Ledelse i Udvikling 3 - 2021

Tema: Sexisme på arbejdspladsen

Det er jo bare for sjov…

 

Vi har nok alle oplevet, overhørt eller observeret det... Den hyggelige snak på kontoret, de uskyldige kommentarer, joken om kollegaen, der går over i de lumre undertoner, grænseoverskridende vittigheder, upassende bemærkninger, direkte sex jokes og uønskede berøringer.

Alle griner, for ”det er jo sådan, vi taler” på kontoret.

Men hånden på hjertet. Hvor mange gange har du selv følt, det er for meget eller krympet tæerne i skoene på dine egne eller kollegaers vegne? Hvor mange af dine kollegaer, tror du, har haft det på samme måde?

Men vi siger ingenting, for det er jo sådan, det er og ”det er jo bare for sjov”… ”Hygge”-sexisme eller ”Hverdags”-sexisme bliver det også kaldt. Prøv lige at smag på ordene. Mærk hvor forkert det lyder. Men ikke desto mindre så er det en accepteret del af kulturen i mange virksomheder.

Men nej, det ER ikke sjovt. Og vi skal italesætte denne ødelæggende kultur. For ellers sker der ingenting. Kollegaer og ledere der lader stå til, fordi de ikke tør sige fra. Det dur ikke. Vi skal stoppe sexisme, sexchikane og seksuelle krænkelser. Og det er alles ansvar. Men ansvaret starter ved dig som leder - det er dig, der skal gå forrest i kampen mod at stoppe denne adfærd og denne kultur.

Flere undersøgelser viser, at sexisme og seksuelle krænkelser er et problem på de danske arbejdspladser. Fx viser en undersøgelse fra arkitekt- og designbranchen, at 15% af de kvindelige respondenter og 6% af de mandlige har oplevet seksuelle krænkelser inden for de sidste to år. For kvindelige praktikanter i mediebranchen er er tallet i 2020 50%! Og 27% for de mandlige praktikanter. I advokatbranchen svarer 15% af alle respondenter i 2021, at de har oplevet en eller flere former for sexisme eller seksuelle krænkelser.

Vi skal erkende, at det findes på vores arbejdspladser. Vi skal kunne tale åbent om det. Det skal være ok at sige fra. Sidst men ikke mindst, så skal vi igangsætte konkrete handlinger for at ændre kulturen.

I dette nummer stiller vi skarpt på sexisme på arbejdspladsen, hvor fokus især er på de kulturændringer, du som leder kan være med til at påvirke.

Lad os sammen tage ansvaret for den gode kultur på arbejdspladsen, hvor alle føler sig trykke, respekterede og ligeværdigt behandlet.

 

Rigtig god læselyst.


Mikkel Hune Toxvig, kommunikationsansvarlig, Garuda

Sexisme, sexchikane og seksuelle overgreb – sproglig stringens sikrer rette fokus

Journalister, politikere, ledere og meningsdannere kalder til kamp mod sexismen. De fortæller om Morten Østergaards vandrende hænder, Jes Dorph-Petersens omgang med praktikanterne og Frank Jensens udforskende tunge. Men oprindeligt betyder sexisme noget ganske andet end berøringer og befamlinger. Det skaber uklarhed og risikerer at fjerne fokus.

Signe Duedahl Nørgaard

Sexisme er kommet på dagsordenen i NS System

Executive Management Coordinator i NS System Susanne Nielsen har arbejdet på en samværspolitik, der skal rykke ved organisationens kultur og sætte skub i den konstruktive dialog. For ifølge Susanne Nielsen er det sådan, de skal forebygge sexisme på arbejdspladsen i Nordjylland.

Signe Duedahl Nørgaard

Sexisme på arbejdspladsen – et spørgsmål om magt, køn og bias

I efteråret 2020 kom konsekvenserne af en sexistisk arbejdskultur i mediernes søgelys. Nu er tiden kommet til at finde ud af, hvordan vi løser et problem, der ifølge professor Sara Louise Muhr er skabt af historiske strukturer og kategoriseringer.

DANSK HR, redaktionen

Sexisme på arbejdspladsen: Nemmere at tale om end at udrydde

En beretning fra frontlinjen, hvor du kan blive klogere på, hvordan man som chef i en mindre eller mellemstor virksomhed kan navigere i sprængfarlige sexisme-sager, når man ikke har en nedfældet politik eller en HR-afdeling i ryggen. Vi har talt med erhvervslederen Finn Morsing, der har truffet flere afgørelser i sager om sexisme på arbejdspladsen.

Lærke Gelineck Berg, Stephanie Semay Bäckström og Morten Hartvig Berg, Ennova

Når en afsporet kultur viser sit grimme ansigt

Ofte er det APV’en der afslører en afsporet kultur ift. sexisme. Her ser vi ofte ledere, der går i flyverskjul med udtalelser som: ”Tallene er ikke repræsentative – jeg har aldrig set eller hørt det – nogen må være lidt for følsomme!?”. En naturlig forsvarsmekanisme, da det absolut ikke er behageligt at skulle forholde sig til råddenskab i egne rækker. Læs med og få tips til, hvad du som leder kan gøre.

Marianne Egelund Siig, CEO hos Mannaz og rådgiver inden for ligestilling, diversitet og inklusion og Henrik Dall, partner hos Valcon med speciale i ledelse og transformation

Opgøret med sexisme og krænkelser på arbejdspladsen starter hos ledelsen

Ledere i danske virksomheder har måske undervurderet omfanget af sexisme- og krænkelsesproblemet, men de står nu med en unik mulighed for at ændre kulturen, hvis de påtager sig ansvaret for den nødvendige forandring.

Anne Ø. Laursen

Et spørgsmål om tillid

”Vi står her sammen. Vi kommer igennem det sammen, og vi passer på hinanden, som vi passer på vores familie.” For Michael Rusborg, CEO for den internationale virksomhed CBRE GWS, er der ingen tvivl. Ledelse? Det er et spørgsmål om tillid. Gensidig tillid.

Anne-Louise Lindkvist, Markeds- og kunderådgivningschef, Sampension

Pensionsbrevkasse i Dansk HR

Velkommen til vores nye brevkasse om pension. Her kan du få svar på de spørgsmål om pension, som du støder på i din hverdag. Alle spørgsmål, vi viser, bliver anonymiseret og besvares kun her i Ledelse i Udvikling.

Karsten Mellon

Kritik som god ledelse

Fokus på kritikkens kvalitet og udøvelse af den i din ledelsespraksis er ét perspektiv på god ledelse. Kritik betyder, at du ser dig selv og andres antagelser og handlinger efter i sømmene. Men pas på. Den kan også blive urimelig!

Thomas Wedell-Wedellsborg

Løs nu det rigtige problem

Vores manglende evne til at løse de rigtige problemer – i forskningsverdenen taler vi om problem framing – har alvorlige konsekvenser. I en survey, som jeg gennemførte blandt over 100 topledere fra 17 lande, angav 87 procent, at dårlig problemforståelse kostede deres virksomhed betydelige ressourcer. Vi spilder enorme mængder tid og penge på at løse de forkerte problemer.

Tina Halkiær Olesen, Legal Advisor i DANSK HR

Sørger du for de sygemeldte medarbejdere?

Sygdom og ledelse er et område, hvor der eksisterer mange myter om, hvad man som leder må. Mange tror fejlagtigt, at man ikke må kontakte den sygemeldte medarbejder. Men forskningen peger på, at jo hurtigere, der bliver iværksat foranstaltninger, jo hurtigere kommer medarbejderen tilbage til stillingen.