Adobestock 135372172 WEB

Vi er langt fra et bæredygtigt arbejdsliv – når det gælder arbejdstid og løn

Af Nikolaj Henum 

En typisk ansættelseskontrakt indeholder normalt en specifikation af antallet af timer, som en lønmodtager forventes at skulle bruge på sit arbejde. Ikke desto mindre er virkeligheden ofte langt mere nuanceret.

Helt ny undersøgelse viser, at 4 ud af 10 (42 pct) lægger flere timer i deres job, end hvad der ellers står anført i deres kontrakt. Timer som de ikke får betaling for. Særligt de med personaleansvar (62 pct) lægger flere timer i arbejdet i forhold til hvad de får betaling for.

- Jeg synes det er overraskende høje tal, at så mange ikke bliver honoreret tilstrækkeligt for deres indsats, særligt set i lyset af, at det lige nu er arbejdstageres marked. Når virksomhederne og ikke mindst ledelsen taler om det bæredygtige arbejdsliv, må man ifølge tallene, blot konstatere, at vi mangler et stykke for at nå dertil, siger Jens Neustrup Simonsen, landsformand i fagforeningen Business Danmark.

Jens Neustrup Simonsen mener samtidig, at de mange ledere der arbejder mere end, hvad der er anført i kontrakten, kan have en negativ indvirkning på medarbejderne.

- Som leder er det vigtigt, at man fremstår som det gode eksempel og viser vejen i forhold til sine medarbejdere. Jeg oplever løbende ledere, der sender mails til medarbejderne på tidspunkter, som ikke er i nærheden af at være arbejdstiden. Det kan godt være, at man som leder, siger at man ikke forventer, at få svar herpå før medarbejderen møder ind. Men det er en uheldig adfærd og et signal, som man sender ud, der måske ikke er særlig hensigtsmæssigt, understreger han.

30 pct. af de deltidsansatte overskrider arbejdstiden

Selvsamme undersøgelse viser ydermere, at hele 30 procent af de medarbejdere, der arbejder på deltid, overskrider antallet af de i deres kontrakt aftalte arbejdstimer.

- Det er jo et stort problem, at hver tredje deltidsansatte har vanskelig ved at udføre sine arbejdsopgaver indenfor arbejdstiden. Ofte er der her tale om medarbejdere, der har valgt at gå på nedsat tid – f.eks. for at få plads til andre gøremål - hvilket jo alt andet lige også afspejler sig i deres lønpakke. Hvis man som virksomhed eller leder har indgået en aftale med medarbejderen herom, er det også vigtigt at man doserer antallet af arbejdsopgaver ordentligt, fastslår Jens Neustrup Simonsen.


Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er gennemført den 29. marts – 11. april 2023 blandt et repræsentativt udsnit fra analyseinstituttet Norstats panel bestående af 1268 lønmodtagere18+ 

For yderligere information herunder tal om undersøgelserne venligst kontakt Michael Krag-Svendsen: 2637 6117

Et udsnit af undersøgelsens resultater kan ses her.