SE Frederik Og Kirsten 03 WEB

Fokus på udvikling: Her er praktikantstatus og pensionsalder ingen hindring

Af Allan Priess Poulsen, Morsing

 

En vigtig ledelsesudfordring er at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere på tværs af alder. To medarbejdere hos Schneider Electric fortæller her om hver deres særlige forløb.

Den ene har været ansat i virksomheden i 55 år. Den anden trådte ind som ulønnet virksomhedspraktikant, hvilket tre år senere er blevet vekslet til en plads i ledergruppen i afdelingen Digital Energy. Fælles for 71-årige Kirsten Albæk og 30-årige Frederik Møller er, at de begge har en stærk følelse af at skabe værdi for energioptimeringsvirksomheden Schneider Electric.

Diversitet som målsætning

Vi lægger ud med manden med kometkarrieren. På bare tre år har Frederik Møller bevæget sig fra en parentes til en meget betydende figur i virksomheden, som er ekspert inden for energioptimering og automation. Det handler om alle de løsninger der hjælper bygninger, produktionsapparater og andre processer til at spare på energien ved hjælp af diverse moderne teknologi. Derudover har virksomheden det som en separat målsætning at have plads til alle og således udnytte fordelene forbundet med, at medarbejderne har mange forskellige baggrunde, uddannelser og aldre. Schneider Electric er således at finde i flere end 100 lande, ligesom der i virksomhedens fem danske afdelinger i Ballerup, Ringsted, Aarhus, Odense og Kolding er ansat medarbejdere med i alt 18 forskellige nationaliteter.

Fra virksomhedspraktik til ledergruppe

Alt det vidste Frederik Møller ingenting om, da han i 2017 for første gang trådte ind ad døren hos Schneider Electric i Ballerup. Efter at have færdiggjort sit studie på Københavns Universitet stod han uden job og uden det helt store netværk til at få det. Han besluttede sig for at aktivere en kontakt fra et studiejob, hvilket førte til to måneders frivillig virksomhedspraktik hos Schneider Electric. Ulønnet og med dagpenge som følgesvend vel at mærke. Men med stor lyst til at lære og vokse med opgaven.

”Jeg kom direkte ind fra gaden til en virksomhed med utroligt mange
 lag, forretningsenheder og ansvarsområder. På den måde blev jeg med ét en del af et kæmpe netværk med alle muligheder for at udvikle mig. Jeg var indstillet på at lære fra bunden, og det blev på ingen måde opfattet som en begrænsning. Hvis man leverer tilfredsstillende resultater, kan man godt regne med at få mere ansvar,” siger Frederik Møller, der i dag funger som Offer Manager med sideansvar for blandt andet Schneider Electrics partnersamarbejder og ydermere som en del af ledergruppen i afdelingen Digital Energy.

Noget af en udvikling for en ung mand, hvis viden om energioptimering, digitalisering og automation for få år siden kunne ligge på et meget lille sted.

”Det er lidt sjovt at tænke tilbage på, at jeg for tre år siden ikke vidste noget om mange af de emner, jeg i dag diskuterer i stor stil med både kunder og kolleger. Det særlige er, at min manglende erfaring slet ikke har været en hindring. Derimod har jeg oplevet en klar belønning for mit ønske om at lære og blive ved med at bygge viden og ekspertise op inden for mine ansvarsområder,” siger Frederik Møller.

 



En verden til forskel

Blandt Frederik Møllers kolleger er Kirsten Albæk. En temmelig unik medarbejder i den forstand at hun har været ansat i virksomheden i intet mindre end 55 år. Hun lagde fra land i som kontorelev i 1965 i det daværende Lauritz Knudsen, som siden er blevet opkøbt af Schneider Electric. Dengang hed landets statsminister Jens Otto Kragh, The Beatles var i færd med at lægge verden ned med sange som ”Ticket to Ride” og ”Yesterday”, og Esbjerg vandt sit fjerde danske fodboldmesterskab på kun fem år. 

Meget er som bekendt sket siden da. Ikke mindst i form af en teknologisk revolution, der har skabt blandt andet computeren, mobiltelefonen og Internettet. I dag udmærker Schneider Electric sig blandt andet ved at gøre brug af kunstig intelligens, augmented reality og robotteknologi i sine mange energioptimerende løsninger. I sig selv et retvisende billede på, i hvor høj grad verden har flyttet sig i løbet af Kirsten Albæks ansættelse.

Hun fortæller blandt andet, at hun blev udstyret med henholdsvis kuglepen, regnemaskine og skrivemaskine, da hun efter endt mesterlære blev fastansat i personaleafdelingen i 1968. I øvrigt året for mordet på den amerikanske borgerrettighedsforkæmper Martin Luther King og for premieren på den første film om Olsen Banden.

Begge dele skete omtrent samtidig med, at Kirsten Albæk for første gang var med til at udbetale løn til kollegerne. Det skete hver 14. dag med kontanter talt op i hånden og sirligt arkiveret i konvolutter. Endte der med at være bare en tier i overskud eller underskud, måtte medarbejderne igennem samtlige konvolutter for at tælle alle pengene op igen.

Med familien på arbejde

Kirsten Albæk har i sin ansættelsestid varetaget en lang række positioner inden for HR, personale og regnskab. I dag lyder hendes titel ganske retvisende HR-specialist. De mange år til trods har Kirsten Albæk aldrig følt anledning til at søge i andre retninger. Heller ikke når hun blev prikket på skulderen med konkret jobtilbud fra anden side.

”55 år er lang tid i den samme virksomhed, men jeg har ikke haft behov for at prøve noget andet, fordi virksomheden har været god til at hele tiden at give mig nye udfordringer og give mig lov til at udvikle mig. Derfor er Schneider Electric med tiden blevet en vigtig del af mit liv,” siger hun og fortæller om et ganske særligt forløb, hvor store dele af hendes nære familie igennem årene har været blandt kollegerne i Schneider Electric.  

Således var hendes mor ansat i 29 år, og hendes mand i 39 år. Endeligt blev også Kirsten Albæks lillebror ansat uden dog helt at kunne følge med loyaliteten fra den øvrige familie.

”Han var kun ansat i 16 år. Det var faktisk lidt for dårligt, at han allerede fandt noget andet derefter,” siger Kirsten Albæk med et smil.

Hun fremhæver ligeledes sin egen og virksomhedens evne til at følge med udviklingen som en afgørende del af forklaringen på den lange ansættelse.

”Man er nødt til hele tiden at følge med og være interesseret i nye ting i stedet for at hænge sig i, hvordan man gjorde engang. Plejer er død. Bare fordi jeg har været på den samme arbejdsplads i mange år, betyder det ikke, at jeg er groet fast. Følte jeg det, havde jeg sagt op for længe siden,” siger Kirsten Albæk, der ikke har planer om at lade rejsen hos Schneider Electric slutte, bare fordi hun har nået en vis alder.

”Min mand lod sig pensionere for 10 år siden, og han spørger nogle gange, hvornår jeg har tænkt mig at gøre det samme. Svaret er, at det ved jeg ikke, men jeg er glad for mit arbejde, så det bliver i hvert fald ikke lige foreløbig. Jeg føler stadig, at jeg har noget at bidrage med, og det glæder mig, at Schneider Electric aldrig har fundet det relevant at pege mig i retning af pensionering,” siger hun 55 år efter sin ansættelse.