Gettyimages 1134450978 WEB

Rapport: Knap 60% af arbejdsgivere tror, at de ikke kan fastholde medarbejdere uden hybrid omstilling

Det er ikke kun herhjemme, at vi oplever stor udskiftning på arbejdsmarkedet. Seks ud af ti arbejdsgivere verden over kæmper med talentflugt efter Covid-19, og næsten lige så mange frygter at miste flere, hvis ikke de omstiller sig til medarbejdernes nye krav om en mere hybrid og fleksibel arbejdsplads.

2.500 beslutningstagere i virksomheder verden over har deltaget i en undersøgelse, foretaget af analysehuset Sapio Research i London på vegne af amerikanske Poly. Undersøgelsen viser, at flertallet (58%) af virksomhederne har problemer med større udskiftning af personale siden coronakrisen. Lige så mange frygter, at hvis ikke de knækker koden til hybridarbejde, vil problemet fortsætte.

Undersøgelsen kommer samtidigt med, at antallet af ledige stillinger i Danmark aldrig har været højere. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 4. kvartal 2021 var 88 procent flere ubesatte stillinger end i samme periode 2020. Det kan være udtryk for et varmt arbejdsmarked, men det kan også være udtryk for, at de ansatte har fået nye prioriteter i livet efter de mange arbejdstimer derhjemme, og derfor selv siger op.

Fx ønsker knap fire ud af fem af Dansk Magisterforenings (DM) medlemmer at arbejde hjemme mellem en og tre dage om ugen, har en anden ny undersøgelse vist.

Det viser, at mange medarbejdere sætter stor pris på den fleksibilitet i muligheden for hjemmearbejde, som de opdagede under nedlukningerne. Mange virksomheder omstillede sig med imponerende hastighed og investerede i nyt udstyr, som har gjort det muligt at arbejde på helt nye måder og fra mange forskellige steder.

Hos Poly mener vi, at et hybridt arbejdsmiljø er et godt udgangspunkt for virksomhederne, og det bekræfter undersøgelsen, siger John Goodwin, Senior Vice President for Public Affairs hos Poly. 

Medarbejderne stemmer med fødderne til fordel for virksomheder, der har en holistisk organisationskultur, tilbyder fleksibilitet i hvor og hvordan de arbejder, og har en klar plan for at tilbyde de ansatte teknologiske løsninger, der hjælper dem i arbejdet, siger han.

 

Hovedresultater fra undersøgelsen


Rekruttering og fastholdelse er i fare:
Over halvdelen af alle organisationer (56% globalt, 55% i Europa) mener, at hvis ikke de gør noget ved deres hybride arbejdsprocesser og planer, vil de miste personale og ikke kunne tiltrække nye talenter. Globalt har organisationer allerede mærket virkningerne, hvor 58% har oplevet en større udskiftning af personale siden starten af pandemien. 

Af hovedårsagerne blandt medarbejdere, der opsagde deres stilling, viste besvarelserne, at:

– De fandt et bedre arbejde (19%)

– De fik ikke den ønskede fleksibilitet ved hybridarbejde (16%)

– De var utilfredse med den måde, arbejdsgiverne håndterede coronakrisen (9%)

Halvdelen (52%) af arbejdsgivere er også af den opfattelse at hybridarbejde bare er en midlertidig trend, der vil forsvinde så snart coronaen er væk.

 

Strategi og lighed er mismatchet:
Knap halvdelen (48%) af alle organisationer er fuldt ud forberedte på fleksibelt arbejde, mens 37% kun er forberedt på kort sigt. Yderligere 52% mener at hybridarbejde kun er et ‘bump på vejen’, og vi går tilbage som det var før coronaen, når den er væk. Derudover stiller 24% af arbejdsgiverne det som krav i Amerika og APAC og 17% af EMEA-arbejdsgiverne, at deres medarbejdere vender tilbage til kontoret på fuld tid. 

Andre fremtrædende perspektiver fra arbejdsgivere er:

- Medarbejdere bør have ret til at anmode om fleksibelt arbejde fra dag ét (80%)

- Medarbejderne får nogle regler om antal dage de forventes at være på kontoret (84%)

- Medarbejdere er sporadisk på kontorer, så nedskæring af pladser er næste skridt (22%)


Stressende arbejdskultur og manglende fokus på medarbejdernes velbefindende forringer produktiviteten:

72% af de adspurgte virksomheder oplevede en stigning i produktiviteten med hybridarbejde, med en global gennemsnitlig stigning på 27%. I kontrast hertil vil 61% af arbejdsgiverne i Europa gerne have alle tilbage på kontoret, og risikoen for udbrændthed er stor, da arbejdsgiverne sagde:

- Medarbejdere har fremhævet en usund kultur med overarbejde (49%)

- Medarbejderne blev ikke udstyret med processer til at regulere overarbejde (87%)

- Medarbejdere bemærker, at deres organisationskultur bliver sværere at fremme og fastholde (74%)

 

Ligestilling og udvikling er nøglen til at rekruttere, fastholde og vokse
Ifølge 64% af respondenterne fungerer oplevelsen af virksomhedens teknologiske løsninger som virksomhedens ansigt udadtil, ikke kun kontorlokalerne. Ved at udvide antallet af arbejdssteder kan arbejdsgivere udvikle en robust hybrid arbejdsstrategi, hvor man ikke går op i at definere om en arbejdsplads er virtuel, remote eller hybrid.

77% af virksomhederne vil omdesigne deres kontor med mere åbne planområder, samarbejdsrum, stillezoner og områder til socialisering. I sidste ende er medarbejderne arbejdsgivernes virksomhed, og det er medarbejderne, der hovedsageligt vil udnytte disse pladser.

 

Om undersøgelsen

Poly-studiet, ‘Recruit, Retain and Grow’, undersøgte arbejdspolitikker, kultur og velbefindende.

Det var en online omnibus-survey af 2.528 beslutningstagere i det private erhvervsliv – fra mellemledere og opefter – udført i perioden december 2021-februar 2022 af det London-baserede analysehus Sapio Research på vegne af amerikanske Poly.

Lande der er med i surveyen: England (303 besvarelser), Frankrig (200), Tyskland (204), Spanien (229), Sverige (205), Polen (110), Forenede Arabiske Emirater (224), USA (212), Canada (100), Mexico (100), Japan (105), Australien (104), Indien (104), Irland (117), Singapore (102) og Kina (109).

Download rapporten fra undersøgelsen her