HR-chefen 3 - 2020

Tema: Diversitet

Husker du at brede viften ud?

Vi vil alle sammen gerne mødes der, hvor vi er. Og det er unægteligt nemmere at møde noget, vi forstår og kender til. Derfor kan vi også have tendens til at tage det sikre valg. Vi søger dem, der ligner os på enten kompetencer, personlighed, kultur, køn eller alder. Men en bred diversitet giver perspektiv og et helt prisme af måder at forstå verden og erhvervslivet på.

I et globalt samfund, hvor virksomheder samarbejder på kryds og tværs af landegrænser, hvor mobiliteten vokser, og hvor de geografiske afstande aldrig har syntes kortere, må vi forholde os til, at alle grupper kommer til orde, føler sig set og har en indflydelse. At have fokus på diversitet er også et demokratisk projekt.

De positive effekter ved diversitet i medarbejdersammensætningen er faktisk heller ikke til at overse. Forskning fra International School of Management i Paris viser, at 39 % af mellemledere mener, at deres profit kan øges med 10-20 %, hvis potentialet i kulturforskelle bliver udnyttet optimalt, mens 22 % mener, det er over 20 %. Samtidig kan en mangfoldig medarbejdersammensætningen gøre det lettere at rekruttere og tiltrække nyt talent til virksomheden, bl.a. fordi et mangfoldigt team skaber et bredere netværk.

De fleste arbejdspladser har allerede erfaring med at arbejde med diversitet i en eller anden grad, idet diversitet måles på mange parametre. Det kan både handle om diversitet i kompetencer, kultur, alder, sociale lag, særlige vilkår og køn. I dette nummer vil vi give et indblik i, hvordan man kan arbejde strategisk med diversitet, og hvilke effekter det har for virksomheden.

Selvom vi ikke er et nær så multikulturelt land som eksempelvis England eller USA, så oplever danske virksomheder også en stigende diversitet. Og den diversitet har et kæmpe potentiale for at skabe værdi, både på bundlinjen og mellem mennesker. Så glæd dig til at dykke ned i de gode historier, så du kan blive inspireret til at se potentialerne i en bred medarbejdersammensætning.

 

God læselyst!


Thomas Funch Peckham // Pressechef

Diversitet hos Rambøll: Det kommer både medarbejderne og kunderne til gode

Diversitet er ikke kun godt for medarbejdernes trivsel, men forbedrer også kundeoplevelsen og bundlinjen. Den danske ingeniør-, arkitekt- og rådgivervirksomhed Rambøll har de sidste otte år arbejdet på at styrke mangfoldigheden og har taget utraditionelle værktøjer i brug.

Ahmet Günes // stifter af LEAD THE TALENT og Günes & Co

Diversitet skal være en del af virksomheds DNA og et middel til at opnå ­virksomhedens strategi – ellers lykkes det ikke

Hvis du tror, diversitet kun handler om en fair fordeling af køn, alder og etnicitet, så har du misforstået noget. Diversitet stikker dybt og kræver en kulturel ændring på arbejdspladsen, som skal understøtte strategien.

Lotte Holck // Associate Professor, Department of Organization, CBS

Er diversitet en ressource eller en forhindring i HR’s håndtering af coronakrisen?

HR har i de fleste virksomheder stået centralt i coronakrisehåndteringen. De har med kort varsel sammen med deres organisationer skullet håndtere en helt ny udfordring – en udfordring med høj grad af risiko, ukendt terræn og betydelig kompleksitet.

Lone Tvis // CHRO, Grundfos

KØNSDIVERSITET I LEDELSE

Grundfos er en virksomhed med en stolt historie, et stærkt DNA og en klar ambition om at gøre en forskel. I vores Strategy 2025 vil vi gøre en forskel ved at skabe løsninger på verdens vand- og klimaudfordringer og samtidig forbedre livskvalitet for mennesker. Helt centralt for os, både tidligere og nu, er vores evne til at drive innovation. Men innovation kommer ikke af sig selv.

Andreas Eilenberger, King Street PR & redaktionen, DANSK HR

Medarbejdere er mangfoldige – det bør krisekommunikationen afspejle

Medarbejderne vil have klarere kommunikation fra arbejdspladsen og gerne målrettet kommunikation, der taler ind i deres behov og situation.

Maria Isalena // HR-direktør, Securitas

Veteraner

Vi har fået Veteranprisen! Det er januar 2020, og vores CEO er netop blevet kontaktet af Forsvarsministeriet. Vi er den første virksomhed i Danmark, der opnår denne anerkendelse.

Niklas Woermann // Lektor, Institut for Marketing & Management, SDU

Datainflation og ledelse

Droner er meget hypede lige nu, der er nærmest ingen grænser for, hvad de kan udrette for menneskeheden – og så kan det være nødvendigt at kravle lidt ned fra visionernes drømmeverden og se nærmere på, hvilke udfordringer de stiller til ledelse.

Gruppelæring i ledergrupper

Mange ledergrupper bruger ikke tid på at reflektere over, hvordan de fungerer. Dermed bliver de mindre effektive og værdifulde end de kunne have været. Heldigvis er det muligt at træne sig til at blive en bedre leder – og indsatsen giver garanteret værdi.

Hvad er omvendt mentoring?

Tror du, at erfarne ledere har noget at lære af yngre kollegaer? I så fald kan omvendt mentoring være en mulighed.

Nyhedsspot


Morten Kamp Andersen // partner, proacteur

Fra IT-udvikling til HR – hvordan Scrum kan drastisk øge kvaliteten af HR

En af de mest effektive måder at arbejde med IT-udvikling på er Scrum. Og nu, hvor Scrum har 25 år på bagen, er den udviklet så godt, at det kan bruges i mange dele af organisationen, også i HR.

Nikolaj Henum

Det har altid været ”fast moving”

Anja Breum har altid haft fart på sin karriere, som i de seneste mange år har handlet om ”fast moving consumer goods” (FMCG). Men det hele begyndte i tekstilbranchen i Herning, hvor hun for første gang fik interesse for ledelse og HR.

Adam Rewucha // Senior Manager, PwC

Sådan påvirker Covid-19 internationale medarbejdere

Covid-19 pandemien fylder i skrivende stund (primo maj 2020) næsten alt hos danske virksomheder: Det gælder også for HR.

Marianne Granhøj // partner &Mette Graah // advokat, Kromann Reumert

UDMELDELSESBEGRÆNSNINGER I FAGFORENINGERS VEDTÆGTER

I forbindelse med den landsdækkende lærerlockout i 2013 havde en fagforening udbetalt lån til en række af de medlemmer, som var berørt af konflikten. Samtidig pålignede fagforeningen alle øvrige medlemmer et såkaldt konfliktkontingent, der svarede til medlemmernes respektive forholdsmæssige andele af de samlede konfliktudgifter ‒ udover det almindelige grundkontingent, der dog var blevet væsentligt nedsat.