Work-life-balance er yt – nu skal din virksomhed være work-life fit
Advertorial af Mette Nørlem, Emply - en del af Paychex Europe
Måske fik du kaffen galt i halsen, da du så denne overskrift. For er pressen ikke fyldt med historier om børnefamilier, der ikke kan få hverdagen til at hænge sammen, om unge, der drømmer om, at der er plads til et socialt liv, og om ældre, der gerne vil gå ned i tid, så de har tid til det gode liv? Så hvorfor tale om, at work-life balance-begrebet er yt?
Sagen er, at work-life balance handler om, at arbejdspladsen forsøger at sikre, at der er plads til privatlivet, så vi kan hente børn fra institutionen, arbejde hjemme, når bilen skal på værksted, og at det er ok, at vi stempler ud for at gå til tandlæge.
Med andre ord handler work-life balance om, at arbejdet kommer først, og så gør vi, hvad vi kan, for at privatlivet kan passes inden for rammerne af arbejdslivet.
Sådan kommer fremtiden dog ikke til at se ud, når det står til den arbejdsstyrke, der er i dag, og derfor er work-life balance yt. Men hvad stilles der så i stedet?
Historierne om de unge og deres krav og ønsker er mange, og ofte bliver det forvekslet med, at de unge er forkælede. Sagen er dog, at de unge – og det smitter i høj grad også af på de ældre - kommer til at vægte privatlivet lige så højt som arbejdslivet. De vil ikke fanges i et presset liv, fordi jobbet altid kommer først. Der er altså ikke længere tale om balance, så privatlivet kan passes, men om et fit, for man skal finde en form, hvor de to sider af livet kan tilpasses og være lige vigtige. Det betyder også, at der i forskellige faser af livet, vil være forskel på, hvad der vægtes højest.
Vi skal altså til at tale om work-fit arbejdspladser, hvor vi kan imødekomme dette krav.
Mette Nørlem, Emply - en del af Paychex Europe
Vi har spurgt danskerne, hvad de mener
Hos Paychex Europe satte vi os for at finde ud af, hvad arbejdsstyrken ønsker hos en work-life fit arbejdsplads. Der er selvfølgelig flere elementer, men vi kan godt allerede nu afsløre, at helt overordnet er nøgleordene fleksibilitet og individualitet.
For at få nogle tal på, bad vi YouGov spørge danskerne om en række forhold.
Det første, vi spurgte danskerne om, var, om de oplever, at der er en fornuftig balance i livet. Den gode nyhed er, at 67 % svarede, at det oplever de. Der er dog en ikke uvæsentlig forskel mellem mænd og kvinder, idet 62 % af kvinderne svarede ja, mens tallet for mændene er 71 %.
Ikke overraskende oplever personer mellem 30-49 år mindst balance, og det er da også typisk i den alder, man navigerer mellem karriere, familieliv og fritid. Og selvom det er en god nyhed, at mange allerede - formodentlig med bevidste valg og i samarbejde med deres arbejdsplads – oplever, at deres arbejde og privatliv hænger fornuftigt sammen, så mener en tredjedel altså, at de ikke har en fornuftig balance i livet.
Flere ønsker nedsat tid
For mange er vejen til et fit mellem arbejdsliv og privatliv fleksibilitet, og her kommer vi ikke uden om, at tid er en faktor. I YouGov-undersøgelsen spurgte vi derfor, om der var perioder, hvor man gerne vil have mulighed for at gå ned i tid.
Nu er det oplagt at tænke, at den gruppe, der mest af alt ønsker mulighed for at gå ned i tid, er børnefamilierne. De indtager da også en solid andenplads, men der er en endnu større andel, der ønsker nedsat tid, og det er personer med mindre end ti år til pensionsalderen. Faktisk angiver hele 35 % af de adspurgte, at de ønsker den mulighed.
Også en tredje gruppe angiver mere generelt, at de ønsker, at der er mulighed for at gå ned i tid, nemlig når man er etableret på arbejdsmarkedet og har brug for at prioritere arbejdsliv og fritidsliv. Faktisk angiver cirka hver femte, at de ønsker mulighed for deltid, og her er der måske det første generations-relaterede faktum, for tallet er markant højere blandt de unge. Her siger hele 35 % af de 18-29-årige, at de gerne vil gå ned i tid, når der er lyst til eller brug for det.
Fleksible arbejdspladser på ønskelisten
Man kan formode, at spørgsmålet om deltid er besvaret ud fra en hypotetisk situation, men faktisk er det allerede noget, der fylder hos ansøgeren, når der skal vælges arbejdsplads.
Undersøgelsen viser, at løn stadig er det vigtigste parameter ved jobskifte. Det er dog vigtigere for mænd end for kvinder, der ofte vægter fællesskab og kolleger højere. Aldersmæssigt fylder løn ikke overraskende mest ved de 30-39-årige og mindst hos personer over 60 år.
Udover de to topscorer er fleksible arbejdstider og mulighed for at have karriereplaner tilpasset livsfaser vigtigst. Derfor giver det også mening at HR og ledelse er afklarede om virksomhedens tilbud og muligheder, og kan fortælle om dem som en del af rekrutteringsfasen.
Som tallene viser, er behovet for fleksibilitet ikke kun hos den yngre generation, men også blandt ældre medarbejdere, der ønsker at trappe ned inden pensionsalderen, eller hos andre som i perioder må prioritere andet end arbejdet. Medarbejderne ønsker med andre ord fleksible løsninger gennem hele deres arbejdsliv – uanset alder.
Ud med fælles personalepolitikker
Det er dog vigtigt at forstå, at ønsket om fleksibilitet ikke længere kan ordnes i en seniorpolitik, en småbørnspolitik eller andet. Det helt afgørende for virksomheder, der prioriterer work-life fit, er, at forstå, at den enkelte medarbejder sammensætter sit eget liv i fremtiden. Så der er brug for at finde løsninger, tilpasset den enkeltes behov - ud med fælles personalepolitikker og ind med MIG-politikker.
Det kan være, at skilsmisseforældre får mulighed for at arbejde mere i nogle uger og mindre i andre. Det kan være, at man kan spare timer op, så der kan holdes længere ferier. Man kan droppe de 37 timer og fokusere på resultater i stedet, eller man kan lade medarbejderen byde ind på vagter fra uge til uge, så der kan tages private hensyn.
Med en fortsat forventning om, at vi kommer til at slås om at tiltrække og fastholde de rette medarbejdere og de nye talenter, er det vigtigt, at vi taler om, hvordan vi tilgodeser de enkeltes behov bedst muligt - herunder også hvordan vi praktisk administrerer et virvar af individuelle aftaler.
Work better. Together
Paychex Europe tilbyder en samlet HCM-suite bestående af HR-system, lønsystem, vagtplanlægning og tidsregistrering, der tilsammen gør det nemmere og mere effektivt for medarbejdere og arbejdsgiver at administrere den samlede medarbejderrejse, planlægge arbejdstid og lønudbetaling. Med et HR-system kan registreringen af særlige aftaler mellem medarbejder og arbejdsgiver let håndteres og relevante ledere kan være opmærksomme på særlige forhold for den enkelte medarbejder.
Kontakt gerne Emply, som er en del af Paychex Europe, hvis du vil vide mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med en HR-løsning.