HR-chefen 1 - 2023

Tema: Livsfaser på arbejdspladsen

Livsfaser på arbejdspladsen

 

 

 

 

 



Forleden talte jeg med en HR-chef, som stod foran at skulle implementere en ny seniorpolitik. Initiativet var kommet i stand, fordi ledelsen ønskede at have særligt fokus på seniorerne. De ønskede at hjælpe dem med at blive længere på arbejdsmarkedet, så virksomheden kunne drage fordel af deres ekspertise og erfaring, hjælpe seniorerne til en god work-life-balance samt sikre en god overgang mellem arbejdsliv og pension.

De ønskede, at det skulle opfattes som positivt at være senior både for personen og organisationen.

Initiativet var initieret af, at pensionsalderen er stigende, at der har været stor mangel på arbejdskraft, samt at man gerne ville gøre det godt for seniorerne.

Det er væsentligt, at seniorer og seniortiden opfattes positivt, ligesom alle andre faser af vores arbejdsliv bør være positive.

En moderne arbejdsplads bør være en attraktiv arbejdsplads for alle medarbejdere, uanset hvilken livsfase de befinder sig i. En arbejdsplads, der i så høj grad som muligt tilgodeser den enkeltes ønsker til såvel faglige og personlige udfordringer som til arbejdsvilkår i øvrigt. Målet må være at skabe udvikling, arbejdsglæde og balance mellem arbejdsliv og privatliv gennem hele arbejdslivet til gavn for den enkelte medarbejder og arbejdspladsen.

Livsfaserne kan være perioder, hvor der opstår særlige ønsker og behov. Det kan være, når man har små børn, hvis et familiemedlem bliver ramt af sygdom, eller at en forælder har brug for omsorg, og man derfor har mere end travlt med at få familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen.

Men det kan også være, når børnene er flyttet hjemmefra, og man er uden særlige familiære forpligtigelser og er meget motiveret for at dyrke karriere.

Det er et fælles ansvar at få tilpasset udfordringerne og arbejdsvilkårene til den enkelte medarbejders ønsker i den aktuelle livsfase, og det kræver, at alle parter udviser imødekommenhed og fleksibilitet for at sikre den enkelte medarbejders ønsker og behov i forskellige livsfaser. Men naturligvis skal arbejdspladsens og kollegernes behov og forventninger også tilgodeses.

At tilgodese arbejdslivsfaserne medvirker til høj medarbejdertilfredshed og et godt brand, men det er ikke altid let.

Livsfaser på arbejdspladsen er temaet i denne udgave af HR Chefen
rigtig god læselyst.

 


Tid til refleksion over… Livsfaser på arbejdspladsen

Årets første nummer af HR Chefen, har vi dedikeret til at sætte fokus på at inspirere HR-professionelle til at tænke over, hvordan vi kan imødekomme vores ansatte bedst, i forhold til hvor de befinder sig i deres livsfaser.

Henrik Holt Larsen, Professor Emeritus og Human Resource Management, CBS

Livsfaser: En af de vigtigste ingredienser i god HR-praksis

Når vi taler om livsfaser, tænker vi fx på seniormedarbejdere, som slipper tøjlerne og går på pension – eller vi taler om ungdomsårene som en livsfase. Dette er ikke forkert, men for snævert. Hvad er en livsfase så? Ja, man får ikke meget hjælp, hvis man slår op i Den Danske Ordbog, for her står der lakonisk: ”Dette ord har foreløbig ingen betydningsangivelse”. Så må vi jo definere det selv!

Betina Liliendal, erhvervsrådgiver, ledercoach, foredragsholder, forfatter, MBA., Liliendal Human Capital Management; Lis Petersson, senkarriererådgiver, foredragsholder, coach, retoriker, Etlivefter60.dk og Pernille de Fine Lützhøft, ledelsesrådgiver, ledercoach, skribent, foredragsholder, Cand. Merc. Int, PLU Consult

Livets faser i nyt perspektiv

Arbejdslivet ændrer modus i disse år. Hvor vi før fulgte nogenlunde samme vej, udvikler livets faser sig i dag uafhængigt af den kronologiske alder. Teknologi, ligestilling og demografi har skabt muligheder for og gjort det acceptabelt, at hver enkelt skaber sit eget unikke (arbejds)liv. Det kræver nytænkning i HR at favne de mange forskelligheder.

Louise Byg Kongsholm, forfatter og foredragsholder, pej gruppen – scandinavian trend institute  

Arbejdslivet set i lyset af livsfaser

Personalepolitik og -ledelse er blevet en kompleks størrelse. Det er i stigende grad individuelle forhold, der er afgørende i både rekruttering, fastholdelse og afvikling, og det er blevet næsten umuligt at have samme regler for alle gennem hele livet. Men ved at behandle alle forskelligt – og ikke mindst have respekt for deres nuværende livsfase – bliver politik og ledelse relevant, fair og ens for alle.

Randi Hoffmann, Erhvervspsykolog, Cand. Pscyh. Aut. 

Livsfasepolitik: Skræddersyet udvikling - Verdens højeste pensionsalder kræver et bæredygtigt arbejdsliv

Middellevetiden er steget med mere end 15 år over de sidste generationer (1), og i hele Europa ser vi derfor en ændret demografi med relativt flere ældre end yngre. Derfor er pensionsalderen også steget – ikke bare i Danmark, men i hele Europa. Vi skal arbejde længere. For at forsørge os selv. For at forsørge de ældre

Sofie Brogaard Schmidt, Editorial Assistant, DANSK HR

En kulturdrevet organisation, der tager højde for medarbejdernes forskellige livsfaser

Med et ønske om en fleksibel arbejdsplads, der tager højde for medarbejdernes livsfaser, er det vigtigt at opretholde sammenhængskraften i virksomheden: ”Den må man ikke miste, den skal vi bibeholde, samtidig med at vi giver fleksibilitet i forhold til for eksempel hjemmearbejde,” fortæller den nordiske HR-direktør i Merrild Lavazza, Camilla Bitsch.

Natalia Anna Rogaczewska, stifter og direktør, Værdbar

Håndtering af barsel er et strategisk værktøj til at mestre livsfaser

Når man som virksomhed skal forholde sig til sine medarbejderes forskellige livsfaser, indebærer et fokus på livsfasen omkring familiestiftelse en række strategiske fordele med stort potentiale for både arbejdsgiver og medarbejder.

Nyhedsspot


Nicklas Pyrdol, M.Sc. er foredragsholder og Talent Management Advisor  

Organisationen som talentmiljø

Hvad tænker du når du læser ordet ”talent”? Jeg tænker hurtigt på alle de gange, hvor nogle er blevet udråbt som talenter. De er blevet udvalgt til et program, et projekt eller en stilling, fordi nogle vurderer, at de har helt særligt potentiale eller evner. Jeg tænker også hurtigt på alle vores talentprogrammer. Sjovt nok kun for Young Professionals. For man kan jo ikke være et talent, hvis man er fyldt 35, vel?

Fire bogomtaler


Christoffer Mey Kjøller, Kommunikationskonsulent, Morsing

Sådan holder man på medarbejderne i +50 år

Det grå guld stortrives hos den globale specialist i energioptimering, Schneider Electric, hvor adskillige medarbejdere for tiden fejrer høje og flotte jubilæer. En af dem er Anita Otzen, der for nylig kunne fejre 50-års jubilæum. Hemmeligheden bag skal findes i Schneider Electrics menneskelige fokus og stærke værdier om udvikling og arbejdsglæde.

Karen Marie Fiirgaard, erhvervspsykolog

Hvorfor livsfasepolitik på arbejdspladsen, når nu medarbejderne ikke altid passer ind i politikken?

Det enkle svar er – fordi medarbejdere har forskellige behov, og de har brug for at blive mødt i disse behov. Medarbejdernes tilknytning til virksomheden vokser, når de oplever, at deres behov bliver mødt med forståelse.

Annette Otto, Vice Chairman, DANSK HR

Digitaliseringen af danske arbejdspladser banker også på i HR-afdelingen

Digitaliseringen af danske arbejdspladser banker også på i HR-afdelingen. Dog skal vi ikke frygte, at teknologi kan gøre HR overflødig – tværtimod. Men det kræver, at HR tager teknologierne og styringen til sig.

Sofie Brogaard Schmidt, Editorial Assistant, DANSK HR

At skabe resultater, begejstring og glæde sammen med mennesker

Psykologisk tryghed og tillid både som leder og som menneske er to helt grundlæggende nøgleord for Janne Bjaaland i sit virke som HR-direktør i Velliv. Fordi hun selv har oplevet tillid fra sine ledere, har hun turdet slippe sin faglighed og er sprunget ud i mange udfordringer i løbet af sin karriere.

Adam Rewucha, International Social Security Lead, Vialto Partners

Året, der gik for remote workers

Her i begyndelsen af 2023 ser vi tilbage på et bemærkelsesværdigt 2022. For mange danske arbejdsgivere med internationale medarbejdere har 2022 hovedsageligt handlet om afslutningen af covid-19-restriktioner og håndteringen af et nyt arbejdsmarked, hvor medarbejdere har fået smag for hjemmearbejde – også fra udlandet.

Marianne Granhøj, partner og Cæcilie Martinus Dalsgaard, advokat, Kromann Reumert

Principiel dom om skattemæssige risici ved brug af konsulenter

Højesteret har i december 2022 afgjort, at dykkere antaget som selvstændigt erhvervsdrivende reelt var lønmodtagere. Selskabet var forpligtet til at indeholde A-skat og AM-bidrag for medarbejderne og hæftede herfor.