Skærmtræt WEB

Sådan forebygger I skærmøjne og optimerer produktiviteten

Advertorial - EYEFULNESS™


Hvordan ubehag og træthed i øjnene påvirker præstationsevne, trivsel og sundhed - og hvad I kan gøre ved det

Skærmbrug har aldrig været mere udbredt, men de ubehagelige bivirkninger af langvarigt skærmarbejde er et voksende problem. Mellem 50-90% af medarbejdere, der arbejder foran skærme, lider af skærmøjne med symptomer som hovedpine, træthed, uoplagthed, koncentrationsbesvær, hjernetåge, synsproblemer og trætte tørre øjne. Skærmøjne påvirker ikke kun vores produktivitet og præcision, men også sundhed og trivsel.

Set med fremtidsforskerens briller er det sandsynligt, at skærmrelateret øjen-problemer i fremtiden kan kategoriseres som en arbejdsskade indenfor visse faggrupper. 

I denne artikel vil vi se nærmere på, hvorfor skærmøjne er en trussel mod medarbejdernes præstation, trivsel og sundhed. Samt hvordan både arbejdsplads og medarbejdere bør og kan tage ansvar for at forebygge dette problem. Der kan nemlig gøres langt mere end skærmbriller.

Skærmøjne, øjentræthed og effektivitet

Omkring 80% af hjernens sanseindtryk kommer fra øjnene. Skærmarbejdet er visuelt arbejde i form af sanseinput med at opfange og forstå information udefra. Hertil kommer visuelt præcisionsarbejde med skærmnavigation og skabelse i form af tekst, tegning, samt billede, lyd og videoredigering.

Øjenarbejde er muskelarbejde, og langvarigt skærmbrug er ensidigt gentaget arbejde for øjnene. Når det samme arbejde udføres igen og igen, øges risikoen for skærmrelateret overbelastning af øjnene, også kaldet skærmøjne. Med i købet kommer ofte andet ubehag som hovedpine, smerter og koncentrationsbesvær.

Når den arbejdende sans bliver overbelastet, træt eller føler ubehag, går det ud over effektivitet, klarhed og præcision. Denne produktionsnedsættende effekt af skærmøjne underbygges af en lang række forskningsartikler på området. Der er også forskning, der viser at medarbejdere tager flere pauser pga. øjentræthed. Her er det vigtigt, at pauserne bevidst bliver brugt til gavn for øjnene, mens andet arbejde som tænkearbejde kan udføres.

Sådan påvirker skærmarbejde øjnene

Skærmarbejde nedsætter vores blinkefrekvens 2-3 gange og giver også flere ufuldstændige blink, hvor øjenlåget kun lukkes halvvejs i. Blinkerefleksen har en række vigtige funktioner med at smøre og rense øjet.

Skærmarbejde er ensformigt og gør, at vi kommer til at spænde i øjenmuskerne. Det blå lys i skærmen kan også påvirke søvnkvaliteten, specielt når skærmen bruges om aftenen.

Symptomer på skærmøjne

 • Hovedpine
 • Koncentrationsbesvær
 • Træthed
 • Spændinger i ansigt, skuldre og nakke
 • Trætte og tørre øjne
 • Sløret syn
 • Nedsat læsehastighed
 • Ondt bag øjnene

 

Skærmøjne og nærsynethed er i kraftig stigning


En fremtidig udfordring

Ifølge Øjenforeningen er hvert 3. voksne dansker nærsynet. Det estimeres, at hvis udviklingen fortsætter, vil hver anden verdensborger være nærsynet i år 2050. Flere forskningsresultater tolker det øgede skærmbrug, som medvirkende årsag til stigningen i nærsynethed. Med fremtidsbrillerne på kan man godt forestille sig, at nærsynethed fremadrettet kan blive godkendt som en arbejdsskade.


Skærmbriller er ikke altid nok til at modvirke de negative effekter

Mange tror, at hvis bare man har skærmbriller, er det tilstrækkeligt til at forebygge skærmøjne og de andre overbelastningssymptomer. Men det er ikke altid nok til at modvirke effekterne af mange skærmtimer, selv ikke for mennesker med et godt syn. Heldigvis er der mange andre ting, der kan gøres for at modvirke problemet både som arbejdsplads og medarbejder. Det vil I lære meget mere om ved foredrag og workshops i Eyefulness™-metoden.


Forebyggelse af skærmøjne på arbejdspladsen


Arbejdsgiver og medarbejdere har et fælles ansvar

Både arbejdsgivere og medarbejdere har et fællesansvar for at forebygge de negative konsekvenser af de mange skærmtimer. Nedenfor er et udpluk af tiltag, som henholdsvis arbejdsgiver og medarbejder kan foretage.

 

Sunde synstips til arbejdspladsen:

 • Indret arbejdspladserne ergonomisk rigtigt
 • Indret arbejdspladserne, så det er muligt/let at se langt, når man kigger væk fra skærmen
 • Indret udendørsfaciliteter til møder med f.eks. varmelamper
 • Sørg for, at der er noget flot at kigge på, da det får sind og øjne til at slappe af
 • Skab et godt arbejdsmiljø, der mindsker spændinger
 • Tilbyd læring om sunde synsvaner; Det tager den samme tid at have sunde og usunde synsvaner, men resultatet kan være meget forskelligt
 • Sæt sociale medier på dagsordenen; De er designet til at gøre os afhængige, der giver os flere skærmtimer

 

Sunde synstips til medarbejderen:

 • Læg håndfladerne blidt over øjnene, og gør det helt mørkt. Øjnene arbejder ved hjælp af lys, så mørke er en øjenpause
 • Varier øjnenes arbejde. Kig op og ud på lang afstand jævnligt, gerne hvert 20. minut. Husk lille handling overgår stor intention uden handling. Tag evt. håndfladen op 25 cm foran ansigtet, se detaljerne i hånden, flyt så blikket ud på afstand og se detaljerne der
 • Lær blindskrift, så du indimellem kan kigge op fra skærmen, mens du skriver
 • Brug genvejstaster
 • Indstil lyset både på skærmen og i rummet, så det er behageligt
 • Brug dagligt tid udenfor, mens det er lyst. Tal f.eks. i telefon mens du går en tur
 • Blink ofte
 • Træn øjets muskler
 • Husk at få dit syn kontrolleret hos øjenlæge og optiker

 

Lær at forebygge skærmøjne og få optimeret trivsel og performance med Eyefulness™-metoden

Siden 2015 har jeg holdt workshops og foredrag i Eyefulness™-metoden. Kontakt mig og hør mere om, hvordan I kan forebygge skærmøjne og de negative konsekvenser på Jeres arbejdsplads. Få skabt en sund synskultur, som styrker trivsel, produktivitet og bevarer øjensundheden længst muligt til glæde for både arbejdsplads og medarbejdere. Du kan også læse mere om foredrag og workshops her www.charlottebang.dk/eye

 

 

Vil du vide mere, så kontakt

Charlotte Bang

Mobil. 21866021

Email: Charlotte@charlottebang.dk