HR-chefen 3 - 2017

Tema: Styr på persondata?

Er jura virkelig være så vigtigt?

I HR har vi i efterhånden mange år haft fokus på udvikling, strategi, forretningsforståelse og så videre, og så meget desto ”sjovere” er det, at årets absolut mest omtalte HR-emne er et helt lavpraktisk et af slagsen.

Og ja, jeg taler selvfølgelig om jura eller nærmere bestemt om den nye persondataforordning, der blev vedtaget for et år siden, og som de fleste virksomheder kæmper for at have styr på til maj næste år.

Men hvorfor kan et emne uden ret megen udviklingspotentiale eller bonus for forretningen, så blive det mest ”hypede” emne i hele 2017?

Ja, sikkert er det jo, at man fra EU's side har vakt interesse for emnet ved at lægge en strafferamme på 20 millioner euro ind eller bøder på op til 4 % af en virksomheds globale koncernomsætning. Og som de fleste jo ved, så kan økonomi i større beløb altid interesserer – selv de allerøverste lag i virksomheden.

Vi vil i dette nummer af HR-chefen forsøge at dykke lidt ned i reglerne, give tips til arbejdsgangen og give jer inspiration fra andres arbejde.

Paradoksalt er det jo faktisk, at det kun er enkelte regler, der i realiteten er blevet strammet eller indført som nye. Mange af de regler, som mange HR-afdelinger i øjeblikket kæmper med at få styr på, har faktisk været gældende i mange år. Med andre ord betyder det, at disse regler i princippet bare aldrig har været overholdt eller håndhævet, så stramningen er lige så meget et udtryk for, at det nu er blevet tid til at få styr på persondataene.

Når vi spørger de virksomheder og organisationer, der allerede er gået i gang med arbejdet, så er der enighed om, at denne opgave ikke løses på kort tid. Der ligger mange timer i det, udgifter til indkøb af nye it-systemer eller tjek af de gamle, ekstern hjælp og meget andet. Så uden omsvøb venter der jer en opgave – så gå straks i gang.

Når det så er sagt, så kan et jævnt kedeligt jura-projekt faktisk sagtens blive et godt, udviklende og strategisk stykke HR-arbejde. For med oprydning i huset, gennemgang af alle processer, kig på de organisatoriske arbejdsgange, så kan bonussen sagtens være en endnu stærkere organisation bagefter.

God arbejdslyst.

Og husk nu, at det snart er tid til for en stund at glemme jura, HR og arbejdet i øvrigt for i stedet for at trække stikket ud, holde fri med familien, læse en god bog, drikke et glas vin og bare nyde en forhåbentlig dejlig sommer.

Vi hos DANSK HR ønsker jer alle en dejlig sommer og ferie.


Tine Brøgger Sørensen, Partner og Søren Terp Hørluck Jessen, Advokatfuldmægtig Kromann Reumert

STYR PÅ VIRKSOMHEDENS PERSONDATA?

Den nye persondataforordning finder anvendelse fra den 25. maj 2018. Forordningen skærper på en række områder de nugældende krav, herunder nye krav til blandt andet datasikkerhed og dokumentation samt sanktioner.

Mette Nørlem, DANSK HR

Find det rette spændingsniveau

Med en praktisk tilgang til tingene gik betonelementvirksomheden CRH Concrete for mere end et år siden i gang med at forholde sig til den nye persondataforordning, som virksomhederne skal leve op til fra maj 2018.

Mette Nørlem, DANSK HR

Værktøjet du har ventet på

Alle har efterhånden fået et overblik over de nye persondataregler, men ikke alle har et overblik over, hvordan det er med overholdelse af reglerne i egen organisation. Her giver vi jer et værktøj, der kan hjælpe jer med at tjekke, om I overholder nuværende persondatalovgivning, og endelig give jer et godt fundament til jeres forberedelse til den kommende EU-forordning.

Ulla Bechsgaard, journalist (DJ), udviklingskonsulent og ejer af Ledersucces.dk

EU-persondataforordningen: Pust det ikke op til et papirmonster

Administrerende direktør for Danmarks standardiseringsorganisation Anne Hasløv og dataekspert Anders Linde fortæller i denne artikel, hvordan Dansk Standard selv har grebet implementeringen af den nye persondataforordning an.

Direktør, lektor, ph.d. Annabeth Aagaard og direktør Emil Pfeiffer, Krizo

HR’s kritiske rolle i krisestyring

De fleste organisationer har i dag udarbejdet kriseplaner. Med nye persondataregler skal man også forholde sig til, hvordan man håndtere et såkaldt "cyber breach". Få tips hertil.

Nikolaj Henum

Nedtællingen er begyndt

Hør hvordan Autohuset Vestergaard har gjort sig klar til den nye persondataforordning.

Morten Kamp Andersen, partner Proacteu

Måling af persondata

Persondata, stamdata, persondataforordning, personaledata. Det kan virke både tørt, kedeligt og for mange sikkert også langt fra det, som HR er sat i verden for. Alligevel kan nye regler sikre bedre kvalitet i de grundlæggende HR-data og dermed give et bedre afsæt til mere evidens- og talbaseret HR.

Leif Jensen, direktør for Kaspersky Labs i Norden og Baltikum

Overholdelse af persondataforordningen bliver lige så meget dit ansvar

Da alle EU-borgere får øgede rettigheder over, hvad deres persondata fremover må og ikke må bruges til, bliver udfordringen for HR at være gennemsigtige i brugen af persondata, og samtidig være parate i tilfælde af anmodninger om tilbageholdelse eller fjernelse af data.

lektor, direktør og ph.d. Annabeth Aagaard

Bæredygtig HRM – den vigtigste konkurrenceparameter!

Aldrig før har virksomheder gennemgået så mange forandringer – og på samme tid. Og aldrig før har vi haft så mange medarbejdere med trivsels- og stressproblemer. Virksomhedens medarbejdere er fundamentet for gode resultater.

Nikolaj Henum

Stor faglig stolthed

Lars Breusch er HR-direktør på ottende år hos Man B&W Diesel – en virksomhed, der med rødder i B&W har en helt særlig historie i dansk erhvervsliv, og som med rette kan betragtes som en af Danmarks mest indflydelsesrige arbejdspladser.

DANSK HR

Når det er sagt allerbedst…

Magasinet HR-chefen har denne gang samlet en række gode citater, som på forskellig vis sætter livet (herunder også arbejdslivet) i perspektiv, og måske inspirer et af dem dig til at få den næste nye store ide!

Forfatter og foredragsholder Simone Lemming Andersen

Giv andre værdi og få indflydelse!

Vores måde at kommunikere og agere på betyder utrolig meget for, hvor stor indflydelse og magt vi får i vores arbejdsliv.

Oversat af Vivi Bay

Ny branding kultur bygget op fra bunden

Scentre Group ville ikke være dem, der kom for sent med i udviklingen, og de ville beholde det bedste fra Westfield, samtidig med at en ny identitet skulle skabes. De vidste, at de ville skabe en kultur, der var repræsentativ i forhold til samfundet.

Jens Lund Mosbek, Partner og Mette Hansen Hølledig, advokat

Ph.d.-stipendiat blev ikke anset som fastansat efter seks tidsbegrænsede stillinger

Ifølge Vestre Landsret havde en gravid medarbejder, der havde været ansat ved et universitet i seks tidsbegrænsede stillinger, ikke haft en berettiget forventning om, at hun reelt var fastansat. Vestre Landsrets dom af 26. januar 2017

DANSK HR

Få teorien på plads – om arbejdsglæde

Jon Kjær Nielsen er civilingeniør, forfatter og trivselsekspert. Ved siden af foredrag har han udgivet tre bøger om arbejdsglæde, senest 100 tips til arbejdsglæden.

Mette Müller, Director, og Adam Rewucha, Manager hos PwC.

BEPS – Når selskabsskatten banker på døren til HR

”BEPS?!?” ”Jeg har aldrig hørt om det, og det har formentlig ingen relevans for HR overhovedet!” Cirka sådan svarer et overvældende antal virksomheder, som PwC har adspurgt i en global undersøgelse fra august 2016