Ledelse i Udvikling 4 - 2023

Tema: Generationsledelse i øjenhøjde

Forståelse og vækst på tværs af organisationer 

 

 

 

 



Velkommen til det seneste nummer af Ledelse i Udvikling!

I denne udgave ønsker vi at udforske et afgørende emne inden for moderne ledelse – generationsledelse. I dagens arbejdsmiljø er der en stigende diversitet med hensyn til alder og generationer. Forskellige generationer bringer forskellige perspektiver, værdier og forventninger til arbejdspladsen. Som HR-chefer og ledere står vi over for udfordringen med at skabe en inkluderende og produktiv arbejdskultur, der giver plads til alle generationer.

Det, der kendetegner de forskellige generationer, der udgør vores arbejdsstyrke, er følgende:

Babyboom-generationen (født mellem 1946 og 1964): Denne generation oplevede en betydelig befolkningsvækst efter krigen og er præget af optimisme, ambition og et ønske om forandring.

Generation X (født mellem 1965 og 1979): Medlemmer af denne generation er ofte selvstændige og uafhængige. De er også kendt for deres tilpasningsevne og ønske om en god balance mellem arbejde og privatliv.

Generation Y (millennials) (født mellem 1980 og 1994): Denne generation er vokset op i en tid med teknologiske fremskridt og er kendt for deres teknologiske dygtighed, ønske om meningsfuldt arbejde og arbejdslivsbalance.

Generation Z (født efter 1995): Denne generation er den første, der er vokset op i den digitale tidsalder. De er kendt for deres digitale kompetencer, mangfoldighedsfokus og ønske om at gøre en forskel i verden.

Det er relevant at anerkende og forstå, hvad der kendetegner hver generation. Selvom det er vigtigt at huske, at individuelle forskelle altid vil være til stede, kan disse kendetegn hjælpe os med at skabe en mere nuanceret tilgang til generationsledelse:

I dette nummer af Ledelse i Udvikling vil vi udforske konkrete strategier og bedste praksis inden for generationsledelse. Vi vil dele eksempler fra virkeligheden og indsigt fra erfarne HR-chefer og ledere, der har opnået succes med at skabe en inkluderende arbejdskultur for deres multigenerationsarbejdsstyrke.

Vi opfordrer jer til at læse med og reflektere over jeres egne erfaringer. Sammen kan vi skabe en arbejdskultur, der fremmer samarbejde, forståelse og vækst på tværs af generationer. Lad os arbejde aktivt på at udnytte det fulde potentiale, som generationsmangfoldighed bringer med sig, og skabe en fremtid, hvor alle medarbejdere trives og bidrager til succesen af vores organisationer.

 

God læselyst!

Annette Otto
Vice Chairman, DANSK HR

 


Søren Schultz Hansen, forfatter. erhvervsforsker og ekstern lektor på CBS

Tag godt imod de unge medarbejdere fra Generation Z

De seneste 15 år har jeg indgående fulgt Generation Z. Blandt andet via empiriske studier i ledelse og motivation af digitalt indfødte (”Digitale indfødte på job”, Gyldendal Business 2015), og aktuelt har jeg målrettet undersøgt rekruttering af og jobforventninger hos unge talenter (”Rekrutteringens HVEM HVAD HVOR”, 2022).

Synne Eriksen, journalist, NiesKommunikation

Jumpstart hjælper Vestas med at skabe en stærk pipeline af talenter

Fejlcasting af nye medarbejdere hører til dagens orden i alle virksomheder. Men det ville da være rart, hvis de kunne undgås. Fejlcastinger er nemlig dyre og frustrerende for både virksomheden og kandidaten. Kort sagt en lose-lose-situation. For at undgå kedelige fejlansættelser har man hos Vestas valgt at introducere et nyt koncept, Jumpstart.

Thomas Striboll-Bjærge, Head of Talent Management, Cand og Laura Asgeir, Communications Manager, Cand

Glem generationstanken. Et menneske er mere end en generation

Hvad har du egentlig til fælles med dem, der er født samme år som dig? Ser du dig selv som en del af en generation med særlige træk? Generation X, Y og Z er nærmest blevet lægmandstermer indenfor de sidste par år, når vi forsøger at forklare forskellene mellem mennesker som generationsbetingede.

Pernille Brun, erhvervspsykolog, CEO og medstifter, Session ApS

Med fem generationer på arbejde

Her i 2023 kan mange arbejdspladser glæde sig over at have hele fem generationer på arbejde på samme tid. Sikke en gave. Og sikke en udfordring. En gave, fordi forskellige generationer kommer med forskellige perspektiver, styrker og indspark. Og en udfordring, fordi de samtidigt møder op med forskellige forventninger til deres leder.

Sofie Brogaard Schmidt, Editorial Assistant, DANSK HR

Lederalliancen: Et netværk, der bygger bro mellem virksomheders ledere og kommunens ungeindsatser

”Det hele tager jo afsæt i, at der i Danmark er omkring 42.000 unge mellem 16-24, der står udenfor job og uddannelse,” forklarer afdelingsforpersonen for ’Lederne Himmerland’, Søren Samuelsen. Han uddyber, at målgruppen har været relativt stabil de sidste 10 år, simpelthen fordi man ikke har fundet en løsning på, hvordan man bedst hjælper denne målgruppe.

Karen Christina Spuur, forfatter og ledelsesrådgiver, ejer af virksomheden K3

Generationsbevidst ledelse skaber tilknytning, topperformance og trivsel

Generationsbevidst ledelse handler ikke om at sætte mennesker i kasser ud fra deres alder. Det handler om at have en bevidsthed om generationsforskelle. Mennesker kan og skal ikke defineres ud fra det årstal, de er født i. Medarbejdere er individer med særegne personprofiler, præferencer, og befinder sig i forskellige livsfaser.

Joachim Gram, konsulent i New Stories Consulting, og Hanne Moltke, ejer af HanneMoltke.dk og associeret partner i New Stories Consulting

Skal forskellige generationer ledes forskelligt?

Skal generationer ledes forskelligt? Det er essentielt for medarbejderes trivsel, at deres leder har blik for at lede dem forskelligt, og her har forskellige generationer typisk ret forskellige behov – men man kan ikke generationslede pr. automatik. I denne artikel vil vi give nogle bud på, hvad der for ledere bliver vigtigt at huske på, når medarbejderstaben skal ledes bedst muligt.

Karsten Mellon, forfatter

Refleksioner over, hvorfor lederuddannelse er vigtig, og at det sandsynligvis kan tiltrække og fastholde unge ledere.

Visse undersøgelser peger på, at unge har mistet modet i forhold til at søge lederstillinger.

Katrine Munkeholm, Kommunikationsrådgiver, FRIDAY

Kunsten at lede på tværs af generationer

Som HR-direktør i Lidl Danmark har Hauke Daene ansvaret for at sikre den bedst mulige ledelse for 3.700 kollegaer på tværs af Danmark. At kunne lede på tværs af generationer, lige fra ungarbejderen i sit første job til butikschefen i sin første lederstilling, kræver, at man er lige så dynamisk som de medarbejdere, man leder.

Rie Nielsen, Legal Advisor, DANSK HR

Er det muligt, at medarbejderen arbejder en fast dag under barselsorloven?

Velkommen til vores brevkasse om erhvervsjura. Her kan du få svar på de spørgsmål om jura, som du støder på i din hverdag. Alle spørgsmål, vi viser, bliver anonymiseret og besvares kun her i Ledelse i Udvikling.

Rikke Dreyer, Chefkonsulent, Miljømærkning Danmark og Formand for Miljøministeriets Forum for Bæredygtige Indkøb

De unge vil have klima

”Hvor vover I?”, råbte Greta Thunberg til verdens ledere ved åbningen af FN's klimatopmøde i New York i 2019. Hun er blevet ansigtet på de unges klimabekymring, da hun er ikke alene om at bekymre sig. Mere end hver fjerde af de danske unge under 30 år har klimaforandringerne øverst på deres bekymringsliste. Det viser en ny undersøgelse fra Deloitte[1].