ArbejdsmiljøNET_kan man sove sig til et langt arbejdsliv_WEB.jpg

Kan man sove sig til et langt arbejdsliv?

Af Marlene Staugaard

Søvnbesvær er blevet en folkesygdom, der rammer alle aldersgrupper. Søvn er dog afgørende for vores velbefindende og sundhed. Med den stigende pensionsalder er det derfor vigtigt, at vi sætter fokus på søvnens betydning for det gode arbejdsmiljø, hvis vi skal være klar til de mange år på arbejdsmarkedet


I en undersøgelse fortaget af Sundhedsstyrelsen i 2017 anslås det, at næsten halvdelen af den danske befolkning lider af søvnbesvær. I undersøgelsen svarede 13,6 pct., at de var meget generet af søvnbesvær, og især kvinder har svært ved at falde i søvn eller får ofte deres søvn afbrudt.

Søvn er en vigtig kilde til et sundt og godt helbred. Og med udsigt til stigende pensionsalder kan søvn bidrage til at reducere flere sygdomme.

”Søvnmangel kan i værste tilfælde have konsekvens for helbredet og føre til livstruende sygdomme. Men problemer med at falde i søvn kan være et symptom i forbindelse med en sygdom eller tilstand. Blandt årsagerne for søvnløshed er depression, stress, skifteholdsarbejde og uregelmæssig døgnrytme. Årsager der kan være resultat af mistrivsel på arbejdspladsen,” siger søvnekspert Mikael Rasmussen

Netop søvnens vigtighed er man opmærksom på hos ArbejdsmiljøNET, der repræsenterer 400 af landets arbejdsmiljøprofessionelle.

”En af de største problemstillinger for arbejdsmiljøledere er, hvordan vi kan hjælpe vores ældre kolleger, der måske allerede mærker de mange års arbejde på krop og sind. Foruden arbejdsmæssige værktøjer, der gør hverdagen lettere, så ved vi, at søvn er en af de mest naturlige måder at forebygge en række sygdomme på,” fortæller Charlotte Breinholt, formand for ArbejdsmiljøNET.

Forebyggelse er nøglen


Oplever man vedvarende søvnproblemer er det vigtigt at søge læge, men for manges vedkommende kan man faktisk selv gøre noget for at forebygge problemet.

Mikael Rasmussen, der har specialiseret sig i søvnens betydning for vores velvære, har en mission om at få danskerne til at sove bedre.


”Har man svært ved at falde i søvn, kan det være en god idé at give kroppen faste rutiner og rammer. Det gør man ved at gå i seng samme tid hver dag, også selvom man har fri. Indretningen af rummet er også vigtig. Mørklæg rummet om natten, skru ned for radiatoren og fjern TV og mobil fra soveværelset. Det er blevet en dårlig vane, at man lige skal tjekke mails eller Facebook, inden man lægger sig til at sove – det ødelægger nattesøvnen,” forklarer Mikael Rasmussen

 

Mikael Rasmussens 12 tips til bedre søvn:

 1. Gå i seng på samme tidspunkt - også selvom du har fri
 2. Få masser lys om morgenen og mørke om aftenen og natten
 3. Sæt tempoet ned, inden du skal sove
 4. Undgå motion lige inden du skal sove
 5. Skru ned for radiatoren - den optimale temperatur for søvn er mellem 13-18 grader
 6. Fjern TV’et og mobilen fra soveværelset
 7. Tænk på noget positivt - ikke på bekymringerne
 8. Vælg en seng, der er tilpasset dig
 9. Spis senest to timer inden sengetid
 10. Varm kroppen op inden du skal sove
 11. Stå op, hvis du ikke kan sove
 12. Gå til lægen, hvis du fortsat ikke sover godt