 5 savner den synlige ledelse, når de arbejder hjemmefra
De færreste medarbejdere savner chefen, når de arbejder hjemmefra. Det kan skyldes, at friheden kræver en gennemtænkt struktur. For eksempel ved at hjemmearbejdspladsen er indrettet i tråd med Arbejdsmiljøloven, så man ikke får ondt i bevægeapparatet, eller ved at lederen udviser en kultur, der modvirker ulemperne ved at arbejde alene.
Nogle af de redskaber, som respondenterne i Jobglæderapporten selv nævner, er de digitale redskaber til online møder, fx Teams, Slack og Yammer, som typisk også har funktioner til chat og skærmdeling. Det gør den faglige og sociale kontakt mulig på tværs af arbejdsgrupper, selvom kollegerne arbejder spredt på flere fysiske lokationer.
Nogle virksomheder planlægger faste og fælles hjemmearbejdsdage af praktiske hensyn, så kontoret hele tiden er bemandet, men for mange medarbejdere er fleksibiliteten ved selv at planlægge egne hjemmearbejdsdage, afgørende for jobglæden.