13. maj 2025

Østjyllands bedste praktikvirksomhed: Dansk erhvervsliv går i en bue udenom guldgrube af arbejdskraft

Flere engelsksprogede uddannelser lukker. Internationale studerende forlader Danmark. Og danske virksomheder mangler arbejdskraft – særligt i IT og tech. Paradokset er åbenlyst. Men nogle har valgt at tænke anderledes. En af dem er softwarevirksomheden Dynamicweb i Aarhus, som netop har vundet specialprisen ved Østjyllands Bedste Praktikvirksomhed 2025.

Af Martin Tordrup Jensen

Prisen gives for en særlig indsats for internationale studerende – og ifølge HR Business Partner Steffie Bahr Tarp er den både en anerkendelse og en påmindelse: “Der er et kæmpe potentiale i internationale studerende. Men mange virksomheder ser kun barriererne. Vi ser mulighederne – og det betaler sig.”

Steffie Bahr Tarp har været ansat i Dynamicweb i fem år og siden 2023 har det været i rollen som HR Business Partner, hvor hun blandt andet har haft fokus på at drive og udvikle virksomhedens rekruttering af studerende fra både ind- og udland. 


Fra usynlige til uundværlige

I Dynamicwebs danske organisation udgør internationale profiler i dag 15 % af medarbejderne. Praktikanter og studentermedhjælpere kommer fra hele verden – Brasilien, Bulgarien, Moldova, Tyskland, New Zealand. Og flere bliver hængende. En af dem er en tidligere praktikant fra New Zealand, som nu er fastansat.

“Det kræver selvfølgelig noget. Vi hjælper dem med arbejdstilladelser, SU- og skatteregler og vi forstår, at fleksibilitet er afgørende. Men det er en investering, der styrker både teamet og rekrutteringspipeline,” siger Steffie Bahr Tarp.

Hun peger på en vigtig pointe: Rekruttering af internationale studerende handler ikke om CSR – det handler om kvalitet. 

“De er ikke anderledes. De er dygtige. Nogle gange endda mere ihærdige end de danske. Jeg oplever, at de gør sig enormt umage for at lære af os og for at passe ind. Den arbejdsomhed og ivrighed, kan vi rigtig godt lide.”


Faldende antal studerende – stigende efterspørgsel

Tallene taler deres tydelige sprog. Ifølge Business Region Aarhus er mere end hver fjerde internationale studerende forsvundet i Østjylland, bl.a. som følge af lukkede engelsksprogede uddannelser. Samtidig står Danmark over for et markant underskud af højtuddannede – især i tech-sektoren.

“Der er noget galt, når vi i årevis har talt om manglen på IT-profiler, og alligevel gør det sværere at fastholde dem, der allerede er her. Mange vender hjem, og så forsvinder både talent og de millioner, vi har investeret i deres uddannelse,” siger Steffie Bahr Tarp.

Det starter med et spørgsmål

Hvad gør Dynamicweb anderledes? Ikke nødvendigvis meget – men noget afgørende; De stiller spørgsmål. Kan denne stilling løses uden danskkundskaber? Er det sproget eller vanetænkningen, der spænder ben? 

Steffie Bahr Tarp oplever, at mange virksomheder fravælger internationale kandidater, før de overhovedet overvejer, om opgaven kunne løses på engelsk – eller om en lidt længere oplæringsfase kunne være investeringen værd.

“Når jeg laver runder med vores ledere, spørger jeg: Hvor har vi opgaver, der kan løses af unge talenter – uanset nationalitet? Og hvis nogen er i tvivl, så hjælper jeg dem med at se muligheder frem for begrænsninger,” fortæller hun.


Bias i rekrutteringen

Som HR-professionel er Steffie Bahr Tarp ærlig omkring de ubevidste mekanismer, der kan snige sig ind i rekrutteringsarbejdet.

“Når man scroller gennem CV’er og støder på et navn, man ikke ved, hvordan man udtaler, er det let at springe videre. Men der går man glip af meget. Jeg tvinger mig selv til at stoppe op og læse grundigt. Og det burde vi alle gøre,” siger hun.

 HR-partneren understreger, at det ikke handler om at forfordele internationale ansøgere – men om at give lige muligheder. Og om at skabe et arbejdsmiljø, hvor forskellighed er en styrke, ikke en undskyldning.


En ny HR-dagsorden

For Dynamicweb handler det ikke om branding, men om realisme: Hvis man vil tiltrække talent, må man tænke bredere.

“De internationale studerende har valgt Danmark til. De investerer tid og penge i at bo og læse her. Og mange af dem vil gerne blive – hvis vi giver dem en reel chance. Det bør være en dagsorden for alle os i HR og ledelse,” siger Steffie Bahr Tarp.

Prisen som Østjyllands Bedste Praktikvirksomhed blev overrakt af tre tidligere praktikanter fra Brasilien, New Zealand og Bulgarien – de stod selv for nomineringen. Og det er, ifølge Steffie Bahr Tarp måske den stærkeste anerkendelse af alle.

Om Steffie Bahr Tarp

  • Titel: HR Business Partner

  • Uddannelsesbaggrund: Kandidat i Virksomhedskommunikation og Bachelor i International Virksomhedskommunikation og Spansk fra Aarhus Universitet. Afsluttet i 2016.

  • Faglig fokus på rekruttering, employer branding og operationelle HR-processer – med en strategisk forståelse og en praktisk tilgang til at skabe værdi for både forretning og mennesker.

  • Har selv været udvekslingsstuderende flere gange og har mærket på egen krop, hvordan det er at være ny i et andet land. Erfaringen har givet et stærkt perspektiv på inklusion og internationale medarbejderes vilkår.

  • Brænder for at skabe stærke arbejdspladser, hvor mennesker trives og udvikler sig – og hvor kommunikation og HR går hånd i hånd.

  • 35 år og bosat i Aarhus med mand og datter på 1,5 år. Balancerer et aktivt arbejdsliv med plads til sport, madlavning og familietid.