Ledelse i Udvikling 5 - 2023

Tema: Diversitet og bæredygtighed

Diversitet og bæredygtighed

Lige nu har du magasinet ’Ledelse i Udvikling’ foran dig. Og hvis du er HR-ansvarlig i en virksomhed, har du måske også en ESG-rapportering foran dig. ESG står nemlig højt på dagsordenen, fordi både årsregnskabsloven og EU-kommissionens ’Green Deal’ pålægger virksomheder at afrapportere på miljø, sociale forhold og ledelsesmæssige forhold. Hele eller dele af ESG-rapporteringen ligger i mange virksomheder i HR-afdelingen, så måske du lige nu er ved at tilegne dig kompetencer til at kunne rapportere på ESG-bundlinjerne.

Umiddelbart kan ESG ses som en arbejdsbyrde med compliance som mål for at undgå shitstorm og bøder. Men ESG er reelt en slags strategisk disciplin og en positiv forretningsmulighed for at skabe innovation, risikostyring, vækst, profit og en overordnet bæredygtig forretning, som investorer, medarbejdere og andre interessenter kan vise tillid og følgeskab.

Når vi skal måle på områder, der traditionelt set er HR’s hjemmebane – de sociale og ledelsesmæssige forhold – kan vi spørge til, om vores medarbejdere trives, er engagerede og tilfredse, om vores organisation opleves inkluderende og mangfoldig, hvordan det står til med sygefravær, stress og arbejdsulykker, og om der er psykologisk tryghed og god ledelse. Tal på baggrund af svar har ikke i sig selv værdi, men hvis vi får indsigt i og viden om det, der ligger bag, kan tallene få stor værdi. Hvorfor er vores medarbejdere tilfredse og engagerede? Hvorfor har vi højt sygefravær? Er der en linje mellem vores strategiske mål for diversitet og virkeligheden osv. Og hvordan kan vi gennem system, struktur, proces, kultur, ledelse osv. lægge handlingsplaner og udvikle os og forbedre os? Jeg er overbevist om, at flotte ESG-bundlinjer fungerer som magnet for mange af virksomhedens interessenter.

God fornøjelse med magasinet her – og med at give ESG værdi.


Kristine Karlshøj, direktør, Karlsøj & Co. og Rikke Louise Fage-Fjord, antropolog, coach og facilitator af indre bæredygtighed, Speak Up Now

Sådan arbejder ledere med indre bæredygtighed

Når vi er i stand til at se os selv som en del af et større økosystem, så forstår vi bedre, hvad indre bæredygtighed er – det handler om at skabe de bedste betingelser for liv på alle plan.

Susanne Diekema, journalist

Vi skal ikke være bange for at fejle - Bæredygtig ledelse bygger på tillid og ansvar

Nye ledere skal være omstillingsparate, agile og hurtigt kunne tage nye arbejdsmetoder og data ind og være gode til at uddelegere ansvar og have tillid til, at deres ansatte gør det, der er godt for virksomheden. De organisationer og arbejdspladser, der ikke formår at udøve bæredygtig ledelse, vil med tiden blive irrelevante og forsvinde.

Simone Sæderup Nielsen, partner og medstifter af Simply Sustain

Det er tid til at fokusere på 'S'et' i ESG

Bæredygtighed er blevet et centralt fokus for mange organisationer, da klimaforandringer, regulatorisk pres og samfundets krav om større miljømæssig og social ansvarlighed er steget. Ud over økonomiske overvejelser om vækst og profit bør organisationer holdes ansvarlige for deres påvirkninger på samfundet og miljøet.

Rasmus Kjær, PointTaken

Psykolog: Fem socialpsykologiske benspænd står i vejen for diversitet, bæredygtighed – og alle andre vigtige forandringer

Det giver så meget mening, men hvorfor er det så alligevel så svært at lykkes med bæredygtighed og diversitet på arbejdspladsen? Svaret skal findes i socialpsykologien og i de tilhørshungrende, påvirkelige, autoritetstro, selvforherligende, passive og ikke mindst irrationelle flokdyr, vi alle sammen er.

Steen Svendsen, fremtidsforsker, Public Futures på vegne af projektgruppen  

”Make life fit!”

Vi skal tage hånd om mennesker, der oplever mental mistrivsel på arbejdspladsen. Men vi skal mere end det. Vi skal skabe et arbejdsliv, der forebygger mistrivsel, og som rent faktisk øger vores trivsel og mentale sundhed. Et arbejdsliv, der passer til mennesker.

Joachim Gram, konsulent i New Stories Consulting og Hanne Moltke, ejer af HanneMoltke.dk og associeret partner i New Stories Consulting

Bæredygtig ledelse – et buzzword i tiden

Bæredygtighed er et plusord eller et buzzword, der i løbet af de seneste år har bredt sig ud over mange emner. Fra miljø og klima ind i ledelse og HR. Men hvad skal vi egentlig forstå ved bæredygtighed og bæredygtig ledelse? Hvad er det for en størrelse? Det vil vi forsøge at berøre i denne artikel.

Charlotte Brix og Julie Odefey

Sådan ”hacker” du dig til en mere bæredygtig december – og bæredygtigt arbejdsliv

December skulle være årets hyggeligste måned, men ender for mange som den mest stressende. Kombineret med, at 12 % af den danske befolkning lider af alvorlige symptomer på stress hver dag, opstår en udfordring for os personligt og som ledere. Så hvad kan du gøre for at skabe en god december og et mere bæredygtigt arbejdsliv?

Katrine Munkeholm // Kommunikationsrådgiver, FRIDAY

Lederportræt: Der er behov for kvoter, hvis vi skal accelerere en reel forandring

Anne Marie Ravn har for nylig indtaget rollen som HR-direktør i IT-virksomheden Aeven. Med sig bærer hun en målrettet dagsorden om at fremme diversitet i IT-branchen, som stadig overvejende er domineret af mænd. Ifølge Anne Marie er der behov for mere end løs snak og kvindeprogrammer, og hun hilser derfor kvoter velkommen.

Rie Nielsen, Legal Advisor, DANSK HR

Er det muligt, at arbejdsgiveren forlænger en funktionæransats prøveperiode?

Velkommen til vores brevkasse om erhvervsjura. Her kan du få svar på de spørgsmål om jura, som du støder på i din hverdag. Alle spørgsmål, vi viser, bliver anonymiseret og besvares kun her i Ledelse i Udvikling.

Rikke Dreyer, Chefkonsulent, Miljømærkning Danmark og Formand for Miljøministeriets Forum for Bæredygtige Indkøb

Kom på fornavn med ESG, CSR og CSRD

Det vrimler med forkortelser for virksomheders indsats for en mere bæredygtig udvikling. I denne artikel får du overblik over nogle af de vigtigste forkortelser og et indblik, i hvordan Svanemærket og EU-Blomsten kan indgå i rapportering om bæredygtighed.