Adobestock 369077689 WEB

4-dages arbejdsuge

Af Mikkel Højen Husen, Talentech, Field Marketing Manager

 

Hvis vi ser tilbage til 1915, arbejdede danskerne hele 60 timer om ugen, hvilket lyder fuldkommen uhørt når vi tænker på arbejdstid i 2022. Siden 1915 har vi gradvist arbejdet færre og færre timer, hvor ændringerne har været små og med mange år imellem. For første gang i mere end 30 år, sker der noget drastisk ved måden vi anskuer arbejdstid på.

I den senere tid er 4-dages arbejdsuger, frem for de traditionelle 5-dages arbejdsuger, virkelig kommet i dagens lys. Nogle steder er skridtet allerede taget, og i Island har 86% af den samlede arbejdsstyrke gået ned i tid, og den totale arbejdsstyrke har fået tilbuddet. I Island har man altså valgt at gå fra 5-dages arbejdsuger på 40 timer, til 4-dages arbejdsuger på 35-36 timer.

Virksomheden IIH Nordic har også indført en 30-timers arbejdsuge fordelt over 4 dage, uden nedgang i løn, for samtlige medarbejdere, et eksempel som flere og flere danske virksomheder vælger at følge.

Men hvilke fordele og udfordringer kan en 4-dages arbejdsuge medføre, og hvordan lykkes man egentlig med det? Det vil vi se nærmere på i denne artikel.

 

Hvilke fordele opstår når du indfører en 4-dages arbejdsuge?

I Island er den generelle tendens, at medarbejdere oplever et mindre stresset privatliv, nu hvor de har mere tid for hånden. Det har resulteret i en øget mængde motion og et generelt øget mentalt overskud. Men, der hvor mange virksomheder bliver overraskede, er at produktionen blev øget. Antallet af kaffepauser, snakke over vandmaskinen og unødvendige møder blev nemlig barberet, så arbejdstiden blev mere produktiv. Ligeledes var fredagen for mange medarbejdere en form for ”gulerod” hvor de slappede af og egentlig ikke producerede lige så meget som de øvrige dage i ugen. Derfor kunne effektiviseringen af arbejdstiden mere end kompensere for den nu manglende arbejdsdag.

IIH Nordic erfarede store forbedringer i stressniveauer iblandt medarbejderne ved indførslen af en 4-dages arbejdsuge. Ift. stress, energiniveauer og sundhed oplevede de forbedringer på hele 70%. Deres medarbejdere har altså ikke blot fået mere tid og frihed i privatlivet, men også fået øget deres generelle livskvalitet. Man kunne så undre sig over hvordan dette påvirker effektiviteten, nu hvor medarbejderne arbejder mindre. Men, IIH Nordic oplevede faktisk, at deres produktion steg, på trods af de færre timer. De peger især på de nu færre sygedage og en forbedret evne til at rekruttere og fastholde medarbejdere, grundet de gode arbejdsforhold.

Udover de kommercielle og personlige fordele, så har en forkortet arbejdsuge også en umiddelbar miljømæssig påvirkning. Først og fremmest skal dine medarbejdere benytte 20% mindre transport til og fra arbejde, hvilket giver en direkte positiv indvirken på CO2-udslippet. Det er selvfølgelig med forbehold for, at dine medarbejdere ikke benytter samme mængde transport på deres ekstra fridag, men fra din virksomheds synspunkt er transportmængden nedsat. Ydermere vil I uundgåeligt spare ressourcer på færre aktive arbejdsstationer, lamper, maskiner osv., som står slukkede på den nu manglende 5. ugentlige arbejdsdag, som også vil kunne ses på jeres økonomiske bundlinje.


Hvilke ulemper opstår når du indfører en 4-dages arbejdsuge?

Der vil uden tvivl også være en masse udfordringer ved at indføre en 4-dages arbejdsuge, hvis ikke din virksomhed og dine medarbejdere bliver omstillet på ordentlig vis. Da nogle individer er mest produktive hvis de arbejder i et roligt tempo, hvor diskussioner og fordybelse i forskellige langvarige processer er standarden. Hvis du har sådanne medarbejdere ansat, som ikke ville trives i et effektiviseret miljø, hvor du har optimeret arbejdsgave efter tidsbesparelse, vil en forkortet arbejdsuge sandsynligt skabe et forringet arbejdsmiljø og utilfredse medarbejdere. Det er ligeledes vigtigt at skabe et strømlinet og ensartet format for arbejdsopgaver og processer, så medarbejderne ikke modtager opgaver på uventede tidspunkter med urimelige deadlines, for det vil hindre effektiviseringen der muliggør en forkortet arbejdsuge.

Når det kommer til det psykosociale arbejdsmiljø, er det vigtigt at huske på de arrangementer, som er med til at skabe kultur og samvær på arbejdspladsen, nu hvor der er mindre tid til disse. Derfor skal din virksomhed selvfølgelig stadig fejre fødselsdage, jubilæer, milepæle osv., da effekten af anerkendelse eller fejring har en stor positiv effekt for dine medarbejdere. Du kan dog overveje om disse arrangementer skal være uden for arbejdstiden, evt. torsdag eftermiddag/aften, for at det ikke påvirker den nu strammede arbejdsgang for medarbejderne.

Hvordan kan din virksomhed lykkes med en 4-dages arbejdsuge?

Hvis du vil opnå en 4-dages arbejdsuge, som har en positiv effekt på bundlinjen, skal du først og fremmest lokalisere de arbejdsopgaver og -rutiner, som kan optimeres. Dette skal du gøre, for at erstatte store tidsrøvere som manuelle indtastninger, møder der kunne være klaret over en e-mail og meget mere, med automatiserede processer. Hvis ikke ledelsen formår at klare denne opgave på egen hånd, kan du med fordel inddrage medarbejderne og deres erfaring. Medarbejderne vil øjensynligt have en masse ekspertviden, omkring de arbejdsgange de sidder med i dag, og dermed kan de potentielt også have en masse forslag til hvilke optimeringer man kan foretage, for at opnå simplificerede og effektiviserede arbejdsprocesser.

I IIH Nordic var der også andre tiltag, som kombineret med den forøgede fritid, forbedrede de ansattes sundhed og trivsel. Tiltag som frivillig firmatræning, frivillig yoga, sund og nærende frokost, sunde og nærende snacks såsom nødder og frugt blev nemlig også indført. Den forbedrede sundhed og trivsel afspejler sig selvfølgelig i øget effektivitet, som muliggør en 4-dages arbejdsuge.

Derudover har de også indført intervaller hvor de ansatte ikke må forstyrres, så man kan arbejde fuldkommen koncentreret med sine opgaver. Altså fordybelsestid hvor ledere og kollegaer ikke må tage fat i hinanden, men hvor der udelukkende foretages problemknusning. Ligeledes afvikles alle deres møder på 20 minutter, 45 ved enkelte undtagelser, som sammen med klare dagsordener og mødeledere der holder møderne på sporet, giver effektive møder der resulterer i løsninger.

 

Der vil selvfølgelig aldrig være et klokkeklart facit, til hvordan din virksomhed kan lykkes med at omstrukturere organisationen, processerne og arbejdstiden optimalt. Derfor bør du undersøge om en 4-dages arbejdsuge giver mening for netop din virksomhed, medarbejderne og deres arbejdsgange. Det er også yderst vigtigt at du holder medarbejderne i hånden i omstillingsperioden og sikrer, at de føler deres behov er mødt af arbejdspladsen.