Og hvordan kan HR forankre dette organisatorisk, så selvledelse ikke kun er en personlig kompetence? Selvledelse vækker mange følelser – MEN faktum er, at hver 2. dansker betragter sig som selvledende.
Selvledelse er et ord/begreb, der vækker mange følelser – både hos ledere, da det udfordrer den klassiske forståelse af ledelse, og også hos medarbejdere, der oplever, at selvledelse handler om at kunne hive sig selv op igen og performe på bekostning af trivsel?
Ikke desto mindre betragter hver 2. dansker sig som selvledende*, og det ligger lidt i vores kultur, at tage stort ansvar, at vi forventer frihed og medinddragelse… MEN – og der er et stort MEN: Tit og ofte opererer vi på uudtalte forventninger og uudtalte antagelser, og da vi leder os selv indefra og ud og forstår ud fra vores indre overbevisninger, værdier og faglige erfaringer, oplever vi netop også de uudtalte forventninger og antagelser forskelligt.
Derfor bliver vi nødt til at have en aktiv holdning til: Hvad er selvledelse hos netop os?
Hvordan skal den rigtige vægtning mellem ledelse og selvledelse se ud hos jer? Det handler faktisk om både branche, modenhed til at forandre ledelsesrollen og også nogle strategiske, bevidste valg. Her kommer nogle af de ting, I som HR kan overveje:
Man kan lade sig skræmme af, at der faktisk ikke er én definition af, hvad selvledelse er, og selv forskere er ikke enige. MEN det giver også en kæmpe frihed for netop jeres organisation. Hvad er selvledelse hos jer? Sikke en fed legeplads at have – men hvor starter I med at arbejde med dette i praksis?
I Reframe & Co arbejder jeg med en rammesætning for selvledelse ud fra de 5 Trin™ – dette er et framework, der har fokus på at skabe en organisatorisk forankring af selvledelse, så det ikke kun er en personlig kompetence.
”Selvledelse er ikke kun, når Brian og Anja møder ind – selvledelse kan være organisatorisk forankret, som kan bruges i onboarding, ledelsesudvikling og kompetenceudvikling”
4 tegn på, at der er mangel på ledelse af selvledende medarbejdere og selvledelsesevne.
Ud over de strategiske overvejelser, som beskrevet ovenfor, handler det jo i sidste ende om at styrke hver enkelt leder i at leve virksomhedens kultur, værdier og mål – og omsætte dette til autentisk ledelse, der styrker teamets og den enkeltes selvledelsesevne. Her kommer de 5 trin™, som I kan arbejde med:
De 5 Trin™ er overskrifter, som kan udfoldes, uddybes og tilpasses de enkelte teams og afdelinger, men de er essentielle for at sikre, at I får skabt nogle rammer, der favner helheden, når man er selvledende. Og rammer, som den enkelte kan læne sig op ad, når man leder sig selv – og som lederen kan bruge aktivt i ledelsen af selvledende medarbejdere.
”Konkret leder du dig selv igennem flere lag – dine indre overbevisninger og værdier, dine faglige erfaringer – dette forsøger du at omsætte til den rigtige performance: at du leverer til den rigtige tid, på den rigtige måde og med den rigtige kvalitet.”
Derfor er rammerne via de 5 Trin™ essentielle, så der er en fælles/kollektiv selvledelsesevne, som ikke er personspecifik.
Artiklen er skrevet af Ejer & Specialist, Henriette Nørgaard, Reframe & Co – lad os reframe måden vi arbejder og leder på.
*Kilde: „Ledelse af selvledelse‟ Sanina Kürstein (2014)
Reframe & Co’s vision er, at vi sammen skaber en mere bæredygtig ledelse af selvledende medarbejdere og egen selvledelse, hvor vi bygger mennesker op og bliver den bedste udgave af os selv.
Reframe & Co arbejder med oplæg, kurser og 1:1.
Ejer & Specialist: Henriette Nørgaard (f. 1980), www.reframe-co.dk, LinkedIn profil: linkedin.com/in/henriettenørgaard
HR og ledelse mod opgør med knaphedsmentalitet
Hvis opskriften på at kapre de knappe ressourcer skal lyde helt kort, så handler den om at tilbyde værdi, der giver mennesker i overskud og ikke i knaphed. Den primære ingrediens er at skrue ned for accelerationen og op for et bredere værdibegreb. Her får du opskriften på de 10 nøgleingredienser i opskriften på mere overskud og mindre knaphed.
Styrk din HR-kompetence med et certifikat i HR-jura
Er du rustet til at træffe de svære beslutninger – og stå sikkert i dem? Få styr på juraen bag dine HR-beslutninger og bliv en stærkere sparringspartner.
Danske virksomheder prioriterer ligestilling og diversitet – men skyder ofte forbi skiven
Ifølge en ny undersøgelse kommer dansk erhvervsliv langt fra i mål med DEI-indsatsen i sine rekrutteringsprocesser. Virksomhedernes troværdighed bliver nu sat på prøve via pres fra USA.