04. april 2025

Danske virksomheder prioriterer ligestilling og diversitet – men skyder ofte forbi skiven

Ifølge en ny undersøgelse kommer dansk erhvervsliv langt fra i mål med DEI-indsatsen i sine rekrutteringsprocesser. Virksomhedernes troværdighed bliver nu sat på prøve via pres fra USA. 

Allan Priess Poulsen

Når danske virksomheder rekrutterer nye medarbejdere, lægger de som oftest vægt på diversitet, inklusion og ligestilling. Ikke desto mindre kan mindre end halvdelen efterfølgende identificere en positiv effekt af indsatsen. Det viser en ny landsdækkende rekrutteringsundersøgelse fra Capax Recruitment og HR-foreningen NOCA.

Resultaterne kommer bag på Christina Just, adm. direktør i Capax Recruitment, som har taget initiativ til undersøgelsen for at øge viden på et område, der indtil videre har manglet data. 
”For mig er det overraskende, at mange virksomheder på den ene side prioriterer diversitet, inklusion og ligestilling og på den anden side kun yder en minimal indsats på området. Det er fint, at virksomhederne for eksempel gør noget ud af at tilpasse sproget i deres jobannoncer, men det er altså kun et skridt på vejen og ikke i selv nok at skabe resultater. Det er snarere at betragte som at kradse lidt i overfladen,” siger Christina Just. 

Blind rekruttering minimerer bias og fordomme

Ifølge undersøgelsen er netop inkluderende sprog i jobannoncer danske virksomheders mest benyttede værktøj for at fremme diversitet, inklusion og ligestilling i forbindelse med rekruttering. Christina Just peger i den forbindelse på, at der findes både mere vidtrækkende og mere effektive værktøjer – som ifølge undersøgelsen bliver benyttet markant mindre. 
”Hvis en virksomhed i et jobopslag forsøger at være imødekommende over for kvindelige ansøgere, vil det give god mening, at ansøgerne møder et mangfoldigt interviewpanel frem for tre hvide mænd. Det er ét blandt mange eksempler på, at de forskellige led i rekrutteringsprocessen hænger sammen og optimalt set understøtter hinanden,” siger Christina Just.

”Et af de værktøjer, som vi ved gør en stor forskel, er blind rekruttering, hvor man fjerner identitetsmarkører som navn, køn og etnicitet fra CV’et. Det er en måde at minimere bias og fordomme fra rekrutteringsprocessen, ligesom virksomhederne får mulighed for at komme ud i alle hjørner i deres søgen efter nye medarbejdere. Det er især interessant inden for de brancher, hvor der er mangel på arbejdskraft. Alligevel benytter kun 10 procent af danske virksomheder denne metode,” tilføjer hun.

Tør danske virksomheder holde fast i diversitet og inklusion?

Christina Just understreger, at rekrutteringsundersøgelsen blev gennemført inden Donald Trumps netop fremsatte krav om, at store europæiske virksomheder skal afskaffe sine ligestillings- og diversitetsinitiativer globalt, hvis de vil levere ydelser til den amerikanske regering eller det amerikanske udenrigsministerium. Direktøren imødeser derfor med spænding reaktionen fra virksomheder som Novo Nordisk, Maersk, Vestas og Coloplast – ligesom hun har notereret sig, at LEGO har fjernet stort set alle henvisninger til diversitet og inklusion i virksomhedens netop offentliggjort årsrapport.

”Hvis danske virksomheder begynder at fjerne deres DEI-initiativer under amerikansk pres, vil det alt andet lige udhule virksomhedernes troværdighed. Vi har tidligere set topchefer gå forrest i Pride-parader, ligesom emnet i flere år har fyldt meget i strategioplæg, ledelsesprincipper og branding. Hvis virksomhederne skrotter det hele, så snart det får en reel pris, er det nærliggende at tænke, at det hele har handlet mere om image end om integritet,” siger hun. 

 

Foto: Christina Just, adm. direktør i Capax Recruitment

Udvalgte resultater fra rekrutteringsundersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Media på vegne af Capax Recruitment og nonprofitorganisationen NOCA. I alt 156 HR- og rekrutteringsansvarlige i danske virksomheder med flere end 250 ansatte har medvirket i undersøgelsen.

  • 46 procent af danske virksomheder bruger inkluderende sprog i jobannoncer
  • 26 procent af danske virksomheder benytter mangfoldige interviewpaneler
  • 10 procent af danske virksomheder bruger blind rekruttering (anonymiseret CV)
  • For alle fokusområder gælder det, at danske virksomheder i under 50 procent af tilfældene kan spore positive effekter af indsatsen
  • 31 procent af alle hiring managers i danske virksomheder har ikke modtaget træning i rekruttering
  • 39 procent af danske virksomheder foretager et kriminelt baggrundstjek af ansøgere