HR-chefen 2 - 2018

Tema: Fremtidens HR-funktion

HR har verden for sine fødder!

Vi kender alle talemåden om, at det er svært at spå, og især om fremtiden. Derfor er der heller ikke nogen, der præcis kan forudsige, hvad fremtiden byder på for medarbejdere, virksomheder eller samfundet generelt.

Men sikkert er det, at det kommer til at gå lige så stærkt i fremtiden, og forandringerne kommer til at stå i kø. Dermed er de dage, hvor man bare tog en HR-manual frem og med HR-værktøjskassen tog fat på rekruttering, udvikling og afvikling, også slut.

Udover det faktum at forandringer bliver hverdag, kan vi nok også forudsige, at der fortsat sker en kraftig teknologiudvikling (læs: robotterne kommer), at meget arbejde kommer til at handle om relationer og netværk, og at nye medarbejdere på arbejdsmarkedet ønsker fleksibilitet i ansættelsen og konstant udvikling i jobbet.

Med udsigt til en konstant foranderlig og lynhurtig omskiftelig verden stilles der store krav til HR, men hvis HR evner at tilpasse sig, så kan HR blive den helt afgørende spiller i forhold til fremtidens virksomhedssuccesser, fordi innovation, relation, transformation og medarbejderkonditioner kommer i højsædet.

Det er dog ikke sikkert, at vi med den traditionelle HR-funktion er klar til at løfte den opgave, så derfor giver vi i dette nummer et bud på, hvordan fremtidens HR-funktion skal se ud. For kun den rigtige HR-funktion med de rette kompetencer kan identificere og løse fremtidens opgaver. Til inspiration for dig har vi samlet en dejlig buket af spændende cases, artikler om digitalisering, HR’s samarbejde med lederne – og vi giver også et bud på fremtidens HR-trends.

Husk, der er det med fremtiden, at det uventede kan se skræmmende ud, men for den, der tager udfordringerne op, ligger der mange spændende opgaver og en mulig rolle i fremtidens succeser.  

God læselyst.


Mette Nørlem // DANSK HR

”Forberedelse, forberedelse, forberedelse”

Femern A/S er bygherre på verdens længste sænketunnel, der kommer til at forbinde Lolland og Tyskland i år 2028. Medarbejdere skal hentes til Danmark, og nogle vil udelukkende være ansat på dele af projektet. HR-udfordringen er unik.

K. Heinz

Fremtidsforsker: Skab selv den visionære vej fremad

HR står ved en afgørende skillevej, mener fremtidsforsker Thomas Geuken, og vælger de HR-ansvarlige ikke den visionære vej fremad, vil de simpelthen blive overflødiggjort i de fleste organisationer i de kommende år. Men der er hjælp at hente. Et stort studie har kortlagt 37 trends, der kan bruges proaktivt til at skabe fremtiden. HR-ansvarlige skal nemlig bringe sig i en position, hvor de selv vælger og skaber en visionær rolle.

Redaktionen // DANSK HR

HR-transformation skal føre Grundfos sikkert i mål nu og i fremtiden

”HR skal kontinuerligt udfordre sig selv ved at søge svar på vanskelige, men afgørende spørgsmål: Hvordan vil vi lede vores organisation? Hvordan vil vi innovere og søge nye forretningsmuligheder? Hvilke kapabiliteter behøver vi for at vinde på fremtidens markedsplads?” Sådan lyder det fra Dennis Bartholomæussen, som er Group Senior Director for Globalt HR Business Partnering samt HR Business Partner for den globale salgsorganisation i Grundfos.

Annabeth Aagaard // Forskningscenterleder, lektor, ph.d. Aarhus Universitet

Digital HR - med medarbejderne i centrum

Industri 4.0 og digitalisering sætter agendaen for den udvikling, som virksomheder, industrier og sektorer gennemgår nu og kommer til at gennemgå de næste mange årtier. Indtjeningspotentialet ved brug af data til forretningsudvikling er enormt (Aagaard & Presser, 2017). Det forventes nemlig, at Internet of Things (IoT) har en samlet potentiel økonomisk effekt på $ 3,9 billioner til $ 11,1 billioner om året inden 2025 (McKinsey, 2015).

Vivi Bay // DANSK HR

Design for at skabe social bæredygtighed på arbejdspladserne

Langtidsvisionen er allerede ved start på uddannelsen at skabe en kultur for, hvordan fremtidens arbejdere lærer om, hvad er en god arbejdsplads, for at udvikle både krops- og tankeevner.

Manuela Munkholm // HR-seniorrådgiver og Birgitte Brix Bendtsen // HR-chef, Kromann Reumert

Forventninger til fremtidens HR

Hos Kromann Reumert er forventningerne til HR-afdelingen høje, og det udfordrer, hvordan vi i HR fremtidssikrer vores rolle og måden, vi møder forretningen på. Ud over KPI'er og ROI er vores fokus at drive forretningen fremfor blot at drive med den. Kerneopgaven er stadig at løse opgaver som rekruttering, udvikling og afvikling. Men HR er så meget mere end det.

Jan Rohwedder // Lektor, Ledelse og HR, Erhvervsakademi Aarhus

Når lederne undlader at handle, har HR en opgave!

Når ledernes handlingskapacitet er begrænset, medfører det stærke negative følelser, relationsbøvl og mindre trivsel. Desuden falder effektiviteten hos lederne, medarbejderne og i organisationen – og i sidste ende koster det penge.

Anders Villadsen // Professor, Department of Management, Aarhus BSS

Medarbejderdiversitet - en skjult ressource?

Organisationer i både den private og offentlige sektor får i disse år en stigende grad af medarbejderdiversitet. Diversitet er i dag ikke et valg, men en nødvendighed for de fleste organisationer, som på et globalt arbejdsmarked skal rekruttere, udvikle og fastholde dygtige medarbejdere af mange forskellige typer. Overordnet set handler diversitet om sammensætningen af en organisations medarbejdere.

Vivi Bay // DANSK HR

Hvad gør lederne, når alle forstyrrer?

Der findes hyldemeter af litteratur om, hvordan ledere bør være, men der mangler forskning om, hvilken lederadfærd der har en effekt, siger industridoktoranden Simon Elvnäs, som nu er klar med syv års informationsindsamling, som bliver udgivet som bog og videnskabelige artikler.

Vibeke Lunding-Gregersen // Administrerende direktør, partner og Henrik Tingleff // Faglig direktør, partner, Mindwork

Det moderne arbejdsliv sender hjernen på overarbejde

Månedens bog: Hjernen på overarbejde - Derfor er compassion vores vej til et bæredygtigt liv og samfund.

Nikolaj Henum // VirkKom

Vagtskifte - blev HR-albatros

DANSK HR stiller skarpt på udvalgte ledere og spørger ind til relevante udfordringer, som de har stået overfor, hvordan de har valgt at løse udfordringen, samt hvad udfaldet har været.

HR i branchen

HR er vel HR. Ja måske, men faktisk ved vi, at der kan være store forskellige de forskellige brancher imellem. Vi vil derfor give dig et indblik i, hvordan HR er og udføres i seks forskellige virksomheder i seks forskellige brancher. Glæd dig til spændende artikler, som du kan følge gennem 2018.

Malene von Eggers Landbo

SMIL blandt syge børn motiverer til hårdt arbejde

Det er meget forskelligt, hvad der motiverer folk og giver arbejdsglæde. Sisse Fisker er ikke i tvivl om, hvad der betyder noget i hendes arbejdsliv. Det skal give mening og sprede glæde og smil. Når et barn indlægges eller bliver kronisk syg, er der ikke meget at smile af. En bekymringsfri barndom skiftes ud med lange dage på hospitalet med undersøgelser, smerter og uvished. Det var på den baggrund, at SMILfonden blev en realitet.

Marianne Granhøj // Partner og Kristian Bro, Advokat, Kromann Reumert

Højesteret: Ikke en betingelse for handicap, at sygdom er lægeligt diagnosticeret

Højesteret har i to sager slået fast, at det ikke er en betingelse, for at der er tale om handicap i forskelsbehandlingslovens forstand, at funktionsbegrænsningen skyldes en lægeligt diagnosticeret sygdom. Med henvisning til EU-retten har Højesteret nu udtalt, at det i stedet må baseres på en samlet vurdering af alle sagens omstændigheder, hvorvidt der er tale om handicap.

René K. Jørgensen // Director, PwC

Den personlige selvangivelse - Virksomheden har også et ansvar

Foråret er traditionen tro sæson for medarbejderens udarbejdelse af den personlige selvangivelse.