Efterspørgsel efter medarbejdere stadig høj, trods færre stillingsopslag
I mange år har vi været vidne til en lav ledighed, og at virksomhederne i den grad efterspørger arbejdskraft. Denne tendens er uændret - ledighedsprocenten har været stort set været uændret på cirka 3 procent i de seneste mange måneder. Til trods for dette har der i de første seks måneder af 2024 været en nedgang i antallet af jobopslag på syv procent sammenlignet med de første måneder af 2023. Det viser tal fra rekrutteringsvirksomheden Randstad.
Af Nikolaj Henum
I de første seks måneder af 2023 udgjorde det samlede antal jobopslag i Danmark 286.004, fordelt på 32.382 virksomheder, mens det i samme periode i 2024 udgjorde 265.357 stillinger, fordelt på 31.247 virksomheder. Tilbagegangen er meget sigende, fastslår rekrutteringsdirektøren, som samtidig giver en forklaring herpå.
- Det er tydeligt, at vi stadig mærker, at der er stor rift om kandidaterne. At vi oplever en nedgang i antal jobopslag, mener jeg, kan forklares ud fra, at vi oplever en stigning på det skjulte jobmarked. Mange jobopslag bliver simpelthen ikke slået op, og medarbejderne prikkes i stedet for på skulderen om ikke de kunne have interesse i jobbet. Jeg tror, det handler om, at vi i mange år har brugt jobportaler til at søge kandidater, men her rammer man ikke altid de passive jobsøgende, som i den grad er interessante i det samlede kandidatfelt, siger Hans Henrik Davidsen, rekrutteringsdirektør i Randstad.
Rekrutteringsdirektøren peger på, at der naturligvis er brancher, hvor efterspørgslen er særlig høj.
- Det er naturligvis nogle brancher, eksempelvis inden for IT, energi og ingeniørfagene, hvor efterspørgslen efter kandidater er særlig høj. Men generelt mærker vi, at det breder sig til flere og flere brancher, og at man tydeligt kan mærke de demografiske udfordringer, som vi står overfor nu og i årene fremover, siger han.
Sæsonudsving
Hvis man skal tiltrække dygtige medarbejdere, skal man også gerne i dialog med disse lige, mens de går med tankerne om et muligt jobskifte, og det er faktisk højsæson for dette netop nu. Af en undersøgelse gennemført af Business Danmark fremgår det, at næsten hver femte går i jobskifte-tanker lige efter en ferie.
- Det er klart, at der er tider på året, hvor man er mere åben over for et muligt jobskifte, og det er faktisk netop når man vender tilbage fra en ferie. Så har man måske haft tid til at reflektere over dagligdagen og ikke mindst tage ens arbejdsliv op til revision, siger Hans Henrik Davidsen.