Aldring WEB

Udfordringer på det Globale arbejdsmarked: Aldrende befolkning og arbejdskraftmangel


Af Nikolaj Henum

En netop udgivet rapport afdækker hvilke store udfordringer i forhold til aldersforskydning, vi står overfor på det Globale Arbejdsmarked. Udfordringer som bør få alle - ikke mindst HR til at tænke i nye baner

Verden står over for betydelige udfordringer på arbejdsmarkedet som følge af en aldersforskydning i den globalt industrialiserede befolkning. Denne demografiske ændring resulterer i en eskalerende mangel på arbejdskraft, som nu er en af de mest presserende udfordringer i mange lande. Denne situation er blevet yderligere forværret af den nedsatte bevægelse af mennesker mellem lande som følge af covid-pandemien, hvilket har reduceret arbejdsudbuddet og gjort arbejdsmarkedet mindre effektivt.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen vil andelen af den globale befolkning over 60 år næsten fordobles fra 12% i 2015 til 22% i 2050. Europa oplever en lignende stigning, og i Asien og Stillehavsområdet forventes hver fjerde person at være over 60 år i 2050. USA har også oplevet en markant stigning i befolkningen over 65 år.


Et alarmerende aspekt af denne udvikling er de faldende fødselsrater i mange dynamiske økonomier, hvilket forstærker manglen på arbejdskraft. Lande som Japan, med den ældste medianalder og en af de laveste fødselsrater, står over for særlige udfordringer.

Denne hurtige ældning af arbejdsstyrken, kombineret med faldende fødselsrater, betyder at manglen på arbejdskraft bliver et centralt problem i de kommende år. OECD-landene har set en støt nedgang i andelen af personer i den arbejdsdygtige alder. Analysehuset Bain & Company forudser, at ældre mennesker vil udgøre mere end en fjerdedel af arbejdsstyrken i G7-landene inden 2030.

Konsekvenserne af denne ændring er forskellige på tværs af sektorer. Nogle sektorer, såsom sundhedspleje og forretningsydelser, vil blive særligt hårdt ramt. For eksempel, i USA var omkring 2 millioner af de 10,4 millioner ledige job i 2021 inden for rådgivnningsydelser, efterfulgt af sundhedspleje.

For at imødegå disse udfordringer foreslås forskellige løsninger i rapporten. En forlængelse af arbejdslivet er en sådan løsning, og i Europa og Asien ser man en stigning i pensionsalderen. Indvandringspolitikker for at tiltrække højt kvalificerede arbejdstagere kan og bør også bidrage til at løse udfordringen med den aldrende arbejdsstyrke.


Endelig er der en stigende anerkendelse af behovet for at integrere større fleksibilitet og teknologier såsom AI i arbejdsmarkedet.

Dette vil hjælpe virksomheder med at navigere i de udfordringer, der stammer fra en aldrende arbejdsstyrke og en strukturel mangel på arbejdskraft, og skabe et mere robust og tilpasningsdygtigt arbejdsmarked.

Læs hele rapporten her

Rapporten er udarbejde af Rekrutteringsbureauet Randstad