HR-chefen 5 - 2017
Tema: HR i en digital verden
Blip båt og gud, hvor går det godt!
Mange kan nok huske Kim Larsen sangen Blip Båt, hvor han på en ironisk måde tog afstand fra det kedelige arbejdsliv, mange levede, mens de stod ved en maskine på deres dejlige fabrik…
Mange af de job er i dag væk, og en del af dette skyldes, at det er muligt at producere billigere andre steder, og samtidig har endnu flere maskiner og robotter overtaget de ”ensartede” job.
Men når vi taler om disse maskiner, robotter, computere og lignende, ja så går det faktisk godt i Danmark. Danmark er nemlig et af de mest digitaliserede samfund i verden, hvilket endnu en gang bekræftes af den helt dugfriske Digibarometer-undersøgelse. Ifølge undersøgelsen, der kigger på, hvordan både danske virksomheder, private borgere og de offentlige sektorer er digitale, indtager Danmark en tredjeplads, kun overgået af Norge og Finland.
Med denne plads langt fremme på området, har Danmark et godt grundlag for at udnytte de muligheder, digitaliseringen giver, og få skabt gevinster for Danmark i form af øget velstand, forbedret livskvalitet og en mere bæredygtig udvikling, men ifølge den af regeringen nedsatte kommission Digitale Vækstpanel må vi ikke hvile på laurbærrene. Har du lyst til at læse mere om deres anbefalinger til det digitale Danmark, så find disse på Erhvervsministeriets hjemmeside.
Ikke kun fra politisk hold har man fokus på digitalisering. Alle virksomheder er opmærksomme på, hvad udbredelse af nye elektroniske medier og computerbaserede forretningsgange kan betyde for forretningen, og det er derfor et punkt, som alle bør have fokus på.
Og når forretningen har fokus på det, så bør HR også have fokus på området. I dette nummer af HR-chefen, som du nu sidder med, kigger vi på HR i en digital verden – og her tænkes både på, hvordan HR kan understøtte forretningen i denne digitaliseringsproces, og hvordan HR selv kan arbejde mere digitalt.
Om denne nye udvikling har ført til bedre arbejdsliv, skal jeg lade være op til læseren selv at bedømme, men fremtiden er på vej, og den er vi nødt til at forholde os til.
God læselyst.
30-10-2017
Christian Harpelund, organisationspsykologi, gamifier og læringsarkitekt, associeret partner i LEAD
HR.Obot – HR i en digital verden
Ordet digitalisering vil i denne artikel dække over både digitale systemløsninger, der organiserer vores HR- data,’machine learning’, som kan trække løbende ny intelligens ud af vores data, og ’kunstig intelligens’, som kan lære at lære, og som kan overtage løbende håndtering af praktiske såvel som komplekse HR-opgaver.
30-10-2017
Alex Penvern, partner i PwC og leder af People & Organisation HR Consulting; Christian Wolthers-Petersen, Principal Consultant
Digital transformation i HR
Brugen af teknologi vokser eksponentielt, og dette medfører massive ændringer i alle dele af samfundet og i alle aspekter af vores liv.
30-10-2017
Mogens Kühn Pedersen, professor, CBS Department of operations management
Digitalisering og HR
Digitalisering står ligesom HR for et omfattende fag- og praksisfelt. Såvel praksis som teknologiudvikling styrer feltets stadige forandringer.
31-10-2017
Dorthe Lilleris
HR Down Under
Reaktionerne var mange, da min mand og jeg i 2012 tog vores 8-årige søn ud af skolen, opsagde vores karrierejobs, fremlejede bolig, solgte biler og tog afsked med familie og venner.
31-10-2017
Nikolaj Henum, VirkKom
Ikke et spørgsmål om enten-eller
DANSK HR stiller skarpt på udvalgte ledere og spørger ind til relevante udfordringer, som de har stået overfor, hvordan de har valgt at løse udfordringen, samt hvad udfaldet har været.
31-10-2017
Simone Lemming Andersen, journalist, forfatter og præsentationstræner
Opgrader din karisma
Vores formidlingsevne er det kit, der er med til at bestemme, hvordan vores reelle position i virksomheden og i samfundet er, og hvordan vores omgivelser opfatter os
31-10-2017
Hvorfor er kvinder oftere sygemeldt end mænd?
Svensk undersøgelse viser, at kvinder har et langt højere sygefravær end mænd. Mange mener det skyldes, at kvinder har sygdomsfremkaldende jobs og tager et større ansvar derhjemme. Det stemmer ikke ifølge norsk forskning.
31-10-2017
Vendt rundt på mentorrollen
Skal man lykkes som topchef, må man holde sig opdateret, derfor har direktøren for revisionsselskabet RSM anskaffet sig to unge mentorer, hvor den ældste er 28 år.