Tankemylder Web

Jobbet hjemsøger os: Konstante tanker påvirker os negativt

Af Nikolaj Henum

En ny undersøgelse, gennemført af Norstat for Business Danmark, afslører, at halvdelen af de danske lønmodtagere ofte beskæftiger sig med arbejdstanker i deres fritid. Endnu mere bekymrende er det, at over en fjerdedel (26 %) mener, at denne tendens har en decideret negativ indvirkning på deres liv.

I dagens samfund er arbejde og fritid i høj grad blevet sammenfiltret for mange mennesker. Især i kølvandet på pandemien, hvor antallet af hjemmearbejde er steget betydeligt, er mange lønmodtagere konstant "på arbejde" mentalt set, døgnet rundt. På mange måder kan denne udvikling være en stor fordel for alle parter. Arbejdstagere opnår en øget grad af fleksibilitet i deres dagligdag, men betaler samtidig prisen for at være tilgængelige uden for den aftalte arbejdstid.

Disse tal er en klar indikation af et problem, og vi har nu alle et fælles ansvar for at forhindre, at det eskalerer, advarer administrerende direktør.

- Jeg synes, at disse tal er bekymrende og kræver handling nu. Jeg tror, at mange medarbejdere tænker på arbejdet i deres fritid, ligesom de måske også tænker på fritiden i arbejdstiden – og det er der egentlig ikke noget galt i. Men når det begynder at påvirke os negativt, hvilket det gør for mere end hver fjerde person, bør det være en alarmklokke, der ringer og får os til at handle, før det er for sent, udtaler Martin Kildgaard Nielsen, administrerende direktør i Business Danmark.
Bærende for kulturen

Martin Kildgaard Nielsen er opmærksom på, at den enkelte medarbejder også har et medansvar for at undgå, at arbejdet optager fritiden, men han mener samtidig, vi skal vi starte et helt andet sted, hvis vi ønsker at sikre os, at det ikke sker.

-Det letteste ville være at bede medarbejderne om at stoppe med at spekulere over arbejdet derhjemme, men det er ikke løsningen. Jeg mener, at vi skal starte i virksomheden og i ledelsen. Det er virksomhedens opgave at skabe rammer, hvor det er mere almindeligt at være offline i fritiden i stedet for online. Og når man i samme undersøgelse kan se, at langt flere ledere (to ud af tre) faktisk tænker på arbejdet i deres fritid, sender det et signal om, at der er plads til forbedringer her, fastslår Martin Kildgaard.

Ferien er særlig fredet

Ferie er synonymt med fritid, hvor mange mennesker ser frem til en lang periode uden arbejde. I denne tid er det særligt vigtigt, at ledere er kulturbærere og går forrest og sætter klare rammer.

-Det er selvfølgelig afgørende at kunne koble helt af uden for arbejdstid og undlade at tænke på arbejdet – og det er vigtigt, at virksomheden håndhæver denne praksis. Fritiden bør bruges til at genoplade batterierne, og det er derfor alt andet lige et no-go at kontakte medarbejdere her, råder han.

Om undersøgelsen: Undersøgelsen er gennemført den 29. marts – 11. april 2023 blandt et repræsentativt udsnit fra analyseinstituttet Norstats panel bestående af 1268 lønmodtagere18+

For yderligere information herunder tal om undersøgelserne venligst kontakt Michael Krag-Svendsen: 2637 6117